Sterk ASWH neemt districtsbeker mee naar huis

20 mei 2014 door Hennie van der Zouw
Sterk ASWH neemt districtsbeker mee naar huis

HENDRIK IDO AMBACHT - ASWH heeft zaterdag voor de tweede keer in de historie de districtsbeker Zuid I gewonnen. Op het schitterende complex van vv Rijen waren de Ambachters op de finaledag veel te sterk voor zondaghoofdklasser De Valk. Het werd liefst 5-0 voor de formatie van trainer Michel Langerak.

Al snel werd duidelijk dat ASWH met maar één intentie aan de wedstrijd was begonnen: de beker winnen. Hoewel De Valk, duidelijk hoorbaar na de aftrap, had besloten de eerste drie minuten vol druk te geven, kwam ASWH niet in de problemen en bouwde het al snel een veldoverwicht op. Toch kwam het eerste dreigende momentje wel van De Valk, want Carsley Mathilda leverde de eerste doelpoging van de wedstrijd af. Stef Doedée bracht zonder problemen redding.

Daarna ging het heel snel en besliste ASWH feitelijk in tien minuten de wedstrijd. Het begon allemaal in de twaalfde minuut, toen de witzwarten de defensie van De Valk onder druk zetten en de bal veroverden, waarna Robbert Stout onmiddellijk Jesper van den Bosch vond. De middenvelder haalde nog van buiten het strafschopgebied hard uit en de bal vloog richting kruising. Doelman Verus, die deze wedstrijd diverse keren goed keeperswerk afleverde, was volslagen kansloos op de pegel van Van den Bosch en zo stond het 1-0 voor ASWH. Een minuut of zeven later werd er een fraaie aanval opgezet aan de linkerkant, waarbij na enkele korte passes de diepgaande Ferry van Lare werd vrijgespeeld.

De Dordtenaar zag de keeper voor zijn doel staan en besloot een kunststukje uit te voeren. Van Lare liet een gevoelige lob los, die op schitterende wijze over de verbouwereerde goalie in de verre hoek plofte. Wederom een prachtig doelpunt van ASWH, maar daarmee was de koek nog niet op. Drie minuten na de 2-0 zetten Michael van Dommelen en Jesper van den Bosch de defensie van De Valk onder druk. De Valkenswaarders raakten daarvan kennelijk zo van slag dat zij de bal bij het uitverdedigen zomaar inleverden bij ASWH. Jesper van den Bosch kwam in balbezit, liep het strafschopgebied in en bleef uiterst rustig, waarna hij de 3-0 op het scorebord schoot.

Een comfortabele voorsprong, die ASWH natuurlijk nooit meer weg mocht geven. Dat besefte de ploeg ook en geduldig werd verder gevoetbald. ASWH liet zich niet verleiden tot het nemen van onnodige risico's, terwijl De Valk niet in staat bleek om een vuist te maken. De kansen in het restant van de eerste helft waren dan ook voor ASWH, maar doelman Verus had eerst een knappe reflex in huis op een schot van Michael van Dommelen en redde later ook op een kopbal van Jesper van den Bosch na een cornervariant.

In de scrimmage die na die redding ontstond, tikte Bart van Muyen uiteindelijk de bal binnen. Niet voor het eerst dit seizoen werd een treffer van de verdediger echter afgekeurd, want scheidsrechter Wesdorp had een overtreding geconstateerd tijdens de scrimmage. Zo bleef het dus 3-0 na de eerste rondgang.

Ook na rust bleef ASWH slim spelen. In de wetenschap dat een snelle goal misschien nog enige hoop zou aanwakkeren bij De Valk, zorgde ASWH voor controle. Hoewel de Brabanders iets beter uit de kleedkamer leken te komen dan ze er in waren gestapt, kwam ASWH nooit in problemen. Sterker nog, het kreeg zelf goede kansen om vaker te scoren. Na een aanval over rechts ging Bart van Muyen er als in zijn jonge jaren als rechtsback vandoor.

Zijn voorzet werd door Michael van Dommelen geschampt, waarna Robbert Stout bij de tweede paal dacht te scoren, maar een verdediger kon de inzet van de blonde linkspoot nog net stoppen. Kort daarna kon Michael van Dommelen na een foute terugspeelbal van De Valk alleen op de keeper af. De topscorer koos voor een stiftje, maar doelman Verus liet zich niet verrassen en kreeg een handje tegen de bal. Dat bleek net voldoende. De goalie hield vervolgens ook Josiemar van de Werp van scoren af, nadat de rechtsbuiten goed was vrijgespeeld door Jesper van den Bosch.

Inmiddels was Gilmaro van de Werp al ingevallen bij ASWH en hij smaakte het genoegen om al rap na zijn invalbeurt te scoren. Na een door Jesper van den Bosch opgezette aanval kwam Robbert Stout in balbezit. Hij zag precies het gaatje om de bal tussen de defensie door naar de opkomende Gilmaro van de Werp te spelen en de jonge Dordtenaar schoof keurig de bal in de verre hoek: 4-0. Daarmee was de wedstrijd definitief gespeeld. Ook Paul Scheurwater en Guillermo Bartolomé González mochten nog invallen, om zo op het veld een aandeel te leveren aan het veroveren van de beker.

Dat lukte, want Barto stond nog maar enkele seconden binnen de lijnen toen hij na slordig verdedigen bij De Valk ineens in het strafschopgebied de bal op zijn linkerschoen kon nemen voor de 5-0. Wat heet een gouden wissel! In het restant speelden beide teams de tijd vol. Daarin rook De Valk via invaller Brian Vermeer nog wel een keer aan een eretreffer, maar na een counter schoot hij voorlangs.

Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Wesdorp kon ASWH een feestje gaan vieren. Dat werd vanzelfsprekend gedaan, want de districtsbeker is een mooie prijs en dat was te horen aan de reacties toen aanvoerder Michael van Dommelen de beker mocht optillen.

Foto: Spelers van ASWH in extase na het winnen van de beker

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.