ASWH verliest de derby bij RVVH

29 september 2014 door Hennie van der Zouw
ASWH verliest de derby bij RVVH

HENDRIK IDO AMBACHT - Afgelopen zaterdag stond voor ASWH de derby bij RVVH op het programma. Ondanks een voor rust verkregen voorsprong gingen de Ambachters in de tweede helft toch onnodig onderuit. Het werd in Ridderkerk uiteindelijk 3-2 voor RVVH. Daarmee leed ASWH de eerste nederlaag van deze competitie en verspeelde het voor de derde keer in vier duels punten. De competitiestart mag daardoor gerust als teleurstellend worden betiteld, want met vijf punten uit vier duels is ASWH de aansluiting met de bovenste ploegen al enigszins kwijt.

ASWH had begon met een klein overwicht, maar slaagde er niet echt in om in aanvallend opzicht het verschil te maken. Vaak waren de passes te slordig om tot serieus gevaar te komen. Pas tegen het half uur liep een aanval wel precies volgens het boekje en dat leverde direct een kans op. Quentin Jakoba werd vrijgespeeld aan de rechterkant, maar de voorzet van de rechtsback werd door Michael van Dommelen tegen de benen van doelman Danny Spelde geschoten. Kort daarna gaf Gilmaro van de Werp, die een sterke wedstrijd speelde, een mooie pass op Jesper van den Bosch. Zijn voorzet belandde bij Serginio van AxelDongen, maar die zocht het doel vervolgens te hoog.

Toch zou ASWH uiteindelijk met een voorsprong gaan rusten. In de slotfase van de eerste helft werd Peter Verhoeve, nota bene de centrale verdediger, op de rand van het Ridderkerkse strafschopgebied aangespeeld. Verhoeve draaide weg en bediende Marco de Borst. De linksback van ASWH legde prima breed op Michael van Dommelen, waarna de aanvoerder zijn eerste goal van deze competitie maakte: 0-1. Een goal op een lekker moment en gezien de hele eerste helft ook geen onverdiende treffer.

In de tweede helft draaide RVVH echter aanvankelijk de rollen om. De thuisploeg kwam sterk uit de kleedkamer en kreeg al rap een goede kans. Een voorzet van Jordao Pattinama werd door Benjamin Martha bij de tweede paal echter naast gekopt. Ook daarna waren er nog twee dreigende momenten, maar Peter Verhoeve loste de eerste op door met de borst de bal bij Stef Doedée te bezorgen en de tweede keer pakte Doedée de bal voor een aanvaller gevaarlijk kon worden. Namens ASWH zorgde Jesper van den Bosch voor de eerste doelpoging, maar zijn kopbal op aangeven van Quentin Jakoba eindigde aan de verkeerde kant van de paal.

Het was wel duidelijk dat de rem er nu aan beide kanten af was en dat de derby definitief ontbrand was. Zeker toen RVVH binnen enkele minuten de stand omboog. Een terugspeelbal van Peter Verhoeve op Stef Doedée vertraagde door het stroperige kunstgras en Benjamin Martha dook ineens voor de doelman op. Doedée wilde wegwerken en nam daarbij Martha mee, waarna scheidsrechter Van Beek niets anders kon doen dan fluiten voor een strafschop. Jordao Pattinama pakte de bal en schoot de gelijkmaker binnen. Vier minuten later kreeg RVVH een vrije trap. De ingebrachte bal werd door Doedée weggestompt en daarna kreeg ASWH het speeltuig niet weg. Damiën Vereecken kreeg er met een soort omhaal nog een voet tegen en de bal stuitte in het net: 2-1.

Nu was het de beurt aan ASWH om met een inhaalrace te beginnen. Langerak bracht eerst Alexander van Dommelen binnen de lijnen als vervanger van Josiemar van de Werp en niet veel later kwam ook Robert Pot in het veld voor Rutger de Bos. Met nog slechts drie verdedigers en vier aanvallers ging ASWH met meer opportunisme op jacht naar de broodnodige gelijkmaker. Tussendoor zorgde RVVH-middenvelder Robert Kooiman nog bijna voor een derde Ridderkerkse goal, toen hij van grote afstand uithaalde en de paal trof. De offensieve dadendrang van ASWH zorgde echter wel dat het initiatief weer bij de Ambachters kwam te liggen. De zo gewenste goal kwam er ook, toen Jesper van den Bosch een bal in het strafschopgebied werkte. Daar kopte Peter Verhoeve goed breed op Robert Pot, die voor zijn tegenstander kwam en voor de gelijkmaker zorgde.

Op dat moment leken de kansen weer te keren in het voordeel van ASWH. Serginio van AxelDongen schoot bijvoorbeeld nog een keer over. Het risico van de aanvallende speelwijze was echter duidelijk: er kwam ruimte voor RVVH om te counteren. Dat werd ASWH uiteindelijk fataal. Na een snelle uitbraak kon Jordao Pattinama helemaal alleen richting Stef Doedée en de aanvaller van de thuisploeg maakte geen fout: 3-2. ASWH probeerde het in het restant nog wel, maar er volgde geen nieuwe gelijkmaker.

Foto: ASWH uitblinker Gilmaro van de Werp loopt sierlijk van zijn tegenstanders weg.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.