Sprankelend cantateconcert Laurenskoor

06 februari 2012
Sprankelend cantateconcert Laurenskoor

HENDRIK IDO AMBACHT - Op zaterdag 4 februari gaf het Laurenskoor uit Zwijndrecht o.l.v. Gabor van Os een concert in de Nederlands Hervormde Kerk te Hendrik-Ido-Ambacht. Solistische medewerking werd verleend door Henny de Snoo-van Breugel, sopraan; Pieter van Breugel, alt; Leon van Liere, tenor en Vincent Spoeltman, bas-bariton. De orgelbegeleiding was in handen van organist Rien Donkersloot. Op het programma: twee motetten en een cantate van J. S. Bach.

Vooraf dient te worden opgemerkt dat de motetten berucht zijn om hun moeilijkheidsgraad en dus zelden door amateurkoren worden uitgevoerd. 
De opening met het dubbelkorige motet Komm, Jesu, Komm gaf meteen al een goede indruk van de integere stijlopvatting van de voortreffelijke dirigent. Met zo min mogelijk vibrato en een constante ‘puls’ creëerde hij een prachtige barokke uitvoering, waarbij vooral in het koraal de mooie koorklank opviel. De continuo op orgel was mooi in balans met het koor.
In de cantate Jesu der du meine Seele werd de ingewikkelde koraalfantasie aanvankelijk wat traag ingezet en werd een instrumentaal ensemble node gemist. De organist deed zijn uiterste best dat gemis te compenseren. Onbetwist hoogtepunt van het concert was de aria voor sopraan en alt Wir eilen mit swachen, doch emsigen Schritten. Deze werd ronduit sprankelend en bekoorlijk gezongen. 
De tenor kon in het volgende recitatief en aria de wrange vertwijfeling en passie niet waarmaken; het klonk wat geforceerd en schools. De dramatiek en het inlevingsvermogen ontbraken.
Ook de bas, zij het in mindere mate, kon niet overtuigen. Zijn aria miste diepgang.
De fuga in g gaf de organist alle kans, het prachtige Duyschot-orgel uitgebreid te laten horen. Zijn integere interpretatie leidde heel toepasselijk het laatste programma-onderdeel in: het vijfstemmige motet Jesu, meine Freude. Door de perfecte interpretatie van de dirigent en het met zichtbaar plezier zingen van het koor werd de ziel van Bach als het ware tastbaar.
Het talrijke publiek was zichtbaar opgetogen over de voortreffelijke uitvoering.
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.