Campagne leidt tot explosieve stijging discriminatieklachten

24 augustus 2009
Campagne leidt tot explosieve stijging discriminatieklachten

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Het aantal meldingen van discriminatie is de afgelopen twee maanden explosief gestegen. Deze zomer is het aantal klachten bij de verschillende RADAR vestigingen verdubbeld vergeleken met dezelfde periode een jaar geleden. Tussen 23 juni en 2 augustus 2009 ontving RADAR in totaal 231 meldingen terwijl in 2008 70 meldingen binnenkwamen in deze periode.  De stijging is te danken aan de landelijke campagne Moet je jezelf thuis laten als jij naar buiten gaat. Dit meldt RADAR, het grootste antidiscriminatiebureau in Nederland met vestigingen in Rotterdam, Dordrecht en Breda.

Regionale verschillen
Het werkgebied van RADAR omvat 66 gemeenten met in totaal 2,7 miljoen inwoners, ruwweg een zesde deel van de totale Nederlandse bevolking. De stijging van het aantal klachten verschilt per regio. Zo steeg het aantal klachten in Zuid-Holland-Zuid tijdens de campagneperiode van 9 naar 30, in Midden- en West-Brabant van 11 naar 80 en in Rotterdam-Rijnmond van 50 naar 121 in vergelijking met dezelfde periode in 2008.

Andere klachten
Het patroon van de klachten verschilt op bepaalde punten opvallend van de zaken die RADAR in de regel binnenkrijgt. Zo kwamen er minder acute discriminatieklachten binnen. De stijging geldt vooral adviesvragen naar aanleiding van een bepaalde gebeurtenis of beleving. Van RADAR werd in die gevallen niet altijd actieve inmenging verwacht, dat er notitie werd genomen van een discriminerende ervaring was voor velen voldoende.

Ook de manier waarop klachten binnenkwamen, volgt niet het geijkte patroon. RADAR noemt het opvallend dat er meer klachten per e-mail werden gemeld dan gangbaar is. De meeste klachten en meldingen betreffen discriminatie op grond van ras/afkomst (102), maar ook discriminatie op grond van handicap (22), leeftijdsdiscriminatie (16), seksuele gerichtheid (32) en sekse (19) werden vaker gemeld dan anders. Top 3 van maatschappelijke terreinen waarover discriminatie gemeld werd zijn de arbeidsmarkt, collectieve voorzieningen en commerciële dienstverlening.

Effect
De toename in de meldingen betekent niet dat er meer is gediscrimineerd. Mensen meldden tijdens de campagne namelijk niet alleen acute zaken, maar ook ervaringen die al wat langer geleden zijn opgedaan of zaken waarop al actie is ondernomen.  De resultaten van de afgelopen twee maanden tonen wel aan dat campagnes als deze nodig zijn om mensen te attenderen op het bestaan en de diensten van antidiscriminatiebureaus. RADAR verwacht dat de stijging na de campagne weer afvlakt.

Een stijging van het aantal zaken naar een structureel iets hoger niveau is echter niet geheel uitgesloten. Dat hangt samen met nieuwe wetgeving. Op 23 juni, de dag dat de campagne startte, nam de Eerste Kamer de Wet Gemeentelijke Antidiscriminatie Voorzieningen aan. Deze wet verplicht gemeenten onder andere om voorzieningen te treffen opdat burgers met klachten over discriminatie bij een antidiscriminatievoorziening terecht kunnen. RADAR heeft intussen zoveel afspraken met gemeenten, dat drie op de vier burgers in het werkgebied rechtstreeks bij RADAR terecht kunnen met discriminatiemeldingen. Dat is dus aanzienlijk beter geregeld dan in het verleden het geval was.

Nadrukkelijke aandacht voor het onderwerp discriminatie leidt in ieder geval tot het boven water halen van klachten en meldingen die anders onopgemerkt zouden blijven. Voor RADAR is de campagne dan ook geslaagd.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.