WaterWeetjes: Bouwen met Water

10 december 2015 door Hennie van der Zouw
WaterWeetjes: Bouwen met Water

HENDRIK IDO AMBACHT - Iedere gemeente in Nederland maakt regelmatig ruimtelijke plannen. Zo ook de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht. Hier doen we dat bijvoorbeeld voor het nieuwe bedrijventerrein aan de Ambachtsezoom, de bouw van het scholencluster Kruisiel en voor de versterking van winkelcentrum De  Schoof. Al die bestemmingsplannen hebben iets met elkaar gemeen; er moet voldoende ruimte in het plan zitten voor water.

De garantie dat er bij ruimtelijke ontwikkelingen voldoende rekening wordt gehouden met het opvangen en afvoeren van water, vind je altijd in de waterparagraaf van het bestemmingsplan. En om handig tot zo’n paragraaf te kunnen komen biedt de Rijksoverheid een speciaal instrument aan: de watertoets op www.dewatertoets.nl. Die kunnen gemeenten of andere partijen die een bestemmingsplan maken vrij eenvoudig doorlopen. Daarna gaan zij in overleg met de waterbeheerder, zodat zij zeker weten dat er niets over het hoofd wordt gezien. Is het bijvoorbeeld nodig om watergangen (sloot) te dempen voor nieuwbouw? Of wordt onbebouwd gebied in het plan bebouwd en voorzien van een verharde weg? Dan moet het regenwater nog wel steeds zijn weg kunnen vinden naar de bodem.

Een voorbeeld: in het bestemmingsplan ‘Zuidwende-Zuid - Kerkgebouw’ dat door de gemeenteraad pas is vastgesteld, staat een waterparagraaf. De waterbeheerder in het plangebied is het Waterschap Hollandse Delta. Zij zijn dan ook bij het opstellen van de waterparagraaf betrokken. In de paragraaf kun je zien dat er sprake is van meer dan 5002m bebouwing en dat er één watergang gedempt wordt. Om toch voldoende ruimte aan water te bieden worden andere watergangen verbreed. Ook worden de parkeervakken in het plan aangelegd met een halfopen verharding. Dat zorgt ervoor dat het water zijn weg alsnog kan vinden. Wil je meer lezen over het gebruik van de watertoets? Kijk dan eens op de website www.helpdeskwater.nl/watertoetsproces.

Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.