Gemeente Belangen: "Een terugblik op ontstaan Winkelcentrum De Schoof"

18 november 2015 door Hennie van der Zouw
Gemeente Belangen: "Een terugblik op ontstaan Winkelcentrum De Schoof"

HENDRIK IDO AMBACHT - Gemeente Belangen zond ons dit bericht: "Toen begin zestiger jaren (van de vorige eeuw) winkelcentrum De Schoof werd gebouwd, werd er door diverse omliggende gemeenten met jaloerse blikken naar gekeken. Een ruim winkelcentrum met brede luifels waar men bij regen redelijk droog onder kon lopen. Hendrik-Ido-Ambacht groeide, de behoefte aan meer winkels was een gevolg daarvan. In de zeventiger jaren kwamen er met succes de zogenaamde dag winkeltjes bij.

Begin jaren 80, wijk de Krommeweg werd ontwikkeld, ook plannen voor een VINEX-wijk kwamen in beeld. Winkelcentrum De Schoof was weer toe aan een uitbreiding. Nadeel van het centrum was wel dat het aan drie kanten lag ingeklemd tussen bestaande huizen en aan één kant aan de mooie Graaf Willemlaan met aan de overkant een school, dus de ruimte was beperkt. Toch moest er iets gebeuren, andere gemeenten hadden inmiddels ook winkelcentra gebouwd.
Gemeente Belangen kwam met het idee om het toenmalige Dorpshuis de Schoof af te breken en daarvoor in de plaats een seniorencomplex te realiseren. De ouderen hadden zo direct de diverse winkels om de hoek.

Het hoofdwinkelcentrum zou dan gebouwd moeten worden, daar waar nu het Louwersplein is, waar toen nog volop ruimte was. Dat idee haalde het helaas niet. (Overigens gaven nog niet zo lang geleden twee aftredende bestuursleden aan, dat het idee van de fractie Gemeente Belangen eigenlijk niet zo gek was geweest, maar dit terzijde.)

De voorliggende plannen voorzagen in een overdekt winkelcentrum, met o.a., ook mede bepleit door de fractie, een bewaakte fietsenstalling. Echter door bezwaren van bewoners boven het winkelcentrum is die overkapping er niet gekomen, evenals die bewaakte fietsenstalling. Wrang was wel toen het gerenoveerde winkelcentrum klaar was, dat het merendeel van genoemde bezwaarmakers inmiddels toch verhuisd was.

En nu weer een aantal jaren later, ligt voorliggend raadsvoorstel grondverkoop versterking en uitbreiding De Schoof voor ter behandeling.

De eerste stap om winkelcentrum De Schoof te versterken/uit te breiden wordt met dit raadsvoorstel gezet. Als fractie hebben we al eerder aangegeven zeker niet tegen versterking van het winkelcentrum te zijn ook al niet omdat het belangrijk is een goede winkelvoorziening in de gemeente te hebben en te behouden.

Wel wil de fractie het college een wens meegeven. Zoals zij al meerdere malen heeft aan gegeven, dat versterking/uitbreiding van winkelcentrum De Schoof niet ten koste mag gaan van andere winkel strips, o.a. de Reeweg. Het is belangrijk de kwaliteit en kwantiteit van elders gevestigde winkels te continueren. Wij vinden de wens genoemd onder twee in het raadsvoorstel t.w. ’Voorkomen van leegstand (in alle centra binnen de gemeente)’ te vrijblijvend.

Wij vragen de verantwoordelijk portefeuillehouder zich tot het uiterste in te spannen – uiteraard binnen de mogelijkheden van de gemeente - de winkel strips in onze gemeente te behouden.

Uit Historisch perspectief betreurt de fractie het, dat de Graaf Willemlaan voor de realisatie van versterking/uitbreiding van winkelcentrum De Schoof geknipt moet worden. Kijkend in andere gemeenten waar winkelcentra zijn, kan je constateren dat in de daar gevestigde winkelcentra ook straten doorheen lopen en waar het verkeerssnelheid is aangepast zoals bij woonerven ook wel toegepast wordt. De fractie vraagt zich af waarom hier niet voor gekozen is. Ook al omdat een knip het rijgedrag van automobilisten zal moeten veranderen, de fractie is overigens bang dat andere straten (niet echt geschikt om doorgaand verkeer te verwerken) gebruikt gaan worden.

Tot op heden is nog onbekend hoe de invulling van winkelcentrum De Schoof eruit gaat zien. De onderhandelingen hierover lopen nog en daardoor zal de volgende stap het bestemmingsplan – zo heeft de fractie begrepen – nog wel enige tijd op zich laten wachten.

De definitieve invulling zal – daar gaat de fractie vanuit – in het bestemmingsplan duidelijk worden.

Het voorliggend raadsvoorstel gaat over de verkoop van gronden aan de projectontwikkelaar. In de overeenkomst zijn niet alleen drie rand voorwaarden ook voor wat betreft de invulling opgenomen maar ook ontbindende voorwaarde, zo heeft de fractie begrepen." Tot zover dit uitgebreide bericht van de fractie van Gemeente Belangen.


 

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.