ASWH pupillen spelen mee in stuk: Samen naar een Veiliger sportklimaat

02 april 2013 door Ad van Herk
ASWH pupillen spelen mee in stuk: Samen naar een Veiliger sportklimaat

HENDRIK IDO AMBACHT - Het theater Cascade was volledig bezet met ouders, begeleiders en coaches die waren gekomen om te kijken en te luisteren naar het theaterstuk "Samen naar een veiliger sportklimaat".

Wat zeg je als coach vlak voor een spannende wedstrijd tegen je jeugdige sporters? Wat doe je als trainer als de training voor geen meter loopt? En hoe ga je als bestuurder om met lastige ouders?

Het verhaal dat deze avond werd gebracht, is gestoeld op praktijkervaringen van topcoaches en onderbouwd met jarenlang wetenschappelijk onderzoek. In de voorstelling speelden o.a. Bas Grevelink (Comedy Train/musical Joseph) en Ewald van Kouwen (aanvoerder van de beweging Positief Coachen). Ook een aantal ASWH pupillen speelden mee in dit stuk.

Een aantal facetten werden met de nodige humor gespeeld. De verenigingsbestuurder, de coach, de scheidsrechter en de ouders, ze kwamen allemaal langs. Het voorbeeld dat een bestuurder moet geven, zijn/haar aanwezigheid bij wedstrijden om daar ouders aan te spreken die helemaal over de rooie gaan. Kortom, haarfijn werd er op gewezen dat de bestuurders een beleid dienen te volgen.

Ewald van Kouwen zette de verschillende soorten coaches haarscherp in beeld. De tiran die de groep terroriseert en alleen zijn eigen doel centraal stelt, ten kostte van alles wil winnen. Zonder mededogen schoffeert hij kinderen en als zijn niet voldoen worden deze aan de kant gezet. Gevolg, kinderen stoppen met voetballen. Op hilarische wijze zette Van Kouwen een negatieve, de twijfelende en de meelopende coach neer. Maar de ideale coach ontbrak natuurlijk niet in dit rijtje. Dat is iemand die naar de goede punten van de speler kijkt en die complimenten geeft. Deze coach zal praten, stimuleren en activeren. Op treffende wijze werd deze coach neergezet.

Ook de ouders ontsnapten niet aan de aandacht in dit theater. Ouders spelen een belangrijke rol in de sportbeleving van een kind. Een positieve instelling naar het kind zowel op als buiten het sportveld is al een beloning voor zijn of haar prestaties. Dat maakt het sporten ook zoveel leuker.
Het publiek keek ademloos toe hoe op speelse wijze werd aangegeven hoe een vereniging gewenst gedrag kan stimuleren en ongewenst gedrag op en rond de velden kan voorkomen.

Een daverend applaus was de beloning van het publiek voor een voorstelling die duidelijk het thema dekte: Samen naar een veiliger sportklimaat

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.