Ambacht krijgt een natuur eiland, wethouder doet openingshandeling.
HENDRIK IDO AMBACHT -Donderdag 16 december werd er een stuk natuur teruggegeven aan de natuur. Dat op zich is iets wat steeds vaker gebeurt maar dat het in druk stedelijk gebied gebeurt is wel heel bijzonder. Het gebied de Sophia polder ligt in het hart van de Drechtsteden te weten het drie rivieren punt tussen Zwijndrecht, H I Ambacht Papendrecht en Dordrecht.
Het is grondgebied van H I Ambacht maar het gebied is van Rijkswaterstaat. Dit gebied dat heel lang door de familie Vos werd gepacht als landbouwgebied krijgt nu na 150 jaar haar oude functie terug. Dit gebied wat al sinds zijn ontstaan op de kaarten voorkomt. De kaarten van rond dertienhonderd kenden het gebied als het rode zand. De Sophia polder is genoemd naar de gemalin van Koning Willem 3..
Het was van origine een zandplaat die gedurende hoog water onder water kwam. De inpoldering die geschiedde in opdracht van de Dordtse bankier H. de Kat in 1856 werd ook de Sophia polder bedijkt en daarmee geschikt voor de mens en zijn werk.
Nu in 2010 was het zover de Sophia polder werd in samenwerking met de provincie Zuid-Holland Delta natuur, stichting Het Zuid-Hollands landschap door Rijkswaterstaat vrijgegeven om een eiland te worden met een meer intergetijdennatuur.
Het natuureiland zorgt voor een meer aaneengesloten natuur in Zuid Holland waar via de intergetijdennatuur meer ruimte komt voor mens, planten en dieren. Dit zorgt naast schoon en gezond water ook nog voor ruimte aanlegplaatsen voor de binnenvaart met schone walstroom. Het eiland wordt zo ingericht dat het onder invloed van de getijden, eb en vloed, zich te vullen en leeg te lopen middels een stelsel van kreken.
De inlaatplekken komen aan de kant van de Rietbaan ter hoogte van H I Ambacht te liggen. Het tijverschil in de Noord dat in een open waterverbinding staat met de zee staat middels de Nieuwe Waterweg bedraagt nog altijd 80 centimeter. Dat is genoeg om een groot deel van het eiland bij vloed onder water te laten lopen. Onze rivieren hebben iets wat bijna nergens in Europa te vinden is, een zoet water getijdengebied. Dat betekent dat er planten groeien die aan wisselende waterstanden zijn aangepast. Dit gebied ontstaat waar zout zeewater het zoete rivierwater tegenhoudt en zelfs terug duwt.
Dit boven water en onder water treft zich in de Drechtsteden op diverse punten. De Sophia polder dient ook als natuurcompensatie. Naast de verbinding van natuurgebieden en de waterkwaliteit. Het is een compensatiegebied voor de grote infrastructurele werken als HSL en Betuweroute die overigens 25 meter onder de Sophia polder in tunnelvorm doorgaat.
Op de slikken en langs de oevers van de nieuwe kreken gaan biezen, riet, dotters en kattenstaarten groeien. Ook soorten als de bittere veldkers en de driekantige bies krijgen een kans. Zomers zal het er roze kleuren door het wilgenroosje en koninginnekruid. De witte hagenwinde zal door een mooi kader aan geven. Op het hoger gelegen gebied zal gaandeweg ook wilg gaan groeien. Een diversiteit van vogels , zilverreigers en steltlopers zullen neerstrijken op zoek naar voedsel. Vissen zullen er een rustplekje vinden waarbij eenden en andere aaseter hun kostje bijeen kunnen scharrelen.
Het natuur eiland wordt toegankelijk via een voetpont zodat de bezoeker een wandeling kan maken over het eiland. Via de oude polderkade kunt je naar de zuidpunt van het eiland lopen om een mooi uitzicht te hebben over het drie rivieren punt met het mooie panorama van Dordrecht op de achtergrond. De kade en een knuppelpad leiden verder naar een vogelkijkhut. Het Noordelijke deel van het eiland is een rustgebied voor vogels
Eind 2011 is het werk klaar en kan iedereen genieten van de nieuwe natuur. Je kan dan de rust van het eiland en de drukte van de scheepvaart aanschouwen en ervaren een plek waar omstreeks 1650 de bekende Dordtse schilder Aelbert Cuyp zijn wereldberoemde schilderij gezicht op Dordrecht schilderde. Dat nodigt uit tot een bezoek aan het Dordts museum en het eiland om de verbluffende overeenkomsten te aanschouwen.De Drechtsteden krijgen zo steeds meer vorm in cultuur en natuur.
De openingshandeling werd gedaan middels het drukken op vier toeters door de wethouder van H I ambacht, de vertegenwoordiger van Rijkswaterstaat, Zuid-Holland en het Zuid-Hollands landschap. Een zeppelin ging de lucht in met een spandoek waarop stond te lezen dat de Sophia polder starthandeling geschied was. Vanwege de koude omstandigheden kreeg iedereen warme chocolademelk in plaats van de gebruikelijke champagne. De staatssecretaris Atsma die aangekondigd stond was vanwege zijn drukke politieke agenda afwezig. Als dit werk nog niet aan besteed was geworden was dit werk, uitgevoerd door de firma de Lee, waarschijnlijk aan bezuinigingsdrift ten onder gegaan zijn.