ASWH veroverde de landelijke voetbalbeker van de KNVB

09 juni 2014 door Ad van Herk
ASWH veroverde de landelijke voetbalbeker van de KNVB

HENDRIK IDO AMBACHT - ASWH heeft afgelopen zaterdag voor de tweede keer in de clubhistorie de landelijke beker voor amateurverenigingen gewonnen.

Na een bloedstollende finale op een warm sportpark Schildman werd zaterdagtopklasser IJsselmeervogels na verlenging met 1-0 verslagen. Gilmaro van de Werp werd de matchwinner dankzij een fantastisch doelpunt in de 114e minuut.

Daarmee kreeg het voetbalseizoen 2013/14 voor ASWH een fantastisch einde, want de landelijke beker is zonder twijfel een zeer grote prijs. Tevens is het, nadat op 17 mei ook al de districtsbeker Zuid I werd gewonnen, de tweede prijs die ASWH dit seizoen pakt.

Mede door het warme weer had de wedstrijd enige tijd nodig om op gang te komen. IJsselmeervogels liet in die fase wel al zien een sterk elftal te hebben, dat voortdurend de voetballende oplossing zocht. ASWH had de zaken echter ook goed voor elkaar en bleef prima op de been. De eerste serieuze kans was zelfs voor de Ambachters.
 
Josiemar van de Werp zette voor en Michael van Dommelen schoot op doel, maar keeper Patrick Zonneveld bracht niet voor het laatst deze middag goed redding. Daarna zorgden ook de gasten voor gevaar.
 
Linksback Nick Kuipers schoot een vrije trap hard over het doel en even later zette Bryan Burgerhout een goede actie in, maar kon zijn voorzet door niemand worden getoucheerd.
 
De bal rolde voor het Ambachtse doel langs. In het laatste kwartier zette IJsselmeervogels aan. ASWH kreeg het lastiger, zonder in heel grote problemen te komen.
 
Wel moest Stef Doedée redding brengen op een vrije trap van Maikel de Harder en mikte Arnoud van Toor na een goede aanval nog eens hard in het zijnet. Een goal viel er dus niet, zodat de ploegen met een 0-0 stand even mochten uitblazen in de hitte.
 
Na rust was het eerste wapenfeit ook van IJsselmeervogels. Na een hoekschop kopte Bennie van Noord echter naast. Niet veel later onderschepte de weer onvermoeibare Jesper van den Bosch de bal, ging zelf door en schoot met links op doel. Keeper Zonneveld keerde de inzet van Van den Bosch.
 
Het vormde wel de inleiding op een fase waarin ASWH dreigender werd en nadrukkelijk snuffelde aan een openingstreffer. Rutger de Bos zette met Robbert Stout en Josiemar van de Werp een volgende aanval op, die werd besloten met een schot van Van de Werp. Helaas mikte de Dordtenaar net over.
 
De grootste kansen moesten toen nog komen. Tot twee keer toe was Jesper van den Bosch zeer dicht in de buurt van de 1-0. De eerste keer kopte hij na een hoekschop van Mels van Driel snoeihard in, maar de bal werd van de lijn gehaald. Zijn tweede poging was opnieuw een kopbal. Deze keer kwam de voorzet van Rutger de Bos, die niet veel later leeggespeeld het strijdtoneel moest verlaten, maar nu kon doelman Zonneveld redding brengen.
 
Vrijwel direct na de twee kansen van Van den Bosch leek IJsselmeervogels op weg naar een treffer. Na een snelle counter ging Achmed Ahahaoui door, maar Stef Doedée pakte eerst het schot van de vleugelaanvaller en dook daarna als een tijger op de terugspringende bal en plukte die van de voeten van Ahahaoui.
 
In de slotfase meldde ook Paul Scheurwater zich als verse kracht op het veld. Hij verving Mark  Bevaart. De eerder ingevallen Gilmaro van de Werp werd daardoor rechtsback. Hoewel beide teams het nog probeerden, werd duidelijk dat er geen goal meer zou vallen. Toen scheidsrechter Ten Horn affloot, stond het dus nog steeds 0-0.
 
