ASWH wint eerste competitiewedstrijd

07 september 2009

HENDRIK IDO AMBACHT - ASWH heeft op zaterdag 5 september op eigen veld de eerste competitie-wedstrijd gewonnen. Het werd op sportpark Schildman een zwaar bevochten overwinning op Noordwijk. Na een meer spannende dan goede wedstrijd stapte ASWH met een 3-2 zege van het veld.

Trainer Willem Leushuis had de ploeg ten opzichte van de gewonnen bekerwedstrijd bij JVC Cuijk op enkele plaatsen gewijzigd. Danny Versluis begon nu centraal achterin, terwijl Antoine Wellens als linksback fungeerde. Op het middenveld keerden de vorige week geblesseerde Silvino Soares en Joshua Brard terug in de ploeg. Joeri Petrov ging weer voorin spelen, waardoor Bryan Brard en Stefan van Dam op de reservebank begonnen.

ASWH opende erg nerveus tegen het op ten opzichte van vorig seizoen flink gewijzigde Noordwijk. De Ambachters hadden veel balverlies en verloren de meeste duels. Noordwijk kreeg in die eerste twintig minuten dan ook de nodige kansen om de score te openen. Stefano Goncalves, afkomstig van Excelsior, schoot een bal na kaatsen van spits Joost Leonard voorlangs en even later diende Ronald Ermes een schot van diezelfde Goncalves te keren. Dat was het begin van meer kansen. Zo kopte Rian van der Niet naast na een hoekschop en plaatste Joost Leonard de bal na een dieptepass wel over de uitgelopen Ermes, maar naast het Ambachtse doel. Bovendien liet Stefan Mertens een vrije kopkans, na een voorzet van Steve Promes, onbenut.

ASWH stelde daar nog niet al te veel tegenover. Henk Roeland kreeg een lastige kans nadat een afgeslagen aanval via Joshua Brard bij hem belandde en hij van de rand van het strafschopgebied snel moest schieten. Hij mikte daarbij naast. Leushuis paste een tactische wissel toe en haalde Danny Versluis naar de kant voor Stefan van Dam. Sander Barragan ging achterin spelen. De wissel sorteerde effect, want ASWH kwam beter in de wedstrijd te zitten en zorgde voor lichte dreiging met wat acties van Gio Klaverweide. In het laatste kwartier van de eerste helft werd ASWH ook voor het eerst echt gevaarlijk. Henk Roeland kon na goed doorjagen op doelman Michel van Kasteren de bal afpikken, maar kwam op de achterlijn terecht. Zijn voor de goal langs gespeelde bal kon door Joeri Petrov niet meer worden ingeschoten.

Enkele minuten voor rust kreeg ASWH op rechts een vrije trap. Stefan van Dam bracht deze goed voor de goal, waar Joshua Brard zich goed vrij had gelopen en de bal keurig in de goal kopte. Even later was Brard ook defensief zeer belangrijk, toen hij met een goede verdedigende actie voorkwam dat een gevaarlijk uitgevoerde variant na een vrije trap door Noordwijk een doelpoging opleverde. ASWH toonde zich in die fase gevaarlijk in de omschakeling. Henk Roeland bood Joeri Petrov een goede mogelijkheid, maar deze kapte te lang en kwam niet tot een schot. In de zesde minuut van de extra tijd was het echter wel raak. Een uittrap van de goalie werd door Roeland op de middenlijn onderschept. De Dordtenaar ging ervandoor en gaf een loepzuivere voorzet op Petrov, die keurig de ruststand op 2-0 bepaalde.

Een mooie meevaller voor ASWH dus, dat kort na rust wel al snel Antoine Wellens met een blessure zag uitvallen. Ramon Ouwehand verving hem. De ideale uitgangspositie van ASWH werd te snel weer minder rustgevend. Vijf minuten na rust kreeg Noordwijk teveel tijd om een aanval uit te spelen, waarna Leonard invaller Mitchell Beijersbergen kon aanspelen. Deze had, iets buiten het strafschopgebied, alle tijd en ruimte om uit te halen en schoot de bal goed in de hoek: 2-1. Het gaf de bezoekers weer hoop en middels een boogbal van Stefan Mertens, naast de goal, rook men lichtjes aan de gelijkmaker. Sander Barragan diende ook nog eens een sliding te maken om Stefano Goncalves van scoren te houden en een ouderwetse scrimmage liep voor ASWH goed af, toen een Noordwijker de bal tegen een teammaat trapte.

ASWH probeerde uiteraard te profiteren van de ruimte die ontstond in de omschakeling, waarbij de razendsnelle Ramon Ouwehand weer een belangrijke pion werd. De Ambachter snelde langs back Sijbren Bartlema, die niets anders wist te doen dan Ouwehand naar de grond te werken. Arbiter Roeland gaf ASWH dan ook een penalty. Henk Roeland nestelde zich achter de bal en schoot via de onderkant van de lat de 3-1 tegen de touwen. Nu leek ASWH de wedstrijd rustig te kunnen gaan uitspelen. Invaller Bryan Brard zocht, na goed kaatswerk van Roeland, de goal, maar vond de handen van Van Kasteren.

Plots ging Joost Leonard neer in het Ambachtse strafschopgebied, na een duel met Leon van Dalen. De spits kreeg wat hij zocht, want scheidsrechter Roeland wees nu ook naar de stip. Leonard schoot de strafschop zelf onberispelijk achter Ronald Ermes en zo zouden het nog twintig spannende minuten gaan worden. Noordwijk zocht de lange aanvallers Leonard en invaller Bryan Braun. Het leverde af en toe spannende situaties op, maar echt grote kansen op de gelijkmaker kwamen er ook niet meer. ASWH probeerde in de omschakeling de beslissing te forceren, waarbij Sander Barragan na een goede aanval via Ouwehand en Roeland een schietkans kreeg in het strafschopgebied. Helaas schoot hij over. Gio Klaverweide had nog enkele goede acties, maar zijn voorzetten konden niet worden afgewerkt.

Uiteindelijk floot scheidsrechter Roeland na nog eens acht minuten extra tijd voor het einde en kon ASWH opgelucht de eerste drie punten in ontvangst nemen. Volgende week mag ASWH voor het eerst op vreemde bodem gaan spelen in competitieverband. Tegenstander is dan Katwijk.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.