ASWH buigt na de rust voor Hoek

21 april 2013
ASWH buigt na de rust voor Hoek

HENDRIK IDO AMBACHT -  ASWH heeft de kans laten liggen om een goede slag te slaan in de strijd om de derde periode. De Ambachters gingen op eigen veld onderuit tegen Hoek. Halverwege leidde ASWH, maar na rust lieten de Zeeuwen zien niet voor niets al tien wedstrijden op rij zonder nederlaag te zijn. Daardoor moest ASWH uiteindelijk het hoofd buigen voor Hoek, dat dankzij de 1-3 overwinning nu over ASWH heen is geklommen in de periodestand. 

Hoek liet in de beginfase al zien dat de ploeg na de trainerswissel niet meer te vergelijken is met het team dat voor de winterstop voetbalde. De bezoekers voetbalden goed en zochten het vooral over de grond. De defensie van ASWH stond echter goed en dus kreeg Hoek ondanks het prima veldspel weinig echte kansen. Wel was het erg dreigend uit standaardsituaties. Een kopkans voor Giovanni Siereveld na een hoekschop, gekeerd door Jordy van de Corput, was daarvan een goed voorbeeld.
 
Aan de andere kant toonde ASWH zich bij de eerste echte aanval van de middag direct zeer effectief. Marco de Borst kwam door aan de linkerkant en zette voor op Alexander van Dommelen. Die controleerde de bal en gaf op het juiste moment een mooie steekbal op Robbert Stout. De linkermiddenvelder ontving de bal, bleef rustig en schoof de 1-0 in de hoek. Stout had na zijn treffer kennelijk de smaak te pakken, want amper een minuut later werd hij aangespeeld, draaide goed weg en haalde ineens uit. Hoek-goalie Jordi De Jonghe kon echter nog redding brengen. De bal leek achter te rollen, maar Paul Scheurwater besloot er nog achteraan te gaan. Hij hield de bal binnen en zette voor, maar net niet dusdanig dat Alexander van Dommelen kon inkoppen.
 
 
Even later waren de rollen omgedraaid. Alexander van Dommelen legde de bal terug op Paul Scheurwater en die haalde verwoestend uit. Zijn schot werd echter van richting veranderd en eindigde naast het doel. Het betere voetbal was dan weliswaar van Hoek, ASWH was voor rust de gevaarlijkste ploeg. Dat bleek ook nog na een goede actie van Josiemar van de Werp, wiens voorzet net kon worden weggewerkt door een verdediger. 
Na rust veranderde het spelbeeld niet. Hoek bleef, ondanks de achterstand, rustig voetballend op zoek naar een gelijkmaker en ASWH zorgde met wat meer opportunisme voor de meeste dreiging. In het eerste kwartier had ASWH zichzelf daarbij in een comfortabele positie kunnen brengen, maar dat lukte net niet. Eerst kopte Ferry van Lare rakelings naast na een voorzet van Josiemar van de Werp en kort daarna was Mels van Driel heel dicht bij de 2-0. Zijn indraaiende vrije trap van even buiten de zijkant van het strafschopgebied eindigde echter op de paal.
De gelijkmaker van Hoek kwam daarna toch wel enigszins uit het niets. Een strak aangesneden vrije trap belandde achter de ASWH-defensie, waarna de vrijgelaten Jorrit D'Haeseleer van dichtbij geen moeite had de 1-1 achter de kansloze Jordy van de Corput te tikken. Op zich was er toen nog steeds niet aan de hand voor ASWH, want een puntendeling betekende in elk geval dat Hoek op afstand werd gehouden in de periodestand. De Zeeuwen, die beseften dat ze moesten winnen, trokken de wedstrijd echter steeds meer naar zich toe. Een snelle counter via de fysiek sterke Kyle Doesburg, na nota bene een vrije trap voor ASWH, kon nog net worden verijdeld door Mark Bevaart en Mels van Driel. Bevaart blesseerde zich daarbij wel en zou later moeten worden vervangen.
 
Twaalf minuten voor tijd kwam Hoek door aan de rechterkant. Daar wipte D'Haeseleer de bal over Ferry van Lare en het was vervolgens Raymond Wolff die het speeltuig ineens op de schoen nam en in de kruising joeg. De bal was zo hard geschoten dat Jordy van de Corput geen verweer meer had. Een erg knap doelpunt, waarmee Hoek op voorsprong kwam. ASWH moest nu wel risico's nemen. Nadat eerder al Everton Pires Tavares was ingevallen, bracht trainer Ron Timmers nu ook Mitchell van Esveld en Elvis Versluis binnen de lijnen. De boodschap was helder: alles of niets. Het werd niets, want kort na de laatste wissel counterde Hoek naar 1-3. Raymond Wolff, nu op links beland, kapte naar binnen en schoot raak.
Met nog zes minuten op de klok leek het toen wel gespeeld. De bezoekers braken nog twee keer gevaarlijk uit, maar de tot man van de wedstrijd verkozen Bas van Stokkom hield Kyle Doesburg van scoren af en even later mikte Jorrit D'Haeseleer voorlangs. Ook ASWH kreeg nog kansen, maar een schot van Everton Pires Tavares ging over en een inzet van Elvis Versluis werd uit de goal gehouden. Zo moest ASWH dus uiteindelijk het hoofd buigen voor een sterke tegenstander.
 
