ASWH laat winst en derde plek glippen

08 mei 2011

HENDRIK IDO AMBACHT - ASWH heeft op zaterdag 7 mei 2011 in Leerdam de kans laten liggen de felbegeerde derde plaats in de Hoofdklasse B te bemachtigen. Bij LRC werd tot twee keer toe een voorsprong verspeeld, waarbij de gastheren de gelijkmaker in blessuretijd maakten. Door dit resultaat heeft ASWH deelname aan de nacompetitie niet meer in eigen hand, want het blijft vierde op de ranglijst.

Op het zonnige sportpark Bruinsdeel stuurde trainer Fop Gouman bijna dezelfde elf het veld in als twee weken terug tegen Rijsoord. Alleen Stefan Lezer begon niet. Damiën Vereecken keerde terug in het elftal en startte als linksback. De Ambachtse elf begonnen goed tegen LRC, dat net als ASWH de drie punten goed kon gebruiken, maar dan in de strijd tegen degradatie. De eerste doelpoging was nog wel voor de thuisploeg, maar de gevaarlijke spits Willem Looijen kon daarmee nog geen gevaar stichten.

ASWH deed dat aan de overzijde wel. Een pass van Leon van Dalen werd door Geert Bakker met de hak verlengd, maar doelman Mirco Bovo bleef de aanstormende Giovanni Klaverweide net voor en plukte de bal weg. Even later snelde Ebu Öztürk langs twee tegenstanders en speelde Geert Bakker aan. De inzet van de snelle spits passeerde doelman Bovo, maar eindigde helaas voor ASWH op de paal. Het houtwerk stond kort daarna weer in de weg, toen Damiën Vereecken de bal na een afgeslagen hoekschop richting de goal poeierde. Nu was het de lat die de openingstreffer verhinderde.

Daarna herstelde het evenwicht enigszins. LRC Leerdam maakte het ASWH lastig bij het zoeken naar de voetballende oplossing en daardoor bleven kansen voor de Ambachters uit. LRC werd zelf wel gevaarlijker. Zo kopte Luciano van Harlingen op aangeven van Mohammed Hammouti naast en moest Jordy van de Corput redding brengen bij een kopkans voor Willem Looijen. De rust naderde en het zag er naar uit dat deze doelpuntloos bereikt zou worden, tot Willem Looijen vier minuten in extra tijd te veel ruimte kreeg bij een uitbraak over de linkerkant. Looijen kon voorzetten en de al even vrij gelaten Luciano van Harlingen knikte de 1-0 binnen.

Na rust herstelde ASWH zich snel van deze fikse tegenvaller, al diende Jordy van de Corput eerst nog een poging van Willem Looijen te verijdelen. Aan de andere kant besloot Damiën Vereecken om, net als in de eerste helft, maar weer eens op doel te schieten. Zijn harde schot werd door doelman Bovo naast getikt. De toegekende hoekschop werd vervolgens door de LRC-defensie weggewerkt, maar op een meter of vijfentwintig van de goal stond Vereecken te wachten. Drie keer is scheepsrecht, moet de verdediger hebben gedacht en hij nam de bal vol op de schoen. Deze eindigde op schitterende wijze in de kruising. In vier seizoenen ASWH was dit de eerste competitietreffer voor Vereecken en mooier had deze niet kunnen zijn.

Na de 1-1 werd ASWH sterker en ging de ploeg op jacht naar meer. Bovo moest een voorzet van rechtsback Mitchell van Esveld uit de goal stompen, maar ook LRC bleef in de tegenstoot gevaarlijk. Eerst werd een inzet van Ambachter in Leerdamse dienst, Frank Wielenga, door Jordy van de Corput gestopt en kort daarna had de ASWH-goalie een fantastische reflex in huis op een hard schot van Ali Yilmaz. Met inmiddels Joshua Brard in de ploeg bleef ASWH de aanval zoeken. Giovanni Klaverweide schoot na een slalom maar net naast en Elvis Versluis zag zijn inzet, na een aanval door het centrum, geblokt worden.

Inmiddels had Jan Willem Schep, tot groot genoegen van zijn vaste supportersschare, de geblesseerde Giovanni Klaverweide afgelost. Schep was direct van waarde. Hij kopte een bal door richting het Leerdamse strafschopgebied, waar Ebu Öztürk langs Frank Wielenga snelde en neergetrokken werd. Scheidsrechter Van der Wielen, niet altijd even consequent fluitend, was resoluut en gaf ASWH een strafschop. Geert Bakker bleef vervolgens, ondanks lang protesteren van LRC-spelers en een toneelstukje van doelman Bovo, ijzig kalm en schoot de bal binnen, al had Bovo er nog wel een vinger tegen: 1-2.

Helaas gaf ASWH die voorsprong net zo snel weer weg. Willem Looijen kon niet afgestopt worden door Erik Wisse, liep door en schoot met een stuit de gelijkmaker in de verre hoek. Na een minuut was het dus alweer gelijk. Geert Bakker probeerde het vervolgens vanaf de aftrap maar eens met een hard schot uit de middencirkel, omdat Bovo te ver voor de goal stond. De inzet van Bakker ging maar net naast. Kort voor tijd was het echter wel raak. Elvis Versluis kon bij een uitbraak een groot aantal meters afleggen, liep naar het midden en gaf de bal aan Jan Willem Schep. Zijn inzet verdween keurig in de goal en zo was het 2-3.

ASWH leek daarmee belangrijke punten mee naar Hendrik-Ido-Ambacht te nemen. Leek, want in de extra tijd mocht Ali Yilmaz een vrije trap nemen en trok Damiën Vereecken in het strafschopgebied een tegenstander neer. Ook LRC kreeg dus een strafschop en net als bij de eerdere ontmoeting dit seizoen mocht Arie van Houwelingen in blessuretijd vanaf elf meter aanleggen. Net als destijds scoorde Van Houwelingen en dus werd het 3-3.

Een fikse domper voor ASWH, want bij winst had het concurrent Montfoort van de derde plaats gestoten. Doordat Heerjansdam de derde periode heeft gewonnen, plaatst alleen de nummer drie van de ranglijst zich nog voor de nacompetitie. ASWH kan dat nog worden, maar is daarbij afhankelijk van Montfoort. Allereerst moet het zelf winnen van Nieuw-Lekkerland en dan hopen dat Montfoort punten verspeelt tegen het al gedegradeerde DTS Ede. Als Montfoort verliest, is een gelijkspel voor ASWH ook nog voldoende. Kortom, het kan nog, maar de kans is niet meer zo groot. Hoe dan ook weet ASWH wat het volgende week moet doen en daar zal ongetwijfeld voor gespeeld gaan worden. Eerst wacht dinsdag nog een derby in het toernooi om de RTV Rijnmond Cup bij VVGZ.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.