ASWH naar halve finale amateurbeker

26 mei 2014 door Hennie van der Zouw
ASWH naar halve finale amateurbeker

HENDRIK IDO AMBACHT - ASWH is nog altijd in de race voor een tweede prijs in dit seizoen. Zaterdag plaatsten de Ambachters zich namelijk ten koste van zaterdagtopklasser ONS Boso Sneek voor de halve finale van de landelijke beker. Op het kunstgrasveld van sportpark Schilman wist ASWH na een goede wedstrijd ruim te winnen van de Friezen (6-2), waardoor volgende week tegen De Bataven wordt gespeeld.

Trainer Michel Langerak had zijn elftal voor de ontmoeting met de bekerwinnaar van het district Noord op twee plaatsen gewijzigd. Mels van Driel ontbrak wegens een schorsing, terwijl Ferry van Lare grieperig was en langs de kant bleef. Daardoor verschenen Rutger de Bos en Guillermo Bartolomé González aan de aftrap.

Laatstgenoemde was, na een voorzichtige openingsfase van beide kanten, ook betrokken bij de eerste treffer. Na een goede actie aan de linkerkant zette Barto voor. Josiemar van de Werp leek ineens te kunnen uithalen, maar koos voor de controle en dat bleek een goede keuze, want daarna schoot hij beheerst de 1-0 binnen. Lang kon ASWH echter niet genieten van de voorsprong. Er werd te weinig doortastend ingegrepen toen Curtrick Gonzales aan de linkerkant in balbezit kwam.

De aanvaller van ONS Boso Sneek kon daardoor voorzetten op Martijn Roosenburg en die schoot voorbij de tweede paal de 1-1 binnen. Een opvallende doelpuntenmaker, aangezien Roosenburg acht jaar geleden namens SC Cambuur ook al eens scoorde tegen ASWH. Dat gebeurde in de memorabele KNVB-bekerwedstrijd, die overigens op het hoofdveld werd afgewerkt. Roosenburg kan nu dus zeggen dat hij de eerste Fries is die op veld 1 en veld 2 van sportpark Schilmadn een doelpunt heeft gemaakt.

ASWH moest na die gelijkmaker weer opnieuw beginnen en had eigenlijk vrij snel een nieuwe voorsprong te pakken. Eerst deelde Gilmaro van de Werp, na een combinatie met broer Josiemar, een waarschuwingsschot uit. Dit werd gekeerd door doelman Ivan Landlust. Niet veel later kon spits Michael van Dommelen aan de rechterkant een bal net binnen houden, waarna hij als een volleerd rechtsbuiten doordenderde. De aanvoerder van ASWH liet vervolgens een fraaie voorzet los, die door de naar binnen getrokken Barto net zo fraai in het doel werd gekopt: 2-1. Die stand zou tot aan de rust zo blijven en dat mocht met name ASWH zich aantrekken.

De Ambachters waren immers de bovenliggende partij en kregen ook kansen. De beste was voor Robbert Stout, die na een prima interceptie van Marco de Borst werd vrijgespeeld door de linksback en alleen voor keeper Landlust opdook. Helaas wist de doelman de inzet van Stout te keren. Kort voor rust volgde nog een goede kans, toen Josiemar van de Werp na een snel genomen vrije trap ontsnapte aan de rechterkant. Zijn tikje breed leek een prooi voor Michael van Dommelen, maar de topscorer van ASWH mikte over. Daarbij werd hij wel behoorlijk gehinderd. Niet genoeg voor een strafschop, vond scheidsrechter Karremans en dus ging ook deze kans verloren.

Na rust besliste ASWH de wedstrijd al vlot. Met Mark Bevaart in de ploeg voor Gilmaro van de Werp kwam de thuisploeg goed uit de startblokken. Dit leverde al vlot een aanval op, die via Marco de Borst en Josiemar van de Werp uiteindelijk voor de voeten van Robbert Stout belandde. De linkermiddenvelder bedacht zich geen moment en haalde prima uit: 3-1. Een minuut later hield Josiemar van de Werp een bal op schitterende wijze binnen, haalde uit en zag hoe Barto van dichtbij uiteindelijk het laatste tikje gaf. Na die 4-1 was het eigenlijk wel gespeeld. ONS Boso Sneek maakte niet de indruk nog te geloven in een wederopstanding en ASWH gaf de Friese topklasser daar ook geen kans op. Het team bleef geconcentreerd spelen en er kwam nog een prima kans voor Barto. Na een schitterende individuele actie van Michael van Dommelen aan de rechterkant vond de aanvoerder Barto, maar de Spanjaard tikte naast.

Een kwartier voor tijd speelde Barto een betere rol, toen hij zelf de bal onderschepte en Robbert Stout bediende. De blonde linkspoot tikte de bal door naar Michael van Dommelen en vervolgens stond Stout zelf klaar om de voorzet van de spits af te ronden met een fijne volley: 5-1. Kort daarna maakte Rutger de Bos, die een dijk van een wedstrijd speelde, zijn enige foutje. Hij was iets te nonchalant rond het eigen strafschopgebied en daar profiteerde invaller Tjisse Kerkstra namens ONS van. Hij veroverde de bal, omspeelde Stef Doedée en schoof de 5-2 binnen. Uiteraard viel die goal te laat om een slotoffensief van de Friezen in te luiden. Sterker nog, ASWH had al snel kunnen antwoorden als Barto een voorzet van Robbert Stout had omgezet in een goal. De Spaanse vleugelaanvaller mikte nu echter naast. Kort daarna werd hij vervangen door Paul Scheurwater. Die stond enkele minuten in het veld toen ASWH wederom scoorde. Robbert Stout speelde nu de rol van aangever, toen hij na een goede Ambachtse aanval de bal op Michael van Dommelen teruglegde. De aanvoerder schoot keurig raak en werd direct daarna vervangen door Marcello Tucci. Gescoord werd er in de slotfase niet meer, ook al omdat scheidsrechter Karremans al iets sneller leek af te fluiten dan na de gebruikelijke negentig minuten.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.