Dalende waterstanden: gemeente blijft alert

11 januari 2012
Dalende waterstanden: gemeente blijft alert

HENDRIK IDO AMBACHT - Hoog water in Nederland. In het nieuws veel beelden van onder water gelopen kades,polders en wegen. De afgelopen week kregen ook wij er mee te maken. De gemeente nam maatregelen. Inmiddels is de waterstand aan het dalen en zijn de maatregelen weer opgeheven.

De voorspellingen voor het weer en de waterstanden zien er goed uit. Daarom worden de waarschuwingsborden weggehaald en krijgen bewoners en bedrijven in de buitendijkse gebieden een brief waarin we aangeven dat het risico op hoog water vooralsnog geweken is.

Begrip
Loco-burgemeester Teunis Stoop: “Zelf ben ik ook even gaan kijken en ik kan me het ongemak voorstellen van de mensen bij wie het water in de achtertuin en zelfs in de kelder liep. Natuurlijk heb ik me continu laten informeren over het waterpeil." Ook hier geldt dat een goede voorbereiding het halve werk is. De gemeente bracht in kaart wat er bij een hoge waterstand kan gebeuren en welke maatregelen dan nodig zijn. Enkele daarvan zijn vorige week ook daadwerkelijk uitgevoerd. 

Goed voorbereid 
Stoop: “Vorig jaar hebben we het ‘Hoogwaterbestrijdingsplan buitendijks gebied’ vastgesteld. We konden toen niet voorzien dat we het al zo snel nodig zouden hebben. Maar een ding is zeker: we zijn goed voorbereid! Ook heb ik waardering voor iedereen die heeft meegeholpen om de wateroverlast zoveel mogelijk te beperken. Natuurlijk blijft het vervelend voor de mensen die het is overkomen.” 

Vinger aan de pols 
Omdat de waterstand de komende week nog steeds iets hoger is dan normaal, houdt de gemeente de vinger aan de pols. Wanneer er in de toekomst weer verwachtingen zijn van hogere waterstanden, informeert de gemeente mensen in de gebieden waar wateroverlast dreigt.

Samenwerking
Een combinatie van storm en veel regenval is de oorzaak van de hoge waterstand. Bij dreigende wateroverlast werken de gemeente en de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid samen. Ze nemen maatregelen en informeren bedrijven en bewoners via hun websites en Twitter. Heeft u vragen over hoog water? Bel dan met de gemeente, telefoon 14 078.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.