ASWH weet niet te stunten in Helmond

28 oktober 2009 door Ad van Herk

HENDRIK IDO AMBACHT - De stunt waar vooraf stiekem op gehoopt werd, zat er gisteravond geen moment in voor ASWH. Bij Helmond Sport werd met 5-0 verloren. Door een goal in de eerste minuut konden alle plannen al snel in de ijskast, terwijl ASWH bovendien bijna een uur met tien man speelde na een rode kaart voor Giovanni Klaverweide.

Voor ongeveer duizend toeschouwers weerde ASWH zich kranig, maar het bleek niet voldoende tegen de sterke Helmonders.

ASWH begon de wedstrijd op de Braak, waar de meegereisde ASWH-fans voor flink wat sfeer zorgden met hun gezang, met Danny Versluis in het hart van de defensie. Antoine Wellens speelde daardoor als linksback, waardoor Ivar Eltenberg reserve werd. Verder was Bryan Brard geschorst en begon Silvino Soares daarom als aanvalspartner van Joeri Petrov. De opstelling was verder gelijk aan die in de wedstrijd tegen RVVH.

ASWH hoopte lang de nul te kunnen houden en dan mogelijk van daaruit te kijken wat er nog meer te halen viel. Dat plan viel al snel in duigen. Marc Höcher passeerde Joshua Brard aan de rechterkant, gaf een voorzet en de vrijstaande Johan Voskamp kopte binnen de minuut de 1-0 achter Jacob van den Belt. Een tegenvaller dus voor ASWH, dat de eerste minuten even moest wennen aan de andere omstandigheden. Gaandeweg wierp de ploeg de schroom wel van zich af en kreeg het zelfs een goede kans op de gelijkmaker. Silvino Soares kwam na slordig balverlies van een Helmonder aan de bal en gaf een steekpass op Joeri Petrov. Die nam de bal mee en schoot vervolgens goed in, maar helaas eindigde zijn inzet op de paal.

ASWH deelde nog wat speldenprikjes uit via Gio Klaverweide en Petrov, maar de eindpass was net niet zuiver. Aan de overkant schoot Johan Voskamp nog eens hard naast, nadat hij enigszins gelukkig in balbezit was gekomen in duel met Leon van Dalen. De thuisploeg had uiteraard meer balbezit, maar ASWH kreeg ook ruimte om te voetballen. Zo leverde een dribbel van Klaverweide een hoekschop op. Die corner van ASWH werd weggewerkt en onderschept door Damiën Vereecken. De rechtsback wilde een medespeler wegsturen aan de zijkant, maar zijn pass werd opgepikt door Helmond Sport. Met een paar snelle passes werd de Braziliaan Bruno Andrade aan de rechterkant weggestuurd. Hij liep door en liet een schuiver los, die via de paal in de goal eindigde: 2-0.

Youssef Chida liet tegen het half uur nog een kans op een derde goal liggen. Hij stiftte de bal naast het doel van Van den Belt. Even later werd rechtsback Rob van der Sluijs aangespeeld. Gio Klaverweide zette een sliding in, waarbij hij de verdediger raakte. Deze stortte met veel geschreeuw ter aarde. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük stuurde Klaverweide van het veld. Een zware beslissing, zeker omdat Van der Sluijs, die per brancard moest worden afgevoerd en het liet lijken alsof hij toch minstens een paar maanden uit de roulatie zou zijn, later vrolijk weer het veld inwandelde en na een knipoog richting zijn trainer moeiteloos de negentig minuten vol maakte.

Was het met elf man al lastig, met tien man werd het zo goed als onmogelijk om nog iets aan de stand te kunnen doen. Helmond Sport gaf ASWH daar overigens ook vrijwel geen kans voor. Op slag van rust kregen de profs de derde goal cadeau van Gözübüyük. Na een voorzet van de zijkant voorkwam Leon van Dalen dat Voskamp gevaarlijk kon worden, door met een ultieme sliding voor de man te komen en het speeltuig weg te glijden. Uiteraard pakte Jacob van den Belt de bal. Gözübüyük besloot dat dit een terugspeelbal was en gaf Helmond een vrije trap in de Ambachtse zestien. Die werd door Marc Höcher dankbaar binnengekogeld: 3-0. Jammer dat de scheidsrechter, die door de KNVB toch als een talent wordt gezien, op deze manier meende de wedstrijd te moeten leiden. Hij koos namelijk niet alleen bij deze beslissing, maar eigenlijk voortdurend de weg van de minste weerstand. ASWH ging daarom toch met een katterig gevoel richting kleedkamer.

De tweede helft was gezien de tussenstand een formaliteit geworden. Helmond Sport hoefde niet meer zo nodig en bood ASWH zodoende de mogelijkheid om af en toe leuk voetbal te laten zien. Met name Silvino Soares onderscheidde zich daarin als vaak eenzame frontsoldaat. Hij hield de verdedigers van de thuisploeg behoorlijk bezig. Uiteraard zocht Helmond Sport ook de aanval, al was de echte druk van voor rust er wel af. Johan Voskamp had nog succes, toen hij na een voorzet uit een afgeslagen hoekschop wegdraaide en scoorde.

ASWH kreeg ook een goede kans, toen Silvino Soares na een één-twee met Joeri Petrov een pass gaf op Henk Roeland. Doelman Van Westerop van Helmond kwam goed uit en kon de inzet van Roeland keren. In de slotfase moest ASWH nog één tegengoal incasseren. Mike Mampuya krulde de bal, na wederom een afgeslagen corner, richting de verre hoek. Mogelijk zat Jeffrey Altheer hier nog met een teen aan, in elk geval werd het dus nog 5-0.

Er zat voor ASWH geen stunt in, maar men heeft met name na rust ondanks de tegenslagen nog met veel inzet gespeeld en dat is zeker een compliment waard. De blik kan nu gericht worden op de competitie, waarin zaterdag de zware en belangrijke uitwedstrijd bij Quick Boys wacht.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.