ASWH haakt voorlopig af in titelstrijd

14 januari 2013 door Hennie van der Zouw

HENDRIK IDO AMBACHT - ASWH heeft zichzelf een slechte dienst bewezen door in Rotterdam de topper bij XerxesDZB te verliezen. Bij winst hadden de Ambachters niet alleen in het spoor van koploper Excelsior Maassluis gebleven, maar ook XerxesDZB afgeschud. Het zat er op sportpark Faas Wilkes eigenlijk geen moment in. ASWH kwam een dramatische start nooit meer te boven en telkens als de inhaalrace enige vorm leek te krijgen, werd de marge door zwak verdedigen weer vergroot. Daardoor verscheen uiteindelijk de opmerkelijke uitslag van 5-3 op het scorebord. Dit resultaat betekent dat de titel in de hoofdklasse B voorlopig helaas uit zicht is voor ASWH.

XerxesDZB begon scherp als een mes op het eigen kunstgras en daar had ASWH, spelend in de gebruikelijke formatie, in de beginfase zeker geen antwoord op. Het resulteerde al na drie minuten in de openingstreffer. Na balverlies van ASWH bracht de thuisploeg met drie snelle passes aanvallende middenvelder Donny Navajas Sanchez in stelling. Die was doorgelopen en kwam alleen voor Jordy van de Corput, die geen antwoord had op de inzet van Navajas Sanchez. Het bleek helaas geen waarschuwing, want kort na de 1-0 verdubbelde XerxesDZB de marge al. Een voorzet van de linkerkant kon door de inlopende Donny Navajas Sanchez geheel ongedekt bij de eerste paal achter Van de Corput worden getikt: 2-0.

Vanzelfsprekend kwam dit rampzalige begin aan als een mokerslag en het duurde dan ook even voor ASWH zich herstelde. XerxesDZB bood de Ambachters ook weinig gelegenheid in het spel te komen, want de thuisploeg zat er steeds kort op. De eerste serieuze doelpoging van ASWH viel dan ook pas na ruim twintig minuten te noteren. Ferry van Lare, die zijn 250e wedstrijd in ASWH 1 speelde, kopte toen naast na een hoekschop van Alexander van Dommelen. Net toen ASWH wellicht voorzichtig begon te denken aan herstel, sloeg het zeer effectieve XerxesDZB nogmaals toe. Tweevoudig doelpuntenmaker Donny Navajas Sanchez fungeerde nu als aangever. Na een goede actie op rechts zette hij voor, waarna Serginio van AxelDongen de 3-0 in de hoek kopte.

Trainer Ron Timmers greep in en bracht Robbert Stout voor Bas van Stokkom. Pas in de slotfase van de eerste helft kon ASWH een vuist maken. Zo diende XerxesDZB-goalie Jesper Hogedoorn in actie te komen op een inzet van Michael van Dommelen, die op kracht een duel won en zijn eigen kans creëerde. Even later had ASWH geluk dat Donny Navajas Sanchez een voorzet van Ruben Koorndijk slechts schampte, waardoor Jordy van de Corput meer leed kon voorkomen. Na een knappe aanval wist ASWH vervolgens toch tegen te scoren. Mitchell van Esveld kwam op rechts in balbezit en zijn voorzet werd door Michael van Dommelen op schitterende wijze ineens in de verre hoek geschoten. Een klassegoal, die de 3-1 betekende. Dit werd ook de ruststand, al probeerde Marco de Borst het nog een keer van afstand. Hij mikte echter naast.

In de tweede helft speelde ASWH beter. Het zocht snel de spitsen Michael en Alexander van Dommelen, om van daaruit verder te voetballen. Die tactiek leverde meer dreiging op, al bleef het oppassen voor de counters van XerxesDZB. Het lukte ASWH om terug te komen in de wedstrijd en dit kwam ook in de score tot uitdrukking. Alexander van Dommelen won een duel en stuurde Josiemar van de Werp weg op rechts. Na een goede actie zette Van de Werp voor vanaf de achterlijn, waarna Robbert Stout met een knap schot ineens de verre hoek vond: 3-2.

Helaas wist XerxesDZB de marge echter al snel weer te herstellen. Na een scherpe counter kwam Serginio van AxelDongen in balbezit. Hij kapte Mitchell van Esveld uit en vond het net achter Jordy van de Corput. 4-2 dus en ASWH kon weer opnieuw beginnen. Dat lukte echter wel, omdat Michael van Dommelen al snel opnieuw scoorde. Na een inworp kwam broer Alexander in balbezit en die vond Michael. De spits van ASWH draaide knap weg en passeerde Jesper Hogedoorn met een goed schot. Zijn twaalfde competitiegoal betekende de 4-3. De hoop op een geslaagde inhaalrace vervloog echter weer heel vlot. Twee minuten na de 4-3 brak XerxesDZB door op links, een voorzet kon bij de tweede paal weer voor de goal worden gekopt en Donny Navajas Sanchez knikte zijn derde van de middag binnen: 5-3.

Met Ebu Öztürk voor Ferry van Lare ging ASWH in het restant alles of niets spelen. Het werd helaas niets, ondanks dat er nog wel wat mogelijkheden kwamen. Een doelpunt van Everton Pires Tavares werd afgekeurd vanwege buitenspel, waardoor de inhaalrace strandde. Omdat het veld open lag, kreeg XerxesDZB op de counter ook nog zat mogelijkheden om vaker te scoren. Jordy van de Corput was echter alert bij een kopbal van Serginio van AxelDongen, die eerder ook al een bal naast werkte. Zo werd er dus aan beide kanten niet meer gescoord en stapte ASWH met een 5-3 nederlaag van het veld.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.