Een verlenging moest de beslissing gaan brengen in deze slijtageslag. Al snel bleek dat ASWH fitter was. Al vroeg in de verlenging kreeg Robbert Stout, die zijn prima spel van de laatste weken moeiteloos voortzette, een goede kans op de 1-0. Keeper Zonneveld hield hem echter van scoren af, waarna in het vervolg van de aanval de bal uiteindelijk nog bij Michael van Dommelen belandde. Diens harde volley vloog naast. Namens de bezoekers waagde de opstomende Tony Tol nog een poging, maar zijn schot eindigde in het zijnet.
 
Toen brak de 114e minuut aan. ASWH zette een aanval op aan de rechterkant. Gilmaro van de Werp kwam in balbezit, schudde een mooie actie uit de heupen en denderde door richting hetstrafschopgebied van de Vogels. Daar bleef hij uiterst kalm en met een geplaatst schot schoot de twintigjarige Dordtenaar de bal achter doelman Zonneveld. 1-0 voor ASWH. Vanzelfsprekend werd de treffer uitbundig gevierd, maar daarna waren al spoedig strakke blikken te zien. Deze voorsprong moest over de streep worden getrokken.
 
Grootmacht IJsselmeervogels had nog een kwartier de tijd om iets aan de achterstand te doen. Vanzelfsprekend wilde de ploeg graag scoren en dus zochten de bezoekers de aanval. Toch wankelde ASWH vrijwel geen moment. Alleen toen Maikel de Harder een vrije trap mocht nemen op een gevaarlijke plek werd het erg spannend.
 
De inzet van de middenvelder eindigde gelukkig voor ASWH op de paal. Met Ferry van Lare voor de moegestreden Josiemar van de Werp voltooide ASWH de laatste minuten. Menig speler liep op het tandvlees, zowel bij ASWH als bij IJsselmeervogels, en dat was niet vreemd. Maar ASWH heeft de beschikking over enkele spelers met de longen van een paard en dat resulteerde bijna nog in de 2-0. Robbert Stout ging in de absolute slotfase helemaal alleen door en kwam voor keeper Zonneveld terecht.
 
Helaas schoot Stout op de doelman en bleef zijn verdiende treffer uit, maar het maakte voor het resultaat niet uit. Kort daarna floot de scheidsrechter af en mocht ASWH voor de tweede keer de landelijke amateurbeker ophalen bij de mensen van de KNVB.
 
Een fantastische prestatie, die tot stand kwam op basis van inzet, strijdlust en een uitmundende teamprestatie. Alle spelers droegen hun steentje bij en verdienen dan ook stuk voor stuk een groot compliment. Natuurlijk werd er na afloop dan ook een mooi feestje gevierd. Het was een geweldig plaatje. Iedereen in de rode badjas en daarna aanvoerder Michael van Dommelen die de beker omhoog tilde. Toen was het definitief zeker: ASWH heeft de landelijke beker!!!!
 
ASWH - IJsselmeervogels 0-0 (0-0) 1-0 na verlenging
104. 1-0 Gilmaro van de Werp
Scheidsrechter: Ten Horn
 
ASWH: Stef Doedée; Mark Bevaart (82. Paul Scheurwater), Bart van Muyen, Bas van Stokkom, Marco de Borst; Rutger de Bos (75. Gilmaro van de Werp), Jesper van den Bosch, Mels van Driel; Josiemar van de Werp (112. Ferry van Lare), Michael van Dommelen, Robbert Stout
 
IJsselmeervogels: Patrick Zonneveld; Sjohn van Gulik (83. Fouad Belarbi), Tony Tol, Bennie van Noord, Nick Kuipers; Mike van de Laar (110. Mark Rutgers), Arnoud van Toor, Maikel de Harder, Dennis Hollart; Bryan Burgerhout (69. Selmo Kurbegovic), Achmed Ahahaoui
 
Tekst: Mikki.
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.