Gemeentebelangen over de afschaffing van de ouderbijdrage Jeugdhulp

18 november 2015 door Hennie van der Zouw
Gemeentebelangen over de afschaffing van de ouderbijdrage Jeugdhulp

HENDRIK IDO AMBACHT - Van Gemeente Belangen HIA ontvingen we het volgende bericht: "Ouderbijdrage jeugdhulp met verblijf afgeschaft, Gemeente Belangen had een vooruitziende blik......"

Gemeente Belangen legt bovenstaande opmerking hieronder verder uit: "De fractie van Gemeente Belangen wilde in mei een motie indienen om de inning van de ouderbijdrage voor jeugdhulp met verblijf op te schorten; in veel andere gemeenten haalde een soortgelijke motie het wel en werd de inning opgeschort zolang het onderzoek door de staatssecretaris nog liep. Gemeente Belangen vond o.a. dat de bijdrage ouders met een krappe beurs er van kon weerhouden om de juiste zorg voor hun kind in te schakelen. Maar bovenal; Gemeente Belangen vond de inning niet transparant; zolang er een onderzoek loopt kun je niet gaan innen, vinden wij.

De motie werd niet ingediend; er was geen draagvlak voor bij de overige politieke partijen en bij het college, dat vond dat de wet uitgevoerd moest worden.

Maar nu:
Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) schaft de ouderbijdrage in de jeugdhulp af per 1 januari 2016. Van Rijn gaat gemeenten compenseren voor de circa 26 miljoen euro die hiermee gemoeid is en de Jeugdwet aanpassen.

De bijdrage was bedoeld om ouders te laten meebetalen aan de verblijfskosten van kinderen die niet thuis verblijven omdat ze een vorm van jeugdhulp krijgen. Omdat die verblijfskosten in die situaties thuis niet gemaakt hoeven te worden. Onderzoek wijst uit dat dit zogenaamde besparingsmotief niet opgaat in veel situaties. Bovendien blijkt de regeling als drempel te worden ervaren en kost het innen van de ouderbijdrage door gemeenten veel administratie en geld.
Vooruitziende blik van Gemeente Belangen? U ziet het resultaat! Ook al wordt de ouderbijdrage voor deze vorm van jeugdhulp afgeschaft...... De betrokkenheid van Gemeente Belangen bij goede uitvoering van jeugdhulp is er niet minder om.

Neem voor meer informatie contact op met de fractie van Gemeente Belangen www.gembel.nl." Tot zover Gemeente Belangen.
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.