ASWH na strafschoppen door in beker

27 oktober 2009 door Ad van Herk

HENDRIK IDO AMBACHT - ASWH heeft vanmiddag met de hakken over de sloot de derde ronde van de districtsbeker Zuid I bereikt. De Ambachters wonnen de derby bij Heerjansdam na strafschoppen. Nadat de ploeg in de reguliere speeltijd niet overtuigend speelde, werd de noodzakelijk geworden penaltyserie wel overtuigend gewonnen. Alle ASWH'ers scoorden, waar geen enkele Heerjansdammer het net wist te vinden. Zo voldeed ASWH in elk geval aan de belangrijkste opdracht van de middag.

Vooraf was er al veel gezegd en geschreven over de derby en dan met name over de loting. Als het aan Heerjansdam-voorzitter Janus van Peenen had gelegen, hadden beide ploegen elkaar vanmiddag nog niet getroffen. Hij wilde graag een nieuwe loting, maar die kwam er niet en zo trapten Heerjansdam en ASWH om half drie gewoon af. Erg druk was het helaas niet, al zal het slechte weer daar ongetwijfeld een rol in gespeeld hebben.

Aan ASWH-kant vielen de nodige nieuwe namen te bespeuren. Zo speelde Danny Versluis weer eens centraal achterin naast Leon van Dalen, begon Brian Leons als rechtsback in de rug van rechterflankspeler Ramon Ouwehand, speelde Gerson Rodrigues met de punt naar achteren op het middenveld in de rug van Wessel de Jager en begon Stefan van Dam links op het middenveld. Voorin was Bryan Brard nu gekoppeld aan Silvino Soares. Ivar Eltenberg begon wel gewoon als linksback en Jacob van den Belt verdedigde het doel. Joshua Brard, Antoine Wellens, Sander Barragan, Joeri Petrov, Damiën Vereecken en Henk Roeland begonnen, ook met het oog op de ontmoeting met Helmond Sport dinsdag, op de reservebank.

De eerste helft was eigenlijk een vrij saaie. Lange tijd was er nauwelijks echte actie voor de doelen. ASWH wist de Heerjansdam-defensie zelden uit elkaar te spelen, al moest doelman Frank van der Pol in actie komen op een inzet van Silvino Soares en tikte Bryan Brard een voorzet van diezelfde Soares maar net naast de paal. Heerjansdam stelde daar een goede mogelijkheid voor Mohammed Bensadik tegenover, maar hij werd net geblokt toen hij op doel wilde schieten. Scheidsrechter Van de Rest, die een voortdurende bron van ergernis vormde, had in het eerste half uur al geel getrokken voor Brian Leons en Wessel de Jager en Heerjansdammer Bensadik. Hij floot vrijwel alles af, zodat beide ploegen ook nauwelijks aan het voetballen konden komen.

Kort voor rust mocht Heerjansdam een vrije trap nemen. Jacob van den Belt tikte de inzet van Nicky van der Ent naast de goal. Uit de daaropvolgende hoekschop wist de robuuste centrumverdediger Gert-Jan Stout de bal achter Van den Belt te koppen en zo kwam Heerjansdam een minuut voor rust, inmiddels in de regen, op voorsprong. In de resterende tijd kwam ASWH via Wessel de Jager, die de lat raakte met een goed schot, en Ramon Ouwehand, die na een dribbel op Van der Pol stuitte, nog twee keer dichtbij de gelijkmaker. Toch mocht ASWH het meest opgelucht naar de kleedkamer, want in de laatste aanval van de eerste helft bood Indomar Valentijn een nauwelijks te missen kans aan Jeroen Wolf. Van den Belt wist echter met een fantastische reflex de tweede treffer voor de thuisploeg te voorkomen en zo ging ASWH met een 1-0 achterstand rusten. Op dat moment zeker geen onverdiende tussenstand.

Na rust kwam ASWH, met Damiën Vereecken in de ploeg, beter uit de kleedkamer. Ivan Divkovic werkte een voorzet bijna achter zijn eigen doelman en Silvino Soares schoot nog eens naast, voordat ASWH zichzelf de beste kans tot dan toe verschafte. Stefan van Dam stuurde Ivar Eltenberg weg, die ineens voorzette op de ingevallen Henk Roeland. Hij gleed richting de bal, maar vond Van der Pol op zijn weg. Later had Roeland wel succes. Brian Leons zette voor, Roeland kopte in, Van der Pol redde, Bryan Brard gleed richting de terugspringende bal en uiteindelijk viel die weer voor de voeten van Roeland. Die schoot uiteraard binnen en zo was het weer 1-1.

ASWH ging toen op zoek naar meer, maar moest zeer beducht blijven voor tegenstoten van Heerjansdam. Zo trok Jeroen Wolf er tussenuit en legde breed op Bensadik, maar alleen voor Van den Belt schoot deze naast. Iets wat ook Indomar Valentijn deed na een solo door de ASWH-defensie. Tussendoor werd ASWH gereduceerd tot een tiental. Danny Versluis ergerde zich aan het vervelende gedrag van Wolf, die weer eens een bal wegtikte bij een vrije trap. Hij uitte die ergernis echter op de verkeerde manier, namelijk door de Heerjansdam-aanvaller een flinke zet te geven. Van de Rest trok geel, voor Versluis zijn tweede, en stuurde de verdediger van ASWH weg.

In de ruim twintig minuten die resteerden trok Van de Rest vrolijk nog meer gele kaarten, om na een zeker niet onsportief duel op de onwaarschijnlijke eindscore van negen kaarten te eindigen. ASWH kreeg nog kansen, via Bryan Brard en Brian Leons, maar scoorde niet meer. Heerjansdam kreeg eveneens nog een goede kans, toen de uitgekomen Van den Belt omspeeld werd, maar de ingevallen Antoine Wellens in de doelmond redding bracht. Beide ploegen scoorden niet meer, waarna een strafschoppenserie de beslissing moest brengen.

ASWH wist deze eenvoudig te winnen. Bryan Brard, Silvino Soares en Henk Roeland scoorden op prima wijze, terwijl namens Heerjansdam Gert-Jan Stout naast schoot, Lesley van Waas via de lat over mikte en Jacob van den Belt de strafschop van Andro Franca prima keerde. Eindstand dus 0-3. Zo bekert ASWH, zonder te overtuigen, dus door. De blik kan nu worden gericht op de wedstrijd tegen Helmond Sport van aanstaande dinsdag.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.