Burgemeester Jan Heijkoop: "Weer fulltime in Ambacht"

01 juli 2015 door Hennie van der Zouw
Burgemeester Jan Heijkoop: "Weer fulltime in Ambacht"

HENDRIK IDO AMBACHT / ALBLASSERDAM - Op de site van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht schreef burgemeester Jan Heijkoop het volgende: "Een jaar geleden vertelde ik dat ik voor één jaar waarnemend burgemeester in Alblasserdam zou zijn. Dat heb ik naast mijn taak in Hendrik-Ido-Ambacht gedaan. Mijn veronderstelling was dat dit goed mogelijk zou moeten zijn. En die is echt uitgekomen. Wel merkte ik dat ik veel vaker avondvergaderingen had en dat maakte het wel veel drukker.
 
Ik bedank de gemeenteraden van Alblasserdam en Hendrik-Ido-Ambacht voor het vertrouwen dat tot het eind toe is gebleven. Ook ben ik de wethouders erg dankbaar die mij vervingen. En laat ik de professionaliteit van de secretaresses niet vergeten!
 
Behalve veel overeenkomsten, waren er natuurlijk ook verschillen tussen de twee gemeenten. Toen ik in Alblasserdam begon, waren er drie jonge wethouders nog maar net aangetreden. Ik vond het leuk om met jonge mensen te werken. De goede sfeer en samenwerking die ik gewend ben, ervoer ik binnen de kortste keren ook in het Alblasserdamse college. Een verschil is dat Alblasserdam een echte industriegemeente is, met veel meer arbeidsplaatsen in verhouding tot het aantal werkzame inwoners. De betrokkenheid van het college bij zo'n faillissement als van Nedstaal was daarom best groot.
 
Een ander verschil is het percentage allochtone inwoners in Alblasserdam: na Amsterdam en Den Haag heeft deze gemeente het hoogste aantal Turkse inwoners. De werkeloosheid van deze groep is erg laag en men is heel actief in de lokale gemeenschap.
 
Tenslotte noem ik een overeenkomst die treffend is, namelijk de diversiteit van de bevolking. In beide gemeenten is er een omvangrijke geloofsgemeenschap en de gelovige mensen leven naast grote groepen die meer seculier in het leven staan. De diversiteit is een verrijking als daar over en weer tolerant mee wordt omgegaan. Dat is in zowel Ambacht als Alblasserdam gelukkig het geval.
 
Naast de plezierige aspecten zijn er ook schaduwzijden. Regelmatig moest ik verstek laten gaan op bijeenkomsten in één van beide gemeenten, omdat ik nu eenmaal niet overal tegelijk kon zijn. Hoewel ik Alblasserdam zeker ga missen, verheug ik me erop om na de zomervakantie weer fulltime in Ambacht te zijn. Zo zien we elkaar weer vaker." Tot zover burgemeester Jan Heijkoop.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.