Succesvolle terugblik op Ambacht in de jaren '70

19 februari 2018 door Hennie van der Zouw
Succesvolle terugblik op Ambacht in de jaren '70

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Bijna 100 echte Ambachters bezochten op 12 februari de eerste van een serie bijeenkomsten die wordt georganiseerd in het campagnehuis van de SGP-ChristenUnie. Een unieke terugblik op Ambacht in de zeventiger jaren, die in de smaak viel.

De avond ging van start met een inleiding door SGP-ChristenUnie lijsttrekker André Flach, waarin hij inging op de vraag of Ambacht nog wel zichzelf was gebleven en het dorpse karakter had behouden sinds de jaren ’70. Hoewel er veel veranderd is, heeft Ambacht de ruimtelijke groene opzet, de rust, het omzien naar elkaar en de onderlinge verbondenheid behouden als belangrijke onderdelen van het dorpse karakter, aldus Flach. Daarna kreeg Arie Verhoeven van het Historisch Genootschap het woord.

Aan de hand van een aantal karakteristieke foto’s, waaronder die van gemeentebode Theo Vellekoop op zijn dienstfiets met de burgemeester achterop, wist hij de aanwezigen uitermate te boeien.

Na de pauze werd de film ‘Een andere kijk op Ambacht’ getoond die Dirk van Namen heeft opgespoord in een archief in Dordrecht. Verschillenden van de aanwezigen kwamen op de film in beeld, waaronder de 15.000’ste inwoner en zijn vader die geboorteaangifte doet en de oud-raadsleden De Waard en Van Doorn. Ook werd met trots op de film getoond dat de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht tot de vroege gebruikers van de stemmachine behoort, en destijds al binnen 20 minuten na sluiting van de stembureaus de uitslag kon bekend maken.

Aan het einde van de avond reikte Burgemeester Heijkoop een prijs uit aan de winnaars van de quiz waarin de kennis over de Ambachtse historie werd beproefd. Hij liet aan de hand van een anekdote over de beruchte dakgoten aan de Damstraat / Oostendam blijken ook goed bekend te zijn met de situatie van Ambacht 40 jaar geleden. De avond werd op een bijzondere manier afgesloten door het zingen van het Ambachts volkslied ‘Waar de Waal stroomt…’.

Bron foto: SGP-ChristenUnie.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.