Veerkrachtig ASWH speelt gelijk tegen koploper Zwaluwen

18 november 2013 door Hennie van der Zouw
Veerkrachtig ASWH speelt gelijk tegen koploper Zwaluwen

HENDRIK IDO AMBACHT - ASWH heeft op bezoek bij koploper Zwaluwen karakter getoond. De Ambachters keken na de eerste 45 minuten tegen een schier onoverbrugbare 3-0 achterstand aan, maar herpakten zich na de rust op fantastische wijze. ASWH knokte zich terug en sleepte in de slotfase alsnog een punt uit het vuur: 3-3. Daarmee werd een derde nederlaag op rij voorkomen.

ASWH begon zeer behoorlijk aan de wedstrijd tegen de toch wel verrassende koploper. Het was dan ook de ploeg die de eerste kans liet noteren, toen Josiemar van de Werp na een mooie actie in het Vlaardingse strafschopgebied voorlangs schoot. Het was dan ook zuur en misschien wel enigszins tekenend voor de laatste weken dat de thuisploeg bij de eerste serieuze aanval direct scoorde.

Na iets meer dan twintig minuten mocht Zwaluwen aan de rechterkant ongehinderd een aanval opzetten. Daarbij werd de bal richting Adil Akanioui gespeeld. Die leek buitenspel te staan, maar de enige man die hierover mocht oordelen, namelijk de grensrechter, vond van niet. Doordat de Ambachtse defensie te laat reageerde kon Akanioui door en passeerde hij Stef Doedée. Zo was het ineens 1-0.

Uiteraard was dit een domper voor ASWH. Het resulteerde in een beduidend mindere fase, al kon Michael van Dommelen met twee doelpogingen nog wel gevaar stichten. Zijn kopbal en zijn schot konden door doelman Nick Sanders echter worden gekeerd. De thuisploeg liet in die fase zien met het vertrouwen van een koploper te spelen en leek in de laatste vijf minuten van de eerste helft de wedstrijd al voortijdig te beslissen. Eerst kon Adair Lopes da Silva na een diepe bal het strafschopgebied van ASWH betreden en zijn schot vloog via de binnenkant van de paal binnen: 2-0. Kort daarna mocht ASWH opgelucht ademen toen Jesper Gudde vanaf de rand van het strafschopgebied een vrije trap mocht nemen en het doel te hoog zocht, maar in de voorlaatste minuut was het alsnog raak voor de Vlaardingers.

Bart van Muyen bracht Rutger de Bos in de problemen met een breedtepass, Lopes da Silva snoepte De Bos de bal af en ging alleen op Stef Doedée af. De atletische spits omspeelde de uitlopende Doedée en schoof de 3-0 voor Zwaluwen binnen. De twee treffers kwamen uiteraard aan als een mokerslag en dus zocht ASWH geslagen de kleedkamer op. Bas van Stokkom was er toen al niet meer bij. De verdediger moest al voor het half uur het veld verlaten met een wond aan het gezicht en diende zelfs het ziekenhuis te bezoeken. Paul Scheurwater had hem vervangen.

Na rust startte ASWH met een andere veldbezetting. Er kwam een extra aanvaller bij in de persoon van Javier Brouwer. Robbert Stout bleef in de kleedkamer achter. De omzetting pakte goed uit, want ASWH zette Zwaluwen vanaf de eerste balomwentelingen onder druk. Dat leverde al vlot een doelpunt op. Rutger de Bos, die mag terugkijken op een zeer verdienstelijk debuut in de basis, bracht de bal in. De Zwaluwen-defensie leek voor opruiming te zorgen, maar had buiten de kwaliteiten van Michael van Dommelen gerekend.

De ook vandaag weer ijzersterk spelende topscorer van ASWH nam de bal vanuit de lucht prima op de schoen en schoot in de verre hoek de 3-1 binnen. In die fase had ASWH in recordtempo de achterstand weg kunnen poetsen, want er ontstonden twee goede kopkansen na voorzetten van Javier Brouwer. De eerste keer kopte Paul Scheurwater echter naast en bij de tweede kans hield doelman Sanders Jesper van den Bosch van scoren af.

De offensieve dadendrang van ASWH had uiteraard wel als gevolg dat Zwaluwen in de omschakeling meer ruimte zou krijgen. ASWH kwam bijvoorbeeld goed weg toen de thuisploeg, overigens niet na een omschakelmoment maar na een vrije trap, de paal raakte en invaller Bradley El Idrissi de rebound naast het doel schoot. ASWH moest dus uit blijven kijken, maar was wel degelijk bezig de wedstrijd te kantelen. De ploeg won veel meer duels, veroverde de zogenaamde tweede ballen en bleef de aanval zoeken.

Doelman Sanders werd nogmaals danig op de proef gesteld door Michael van Dommelen, die inkopte na een voorzet van Marco de Borst. De keeper redde echter. Een klein kwartier voor tijd was hij echter kansloos op een geplaatste inzet van Michael van Dommelen. De spits werd aangespeeld door Jesper van den Bosch, speelde zich vrij en vond de hoek: 3-2.

De wedstrijd golfde vervolgens op en neer. Zwaluwen kreeg kansen om een vierde goal te maken, maar Robin Verhorst vond de paal op zijn weg en Stef Doedée hield ASWH met een tweetal puike reddingen in de wedstrijd. Uiteindelijk kreeg ASWH toch loon naar werken. Jesper van den Bosch zette in de extra tijd een combinatie op met de ingevallen Vinicius Bongaertz en schoot met links schitterend de 3-3 binnen. Niet veel later maakte scheidsrechter De Lima Schepens, die zijn beslissingen veelal vanuit de middencirkel nam, een einde aan de wedstrijd.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.