Veerkrachtig ASWH start nacompetitie met zege

27 mei 2013

HENDRIK IDO AMBACHT - ASWH is prima gestart aan de nacompetitie. Op het kunstgrasveld van sportpark Schildman werd Hoek met 4-3 verslagen. Een knap resultaat tegen een goede tegenstander, die recent nog twee keer als winnaar van het veld stapte in Hendrik-Ido-Ambacht.

ASWH startte de wedstrijd in de wetenschap dat een gelijkspel een goed resultaat zou zijn, terwijl Hoek moest winnen om uitschakeling te voorkomen. De verwachting was dus dat Hoek aanvallend aan de wedstrijd zou beginnen. Dat viel in de praktijk wel mee, want de beginfase was aftastend te noemen. Toch keek ASWH al rap tegen een achterstand aan. De eerste serieuze kans van de middag leverde gelijk een doelpunt op. Hoek mocht een vrije trap nemen aan de zijlijn en die belandde bij spits Jorrit D'Haeseleer. Hij kreeg de gelegenheid om aan te nemen en vanuit een lastige positie schoot hij de bal in de verre hoek.

Een tegenvaller voor ASWH, want de achterstand betekende ook dat Hoek nu juist wat meer kon afwachten en dat ASWH in de aanval moest. Daar had de ploeg in eerste instantie moeite mee. Het lukte niet echt om de Zeeuwen te verontrusten, terwijl Hoek voortdurend dreigend bleef in de omschakeling. ASWH kreeg wel wat kansen door goed door te komen over links. Eerst kon Robbert Stout de bal, na een voorzet van Marco de Borst, vanuit een moeilijke positie net niet langs de keeper prikken en niet veel later schoot Josiemar van de Werp, wederom op aangeven van De Borst, de bal in de handen van doelman Jordi De Jonghe.

Na iets meer dan een half uur besloot trainer Timmers om in te grijpen en een tactische wissel door te voeren. Paul Scheurwater werd vervangen door Mitchell van Esveld, waardoor Mark Bevaart in een controlerende rol voor de defensie kwam te spelen. Invaller Van Esveld was direct betrokken bij het gevaarlijkste Ambachtse moment voor rust. Na een snelle aanval met Alexander van Dommelen en Josiemar van de Werp speelde Van Esveld uiteindelijk Van de Werp vrij, maar diens schot ging voorlangs. Daardoor bleef het tot de rust 0-1.

In de tweede helft kwam de wedstrijd volledig los. Binnen een kwartier kwam ASWH op gelijke hoogte. Michael van Dommelen opende vanaf rechts op broer Alexander, die met het hoofd de vrijstaande Robbert Stout vond. Stout schoot de bal knap in de verre hoek en zorgde daarmee voor vreugde in het Ambachtse kamp. De doelpuntentune was echter nog niet verstomd of het was al weer 1-2. Guillaume Clinckemaillie kreeg alle tijd en gelegenheid om vanaf een meter of twintig uit te halen en zijn van richting veranderde inzet sloeg hard achter Jordy van de Corput.

ASWH rechtte daarna de rug en ging opnieuw op jacht naar de gelijkmaker. Michael van Dommelen kwam rond het strafschopgebied aan de bal, wachtte even en stak de bal toen binnendoor op Mels van Driel. Lionel Fitsch nam Van Driel in de mangel en de centrale verdediger van ASWH ging neer. Scheidsrechter Bakker floot onmiddelijk voor een strafschop en toonde Fitsch de gele kaart. Overigens de enige kaart in dit sportieve duel. Specialist Mels van Driel pakte de bal en slaagde er ook nu weer in vanaf elf meter te scoren, al kwam keeper De Jonghe nog angstig in de buurt van de bal. Het was dus weer 2-2. Vervolgens werd er weer binnen de minuut gescoord. Nu was het echter ASWH dat opnieuw mocht juichen. De bal werd veroverd en Josiemar van de Werp werd aangespeeld. Met een goede beweging creëerde de Dordtenaar de ruimte voor een schot en zijn inzet eindigde in het doel: 3-2.

ASWH zat nu feitelijk op rozen. Een gelijkspel was immers voldoende en Hoek moest nu twee keer scoren om in de race te blijven. Daarom was het jammer dat ASWH een kwartier voor tijd de helpende hand toestak. Een strak getrapte corner werd door Mitchell van Esveld bij de eerste paal weggetrapt, maar precies tegen het lichaam van Alexander van Dommelen. De bal caramboleerde dus in het net en dus was het weer gelijk. Het gevolg was een zeer spannende slotfase, want een nederlaag zou direct het einde van de promotiekansen betekenen. De bezoekers mochten nog diverse hoekschoppen en vrije trappen nemen en dat is met de in het elftal aanwezige lengte altijd spannend. Het liep echter goed af, terwijl ASWH nog de beste kansen kreeg. Zo kopte Alexander van Dommelen na een hoekschop op de lat en schoot Mels van Driel na een indirecte vrije trap, toegekend na een door de keeper opgepakte terugspeelbal, op de paal. In blessuretijd maakte ASWH aan alle onzekerheid een einde. Alexander van Dommelen en Robbert Stout zetten een counter op, Stout bracht de bal voor en Van Dommelen gaf bij de tweede paal het laatste tikje: 4-3.