Hendrik-Ido-Ambacht koopt locatie Van Vliet aan voor project Noordoevers

01 juni 2012
Hendrik-Ido-Ambacht koopt locatie Van Vliet aan voor project Noordoevers

HENDRIK IDO AMBACHT - Donderdag 31 mei heeft de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht de locatie van het scheeps- reparatiebedrijf van Van Vliet aan de Veersedijk 273 aangekocht. Op het gemeentehuis vond de ondertekening van de koopovereenkomst plaats door de eigenaren de heer en mevrouw Van Vliet en verantwoordelijk wethouder Teunis Stoop. De locatie van het bedrijf van Van Vliet is daarmee de eerste die wordt aangekocht voor de realisering van het project Noordoevers, sinds in maart van dit jaar regionaal is besloten het project voort te zetten voor woningbouwontwik- keling.

Wethouder Teunis Stoop: “Het is voor alle partijen goed dat aan een lange periode van onzekerheid een eind is gekomen. De gemeente Hendrik-Ido-Ambacht neemt met deze grondaankoop haar verantwoordelijkheid voor de verdere ontwikkeling van Noordoevers. Dit is een volgende stap in de aanpak van de rivieroevers, op weg naar een hoogwaardig woonmilieu aan het water. ” De gemeente en ROM-D zijn met meer bedrijven langs de Rietbaan in gesprek om tot aankoop te komen. Die gesprekken verlopen constructief.

Lange geschiedenis
De locatie Veersedijk 273 ligt ongeveer middenin het Ambachtse deel van het Noordoevergebied. Precies waar de Rietbaan en de Strooppot bij elkaar komen en de Galgeplaat eindigt. Een prachtige plek met een uniek uitzicht op het zoetwatergetijdegebied van de Sophiapolder en de groene landtong Galgeplaat. Aan de aankoop van deze locatie ging een lange geschiedenis vooraf.

Voor het bedrijf van Van Vliet niet de meest gelukkige om op terug te zien. Lang was onzeker óf en wanneer de gronden zouden worden aangekocht. In die onzekere periode was het lastig om bedrijfseconomisch de juiste beslissingen te nemen. Partijen zijn het erover eens dat het goed is dat met de gesloten koopovereenkomst aan deze onzekere periode een eind is gekomen.

Bedrijven Rietbaan verdwijnen
Behalve dat het voor de ontwikkeling van het plan Noordoevers nodig is, is het ook voor de ontwikkeling van De Volgerlanden goed dat de bedrijvigheid langs de Rietbaan de komende jaren gaat verdwijnen. Aan de ene kant van de dijk hoogwaardige woningbouw en aan de andere kant scheepssloperijen, zijn immers lastig met elkaar te verenigen.

Uiteraard realiseert de gemeente zich dat met deze ontwikkeling ook een stuk bedrijvigheid en werkgelegenheid gaat verdwijnen, dat al vele jaren bestaat en voor Hendrik-Ido-Ambacht een begrip is. Mogelijk krijgen verschillende bedrijven elders in de gemeente of de regio een nieuwe plaats. Toch zullen er ook bedrijven zijn die hun bedrijfsvoering stoppen, waaronder het bedrijf van Van Vliet.

Foto: Cees van Meerten, FotoExpressie
 

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.