Sociaaleconomische gezondheidsverschillen blijven groot

01 december 2014 door Hennie van der Zouw
Sociaaleconomische gezondheidsverschillen blijven groot

DRECHTSTEDEN - De nieuwe Toekomstverkenning Gezondheid & Jeugd van de regio ZuidHollandZuid is op donderdag 27 november in de Cascade in Hendrik-IdoAmbacht officieel gepresenteerd.

De Dienst nam de meer dan 100 aanwezigen uit het sociaal maatschappelijke domein op een interactieve wijze mee in de meest opvallende resultaten. Zo blijkt dat de sociaaleconomische gezondheidsverschillen groot blijven: laagopgeleiden leven maar liefst 19 jaar korter in goede gezondheid. Deze verschillen zien we in factoren zoals: laagopgeleiden ervaren de gezondheid vaker als slecht (36%) vs  16%), zijn vaker eenzaam (46% vs 34%), hebben vaker chronische aandoeningen (78% vs 58%). De levensverwachting is het hoogst in Giessenlanden; vrouwen ± 85,7 jaar en mannen 81,6 jaar. Verder blijkt
dat eenzaamheid het laagst is in Hardinxveld Giessendam (33%). De grijze druk(de verhouding tussen het aantal personen van 65 jaar en ouder en het aantal personen in de zogenaamde 'productieve leeftijdsgroep' van 20-64 jaar) is het hoogst in Zwijndrecht (34%).

Trends en ontwikkelingen
Wat betreft de trends: het aantal rokers en jeugdige drinkers daalt, terwijl het aantal mensen met overgewicht stabiliseert. Chronisch ziek zijn blijkt
geen belemmering voor participatie. De zorgvraag lijkt in de toekomst toe te nemen door het toenemende aantal ouderen. Tegelijk hebben de
decentralisaties, technologische ontwikkelingen en ethische vraagstukken mogelijk ook een effect op de zorgvraag. Deze zal wellicht minder toenemen dan we verwachten op basis van de toename van de vergrijzing. Ook infectieziekten blijven een onvoorspelbaar risico voor de volksgezondheid.

Lof
De inhoud en de manier waarop deze Toekomstverkenning is opgebouwd oogstte lof van het reactiepanel, dat bestond uit Jeanne van Loon
(projectmanager landelijke Volksgezondheid Toekomstverkenning, RIVM), Piet Vat (wethouder Molenwaard, bestuurder Dienst Gezondheid & Jeugd),
Janet Vos (manager stichting Drechtzorg), Ronald van Breugel (Beleidscoördinator zorg, zorgverzekeraar VGZ). Jessie Wagemakers, projectleider Toekomstverkenning van de Dienst Gezondheid en Jeugd; “De toekomstverkenning geeft een breed overzicht van de volksgezondheid en is nauw afgestemd met de landelijke ontwikkelingen. Het vormt de basis voor beleid en strategie voor gemeenten en zorginstellingen.”

Meer eenduidigheid
Het reactiepanel stond stil bij de vraag; ‘Hoe kunnen we de Toekomstverkenning gebruiken als basis voor beleid en strategie als we steeds te maken hebben met andere bronnen zoals scans, rapporten en factsheets?’ Als conclusie werd gesteld dat het belangrijk is om een platform beschikbaar te stellen, waarin alle informatie te vinden is om zo op dezelfde data gebaseerde informatie bevindingen eerlijk te kunnen bespreken. “De Toekomstverkenning biedt alle mogelijkheden om een dergelijk platform te vormen. Het is betrouwbaar, duidelijk en actueel,” aldus Janet Vos van de stichting Drechtzorg die actief meegewerkt heeft aan de Toekomstverkenning.

Vergroten van ontwikkelkansen
Naast de inhoud van de kernboodschappen was er ook ruimte voor een discussie over gezondheid en zorg in het algemeen. Er is een diversiteit
van visies op de toekomst. Wat is er belangrijk? Gaat het in de eerste plaats om het voorkomen van ziekte of om het mogelijk maken van participatie of om de borging van de zelfredzaamheid of om het garanderen van de welvaart? Al deze normen zijn uitgewerkt in verschillende toekomstscenario’s. Door de uitgangspunten voor deze toekomstscenario’s met elkaar te vergelijken ontstaat er inzicht in de mogelijke impact van keuzes in beleid. Expliciet werd ingegaan op de blijvende verschillen in levensverwachting van laag- en hoogopgeleiden. Eindconclusie is dat de professionals voor uitdagingen staan als het gaat om lokale keuzes in beleid en instrumenten om deze verschillen terug te dringen. De Toekomstverkenning biedt hen een gedegen tool om het beleid te kunnen ontwikkelen.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.