 
ASWH wint knap van RVVH
ASWH heeft zaterdag door een knappe overwinning bij RVVH goede zaken gedaan in de competitie. Met de 0-2 zege in de derby nam ASWH sportief revanche op de Ridderkerkers, die eerder dit seizoen op sportpark Schildman. Daarmee werd het gat met RVVH op de ranglijst vergroot tot vier punten en staan de Ridderkerkers in de stand van de derde periode nu vijf punten achter ASWH.
De afgelopen jaren stond de derby min of meer garant voor spektakel. Het publiek kreeg meestal veel goals, geregeld ook zeer fraaie, voorgeschoteld. Het leek gisteren weer even die kant op te gaan, want de wedstrijd was nog niet zo lang bezig toen RVVH-vleugelspits Mounir El Ouazizi de bal kreeg aangespeeld en de ruimte had om even van buiten het strafschopgebied op doel te schieten. Zijn schot was geplaatst, maar eindigde op de onderkant van de lat en stuitte het veld weer in. Daar kwam ASWH dus goed weg. Het bleek echter één van de weinige spectaculaire momenten van de eerste helft.
 
Duidelijk was dat zowel RVVH als ASWH in eerste instantie behoedzaam opereerde. Gezien de belangen van de wedstrijd wel begrijpelijk. Natuurlijk waren er aan beide kanten wel dreigende momenten. Zo voerde ASWH een fijne aanval uit over de rechterflank, waarbij Josiemar van de Werp de bal meegaf aan Mitchell van Esveld. Diens harde, lage voorzet kon door doelman Jacob van den Belt net worden weggewerkt voor Paul Scheurwater zijn schoen er tegen kreeg. Josiemar van de Werp, gisteren prima op dreef, was de volgende die dreigde met een schot van afstand, maar Van den Belt liet zich niet verrassen. Direct plaatste RVVH een tegenstoot, waarbij Andrew Dias d'Ullois de bal bij Mounir El Ouazizi bezorgde. Diens schot was echter een prooi voor Jordy van de Corput. ASWH liet nog wel enkele soepel lopende aanvallen noteren, maar daarbij was de eindpass dan net niet op orde. De conclusie van de eerste helft was dus dat kansen schaars waren, maar tegelijk kon ook worden gesteld dat ASWH weinig tot niets had weggegeven.
 
Na rust groeide ASWH in de wedstrijd. De ploeg kreeg langzaam maar zeker het overwicht. Michael van Dommelen, die eerder op aangeven van broer Alexander al naast kopte, testte de kwaliteiten van Jacob van den Belt met een volley in de korte hoek. De voormalig doelman van ASWH redde echter goed. Hoewel ASWH sterker werd, bleef RVVH gevaarlijk. Dat bleek wel uit een afstandsschot van Robert Kooiman, dat een verrassende stuit mee kreeg en op de paal eindigde. Daarbij eindigde ook Jordy van de Corput op of beter gezegd tegen de paal. De keeper kwam hard met zijn hoofd in botsing met de staander en al snel groeide een enorme bult op zijn voorhoofd. Verzorger Henry Eshuis slaagde er echter nog in om Van de Corput op te lappen en dat kwam goed uit, want na een snelle uitbraak van RVVH, dat eerder vergeefs een penalty claimde, kreeg Jordey van Dam een prima kans. Zijn schot werd door Van de Corput echter fantastisch gepakt. Het zou uiteindelijk wel één van de laatste daden van de keeper zijn, want Van de Corput voelde zich dermate duizelig dat hij toch de strijd moest staken. Competitiedebutant Eric Abdul was zijn vervanger.
Eerder was bij ASWH ook Elvis Versluis al in de ploeg gekomen voor de met een liesblessure tobbende aanvoerder Ferry van Lare. Versluis was vervolgens betrokken bij het moment dat de wedstrijd open brak. RVVH kwam er in die fase al nauwelijks meer uit en ASWH zocht steeds nadrukkelijker naar een treffer. Versluis werd bij een aanval gevloerd en dat leverde ASWH een vrije trap. Die werd door Mels van Driel perfect in het strafschopgebied neergelegd, waar Paul Scheurwater boven iedereen uitkwam en de bal achter Van den Belt in de hoek kopte. Na die 0-1 zocht RVVH het met de lange invaller Roel van Rixoort nog in wat opportunistischer voetbal, maar het was ASWH dat steeds gevaarlijk werd door de ontstane ruimte te benutten. Twee minuten voor tijd bediende Alexander van Dommelen de doorstomende Josiemar van de Werp, die knap doorliep en de bal in de verre hoek mikte. Daarmee was het 0-2 en dat betekende de beslissing. Na drie puntendelingen op rij in de reguliere competitie, wist ASWH nu dus te winnen in Ridderkerk.
 
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.