ASWH pakt derde periodetitel na zege op Heerjansdam

11 mei 2009
ASWH pakt derde periodetitel na zege op Heerjansdam

HENDRIK IDO AMBACHT - ASWH heeft vandaag op eigen veld het seizoen in de hoofdklasse A het zo gewenste goede einde gegeven. De Ambachters wonnen de derby tegen de reeds gedegradeerde buren van Heerjansdam met 3-1 en pakten daardoor de derde periodetitel. Dit betekent dat ASWH, waar diverse spelers hun laatste wedstrijd speelden, volgend seizoen mag deelnemen aan het toernooi om de KNVB-beker. Johan Sturrus, die na tien jaar afzwaaide, kreeg daarmee ook een passend afscheid.

Trainer Willem Leushuis kon tegen Heerjansdam niet beschikken over de geblesseerde Joshua Brard en de geschorste Stefan van Dam en Louis van Kleef. Youri Petrov had wegens ziekte de hele week niet kunnen trainen en begon dus op de bank. Dit betekende dat Sjoerd van der Waal voorin was gekoppeld aan Arjan Human. Sander Molenaar begon als aanvallende middenvelder, terwijl Ferry van Lare terug was als defensieve middenvelder. Achterin keerde Danny Versluis na twee duels schorsing terug in de basis en Johan Sturrus mocht in zijn laatste officiële duel voor ASWH zijn vertrouwde positie van linksback innemen.

Ondanks alle goede bedoelingen begon ASWH niet sterk aan de wedstrijd. De vrijuit voetballende Heerjansdammers lieten al snel zien terecht niet mee te willen werken aan een makkelijke middag voor ASWH. De bezoekers kenden dan ook een goede start en kregen ook de eerste grote kans van de wedstrijd. Rachid Zenzen kon oprukken richting strafschopgebied, maar zijn poging rolde voorlangs, waarbij spits Marwin Richard gelukkig voor ASWH geen teen tegen de bal kon krijgen. Even later was er een soortgelijke aanval, waarbij deze keer Remco Roos na een steekpass zomaar alleen het Ambachtse strafschopgebied in kon lopen. Roos bleef wel rustig en scoorde beheerst, waardoor ASWH binnen het kwartier tegen een achterstand aankeek.

Het bleek het sein om de zaken anders aan te gaan pakken en langzamerhand begon ASWH de overhand te krijgen. De ploeg ging op zoek naar de gelijkmaker en kwam daar na een verre ingooi van Damiën Vereecken voor het eerst goed in de buurt van. Sander Molenaar kopte achterwaarts op doel, waarmee hij doelman Frank van der Pol tot een redding dwong. De goalie had daarna direct een goed verweer op de eerste rebound van Arjan Human, waarna de Zeeuwse spits in zijn laatste wedstrijd voor ASWH ook de volgende rebound niet in de goal kreeg. Human mikte even na het half uur nog eens op doel na een afgeslagen corner en zag die poging via een verdediger maar net naast eindigen. De daaropvolgende hoekschop van ASWH werd door de defensie van Heerjansdam opnieuw weggewerkt, maar Damiën Vereecken kon oppikken en leverde een mooie voorzet af richting de tweede paal, waar Brian Leons de bal knap tegendraads in de goal kopte en zo beide ploegen weer op gelijke hoogte bracht.

In het restant van de eerste helft kon ASWH daar geen verandering meer in brengen, hoewel een keihard schot van Damiën Vereecken een beter lot verdiende dan te eindigen op de vuisten van keeper Van der Pol, die daar overigens een knappe redding verrichtte. Het laatste gevaar kwam van Sjoerd van der Waal, die na een voorzet van Arjan Human al vallend de bal richting het doel verlengde, maar helaas voor hem en ASWH ging zijn poging naast. Beide teams konden dan ook gaan rusten met een 1-1 stand.

In de tweede helft was Youri Petrov bij ASWH binnen de lijnen verschenen voor Van der Waal, terwijl Heerjansdam Kenny Papa had gebracht. De Ambachters gingen nadrukkelijker op zoek naar de benodigde tweede paal, maar moesten tegelijkertijd beducht zijn op de af en toe dreigende uitvallen van de snelle voorwaartsen van de bezoekers. ASWH kreeg kansen via Youri Petrov en Sander Molenaar, maar telkens was Van der Pol paraat om zijn doel schoon te houden. Tussendoor kreeg Roel de Kruijk op aangeven van Indomar Valentijn een grote kans voor Heerjansdam, maar hij schoot over.

Bij ASWH waren toen ook Alexander de Jong en Ivar Eltenberg in de ploeg gekomen. Zij vervingen Jeroen Rijsdijk en de geblesseerd geraakte Ferry van Lare. Onverminderd bleef ASWH zoeken naar de bevrijdende treffer, waarbij De Jong zich onderscheidde met enkele goede passes. Zo stond hij aan de basis van een mooie kans voor Arjan Human, die met de hak werd vrijgespeeld door Sander Molenaar. Een kwartier voor tijd was er een aanval van ASWH die spaak leek te lopen, maar de bal kwam voor de voeten van De Jong. De middenvelder bedacht zich niet en haalde uit van ruim twintig meter. Het schot van De Jong vloog op fraaie wijze in de goal en betekende de 2-1.

In het laatste kwartier werd het toch nog spannend, want Heerjansdam legde zich niet zomaar neer bij een nederlaag. Via Indomar Valentijn, die voorlangs schoot, en Kenny Papa, die Jacob van den Belt tot een redding dwong, rook men aan de gelijkmaker. Aan de overzijde was Alex de Jong na een mooie combinatie met Sander Molenaar dicht bij de derde treffer voor ASWH. Die viel uiteindelijk in de absolute slotfase. De rappe Brian Leons werd op links weggestuurd en sprintte richting het Heerjansdamse strafschopgebied. Daar aangekomen bediende hij de vrijstaande Sander Molenaar, die tot zijn grote vreugde in zijn laatste wedstrijd voor ASWH alsnog zijn eerste competitiegoal liet aantekenen. De 3-1 betekende de beslissing en was letterlijk het laatste wapenfeit van de middag. Direct daarna floot arbiter Jansen af en kon ASWH een feestje vieren.

Uiteraard werden ook de vertrekkende stafleden en spelers in het zonnetje gezet. Dit zijn verzorger Marc de Roodt, elftalleider Theo Smit en assistent-trainer Dogan Corneille en de spelers Jeroen Rijsdijk, Dennis Knüppe, Sander Molenaar, Sjoerd van der Waal, Alexander de Jong, Arjan Human, Ferry van Lare, Roël Gorré en Johan Sturrus. Bij het afscheid van Johan werd uiteraard extra stil gestaan, waarbij hij een mooi cadeau kreeg na een toespraak uit het hart door Sjoerd van der Waal. Zo eindigde de middag mooi voor ASWH en zo ook het seizoen. ASWH eindigde in de competitie op de vierde plaats en won dus de derde periode.

Foto: Dik Schumacher

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.