Geslaagde info-avond Brandweer

12 april 2018 door Hennie van der Zouw
Geslaagde info-avond Brandweer

HENDRIK-IDO-AMBACHT - Tijdens de informatieavond van onze brandweer, donderdagavond 5 april, maakten 19 enthousiaste geïnteresseerden kennis met het brandweervak. "Daar zijn we heel blij om, want we zitten te springen om extra vrijwilligers", zegt Gerben van den Boom van Brandweer Zuid-Holland Zuid.

De aanwezigen kregen informatie over de functie van brandweervrijwilliger en de brandweerorganisatie. "Ook namen we ze echt mee door de wereld van de brandweer", vertelt Gerben. "Ze konden oefenen met hydraulisch gereedschap, waarmee we auto's openknippen om slachtoffers te bevrijden. Ook leerden ze omgaan met de hogedrukspuit en moesten ze een slachtoffer lokaliseren. We kijken terug op een geslaagde avond."

Geïnteresseerden werden meegenomen door de wereld van de brandweer.

De brandweer zoekt mannen en vrouwen die binnen enkele minuten op de kazerne aan de Krommeweg kunnen zijn. Iedere nieuwe vrijwilliger volgt een basisopleiding voor manschap en oefent de brandweertaken. "Dat kost ongeveer twee avonden per week. Vrijwilligers zijn dan ook zeker geen amateur-brandweerlieden", zegt Gerben. "De opleiding en training is dezelfde als die van de beroepscollega’s. Het enige verschil is dat je als vrijwilliger geen dagtaak hebt aan brandweerwerk."

Om het werk van brandweerman-/vrouw te kunnen uitvoeren, is een goede gezondheid en conditie belangrijk. Gerben: "Natuurlijk verwachten we dat je goed kunt samenwerken, dat je stressbestendig bent en tegen een stootje kunt. Je moet snel in actie kunnen komen zonder te weten wat er aan de hand is. Dag en nacht."

Brandweervrijwilligers ontvangen naast een vaste jaarvergoeding ook een wisselende vergoeding, afhankelijk van het aantal oefenuren en daadwerkelijke uitrukken. Ze zijn voor alle werkzaamheden voor de brandweer goed verzekerd en krijgen een aanstelling bij de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid.

Is de brandweer misschien ook iets voor u? Kijk dan op www.brandweerzhz.nl.

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.