Gemeenteraad bespreekt plan Noordoevers

15 februari 2012
Gemeenteraad bespreekt plan Noordoevers

HENDRIK IDO AMBACHT - De gemeenteraad van Hendrik-Ido-Ambacht bespreekt, evenals de andere Drechtstedengemeenten, deze weken het voorstel van het Drechtstedenbestuur voor het voortzetten van het Drechtstedenproject ‘Noordoevers’ in Zwijndrecht en Hendrik-Ido-Ambacht.
Voorgesteld wordt dat alle Drechtstedengemeenten gaan bijdragen aan dit regionale project.

De Noordoevers is de benaming voor het buitendijks terrein langs de rivier, waar vooral scheepssloperijen zijn en waren gevestigd. Hier komen met name woningen, waarvan er vele zicht op het water zullen hebben. Het project Noordoevers zou worden uitgevoerd door de Regionale Ontwikkelings 
Maatschappij Drechtsteden (ROM-D), waarin de zes gemeenten in de Drechtsteden meedoen. Nu blijkt echter dat de ROM-D, mede door de financiële crisis, niet meer in staat is het project uit te voeren. Omdat het project voor de Drechtsteden belangrijk is (een aantrekkelijk woongebied, sanering van een verouderd bedrijventerrein), heeft het 
Drechtstedenbestuur het principebesluit genomen om het project in fases uit te laten voeren onder verantwoordelijkheid van de Drechtsteden. De gemeente Dordrecht gaat het project uitvoeren.

Geld, risico’s en afspraken
De tekorten op de Noordoevers worden gedragen door Dordrecht, Zwijndrecht en Hendrik-IdoAmbacht. Hendrik-Ido-Ambacht draagt maximaal 1,1 miljoen euro bij. De financiële risico’s van het project worden gedragen door de zes Drechtstedengemeenten, naar verhouding van het aantal inwoners. Voor Hendrik-Ido-Ambacht is dit risico 460.000 euro. De Ambachtse raad heeft eerder, onder voorwaarden, al besloten om voor een bedrag tot 5 miljoen euro  strategische grondaankopen in het gebied te doen. Dit besluit zal nu worden uitgevoerd.

Aantrekkelijk
Wethouder Teunis Stoop: “Het project Noordoevers is jaren geleden gestart vanuit de ambitie om de oevers te verbeteren. Nieuwbouw en waterrecreatie kunnen dan een plek krijgen langs de rivier, zodat onze inwoners ook van het water kunnen genieten. Dat is wat het voor Hendrik-Ido-Ambacht aantrekkelijk maakt. Wel is het bij de nieuwbouw van de woningen belangrijk dat de fasering van de Noordoevers wordt afgestemd met De Volgerlanden Oost. Ik vind het positief dat, waar de regie al lag bij de regio, de regiogemeenten nu ook daadwerkelijk verantwoordelijkheid gaan nemen voor de financiële kant van het project, uitgaande van instemming van de zes gemeenteraden.”

Besluit
De komende weken praten alle gemeenteraden in de Drechtsteden over het voorstel. Uiterlijk donderdag 15 maart moeten zij een besluit genomen hebben. Als alle gemeenten meedoen,  kan het project Noordoevers worden voortgezet.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.