Burgemeester Heijkoop slachtoffer zakkenroller

15 oktober 2012
Burgemeester Heijkoop slachtoffer zakkenroller

HENDRIK IDO AMBACHT - In winkelcentrum De Schoof zijn al enige tijd zakkenrollers actief. Voor de bestrijding ervan heeft de politie samenwerking gezocht met het onlangs opgerichte preventieteam in de wijk Centrum, dat het fenomeen op een verfrissende manier aanpakt. Op zaterdagmiddag 13 oktober was het winkelend publiek in De Schoof getuige van een ludieke voorstelling waarin zakkenrollers, slachtoffers en agenten een rol spelen. Een vorm van straattheater waar een preventieve werking vanuit gaat, zo is elders in Nederland al bewezen.

Zakkenrollen is een hardnekkig fenomeen, dat zich vooral op drukke dagen in winkelcentrum De Schoof voordoet. Het bewonersplatform Centrum en het preventieteam, politie, gemeente en winkeliers werken samen bij het tegengaan ervan. Zaterdagmiddag maakten een groep acteurs het winkelend publiek bewust van de risico’s door ter plekke berovingen te doen, te laten zien hoe eenvoudig zakkenrollen is en tips te geven voor het voorkomen ervan. Burgemeester Heijkoop was ook "slachtoffer" en had zelfs niets door, zie foto.

Zo werdt een gillende Tante Bep, die beroofd is door een boef in authentiek streepjespak, door agent bromsnor in de kladden gegrepen.

Het preventieteam van de wijk Centrum is initiator van de ludieke actie. Voorzitter Lies Bonsang van bewonersplatform Centrum: “De wijkagent zocht enige tijd geleden samenwerking met het preventieteam om het zakkenrollen in het winkelcentrum aan te pakken. Wij zochten naar een verrassende methode en kwamen op deze ludieke vorm van preventie, die elders in Nederland al heeft bewezen goed te werken. Met buurtpreventie zijn we een maand geleden gestart om de veiligheid en leefbaarheid in de wijk te bewaken en verbeteren. Dat gaat verder dan alleen preventierondes door de wijk in de avonduren. Inwoners moeten veilig kunnen winkelen in De Schoof.”

Burgemeester Jan Heijkoop heeft veel waardering voor de actie en inzet door het bewonersplatform: “Zakkenrollers of inbrekers en de burgers die hiervan slachtoffer zijn, kunnen rekenen op adequaat ingrijpen van de overheid. Tegelijkertijd kunnen inwoners ook zelf bijdragen aan het verbeteren van de veiligheid. Deze actie tegen zakkenrollen is een goed en bovendien leuk voorbeeld. Een waardevol initiatief van bewonersplatform Centrum en haar preventieteam. Dat ondersteunen wij graag als gemeente.”

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.