ASWH haalt voor 2e keer in clubhistorie landelijke amateurbekerfinale

02 juni 2014 door Hennie van der Zouw
ASWH haalt voor 2e keer in clubhistorie landelijke amateurbekerfinale

HENDRIK IDO AMBACHT - ASWH heeft zich zaterdagmiddag 31 mei voor de tweede keer in de clubhistorie geplaatst voor de finale om de landelijke amateurbeker. Een fantastische prestatie, die tot stand kwam middels een overwinning op zondaghoofdklasser De Bataven. Op het kunstgrasveld van sportpark Schildman versloeg ASWH de formatie uit Gendt met 3-1. Daardoor mogen de Ambachters het volgende week thuis opnemen tegen IJsselmeervogels. Een fantastisch affiche en tegelijkertijd een kans om een tweede mooie prijs te pakken in dit seizoen.

Trainer Michel Langerak besloot om vanmiddag met hetzelfde elftal te starten als een week eerder tegen ONS Boso Sneek. Alleen Mark Bevaart kwam in de ploeg voor Gilmaro van de Werp. Mels van Driel, die terugkeerde na een schorsing, begon op de reservebank.
 
Al direct na het eerste fluitsignaal stichtte ASWH gevaar. Direct was er een aanvalsopzet, waarbij Mark Bevaart een voorzet afleverde op Michael van Dommelen. De poging van de spits eindigde, via een verdediger, helaas op de onderkant van de lat en stuitte weer terug het veld in.
 
Daarmee was de toon eigenlijk al gezet. ASWH probeerde aan te vallen, De Bataven hield tegen en speculeerde op de counter. Omdat de zondaghoofdklasser zich vrij bedreven toonde in dat tegenhouden, bleven echte kansen voor ASWH grotendeels uit. Wat dat betreft was het aan de overkant wat vaker gevaarlijk.
 
Zo kopte De Bataven-aanvoerder Renzo van Duren de bal na een vrije trap op de lat en kreeg ook Thomas Demont na een goede steekpass een behoorlijke kans. De aanvallende middenvelder schoot echter naast, terwijl Stef Doedée later nog redding bracht op een inzet van Evert Palm. Net toen het er alle schijn van kreeg dat er in de eerste helft niet meer gescoord zou worden, viel er toch een doelpunt. In de laatste minuut van de officiële speeltijd kwam Robbert Stout na een afgeslagen aanval in balbezit.
 
De blonde middenvelder is in deze bekercampagne zeer productief, want na zijn twee goals van vorige week schoot hij ook nu prima raak. De bal verdween buiten bereik van doelman Tim Buurman in de hoek en dus mocht ASWH met een 1-0 voorsprong gaan rusten.
 
De tussenstand had gevolgen voor het spelbeeld, zo bleek na rust. De Bataven moest meer uit de schulp kruipen en dus ontstond er een meer open wedstrijd. Een mooi voorbeeld was na enkele minuten zichtbaar. Na een aanval over de linkerkant kopte Corné Davelaar namens De Bataven op de lat, waarna ASWH direct een tegenaanval opzette. Robbert Stout en Guillermo Bartolomé González combineerden, Stout liet een voorzet los en Michael van Dommelen rondde af.
 
Helaas was de inzet van de topscorer niet hard genoeg en kon er op de lijn redding worden gebracht.
                               
Na een uur spelen volgde een cruciaal moment. Rob Delleman, die voor rust al met geel was bekeurd door scheidsrechter Dijkstra, maakte een overtreding op Jesper van den Bosch. Dijkstra haalde opnieuw de gele kaart uit de borstzak en concludeerde na enige bedenktijd dat dit inderdaad de tweede kaart was voor Delleman.
 
De verdediger mocht dus vertrekken en vrijwel direct buitte ASWH de numerieke meerderheid uit. Na een hoekschop kwam Josiemar van de Werp in balbezit. De Dordtenaar slalomde het strafschopgebied in en liet een fijne voorzet los, die door Michael van Dommelen voorbij de tweede paal in de verre hoek werd geprikt: 2-0.
 
Vanaf dat moment was de wedstrijd eigenlijk wel beslist. De Bataven gaf het nog niet helemaal op, maar kon de Ambachtse defensie eigenlijk zelden verontrusten. Daarom was het toch vooral wachten op een derde treffer voor ASWH. De kansen kwamen zeker. Josiemar van de Werp ontdeed zich aan de rechterkant weer eens van zijn tegenstander en gaf een prima trekbal op Jesper van den Bosch, maar doelman Buurman onderscheidde zich met een knappe redding op de inzet van de middenvelder. Ook Bart van Muyen rook aan een treffer. Na een afgeslagen hoekschop kon Barto nogmaals voorzetten, waarna de kopbal van Van Muyen op de lijn werd gekeerd.
 
Pas diep in de slotfase viel de 3-0 alsnog. Barto was er toen al niet meer bij. De Spanjaard kreeg een afscheidswissel, omdat hij maandag terugkeert naar zijn geboorteland. Zijn vervanger Mels van Driel was betrokken bij de aanval die de derde Ambachtse goal opleverde.
 
Met een ragfijne voorzet vond Van Driel het hoofd van de goed doorgelopen Jesper van den Bosch en die kopte ASWH definitief in veilige haven. In de ruim bemeten extra tijd mocht De Bataven, na een combinatie door het centrum, nog wel een eretreffer maken. Die kwam op naam van Rob Aarntzen. Het maakte echter niet meer uit, want ASWH stapte als winnaar van het veld.
 
Volgende week wacht nu een prachtige finale. IJsselmeervogels is daarin de tegenstander. De succesvolste amateurclub van Nederland was in het verleden regelmatig opponent van ASWH, maar dat is al enige tijd geleden.
 
Nu wacht de mooie uitdaging om ten koste van deze zaterdagtopklasser de landelijke amateurbeker te veroveren. Niet makkelijk, maar ongetwijfeld zal het team er vol voor willen gaan. Kom ASWH volgende week dus zeker aanmoedigen in de jacht op nog een schitterende prijs!
 
ASWH - De Bataven 3-1 (1-0)
45. 1-0 Robbert Stout 64. 2-0 Michael van Dommelen 90. 3-0 Jesper van den Bosch 90 (+5). 3-1 Rob Aarntzen
Scheidsrechter: Dijkstra
 
ASWH: Stef Doedée; Mark Bevaart (73. Gilmaro van de Werp), Bart van Muyen, Bas van Stokkom, Marco de Borst; Jesper van den Bosch, Rutger de Bos (85. Ferry van Lare), Robbert Stout; Josiemar van de Werp, Michael van Dommelen, Guillermo Bartolomé González (79. Mels van Driel)
 
De Bataven: Tim Buurman; Corné Davelaar, Rob Delleman, Renzo van Duren, Bram Eltink; Rob Aarntzen, Mike Peters, Thomas Demont, Stef Beijer, Ted Heijckmann; Evert Palm (75. Rashwan Taher)
 
Verslag van Mikki .
 
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.