SGP-ChristenUnie: 'Investeer in (v)echtscheidingspreventie'

06 juni 2019 door Hennie van der Zouw
SGP-ChristenUnie: 'Investeer in (v)echtscheidingspreventie'

HENDRIK-IDO-AMBACHT - De SGP-ChristenUnie fractie heeft een manifest opgesteld en vandaag overhandigd aan wethouder Van Die. Daarin stellen zij voor om (v)echtscheidingspreventie een prominente plaats te geven in het preventieplan. Zo willen ze graag dat er begeleiding en counselingsgesprekken worden aangeboden, dat er een programma komt dat echtparen kunnen volgen en dat de gemeente ondersteunt bij huisvesting bij een echtscheiding.

Iedere gemeente is sinds een aantal jaren verantwoordelijk voor de jeugdzorg. In de Jeugdwet staat dat gemeenten ook een taak hebben bij de preventie. De gemeente Hendrik-Ido-Ambacht is daarom een preventieplan aan het opstellen. In Hendrik-Ido-Ambacht neemt het aantal echtscheidingen de afgelopen jaren toe. In de meeste gevallen zijn er kinderen bij betrokken. Opsteller van het manifest Jeroen van der Laan stelt dat uit onderzoek blijkt dat vooral kinderen de dupe zijn van een echtscheiding. “Kinderen verliezen een deel van hun zelfvertrouwen, er kan sprake zijn van gedragsveranderingen en er ontstaan op latere leeftijd meer problemen. Daarom willen wij graag bijdragen aan stabiele huwelijken en gezinnen omdat voor een gezonde Ambachtse samenleving hechte gezinnen van groot belang zijn. Een kind is het beste af als de vader en moeder het samen goed hebben.”

(V)echtscheidingen voorkomen
In het manifest worden een serie aanbevelingen geformuleerd. Zo stelt de SGP-ChristenUnie fractie voor om het aantal echtscheidingen nauwgezet te volgen en te koppelen aan beleidsplannen binnen het sociale domein. Gemeenteraadslid Martine Kamphuis stelt ook dat de gemeente kan leren van andere gemeenten en bestaande plannen. “Zo staan in de nota gezinsbeleid ‘De Kracht van het Gezin’ prima punten,  hebben veel gemeenten in Noorwegen een programma rondom relatieondersteuning en riepen tal van maatschappelijke organisaties op om gezinnen niet alleen bevallingsproof maar ook kindproof te maken.” Daarnaast staat in het manifest dat de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht er goed aan doet om te inventariseren wat verenigingen en kerken in de gemeente al doen op dit terrein. Ook wordt opgeroepen om een laagdrempelig inloopsspreekuur over echtscheiding bij het wijkteam op te zetten en bij te dragen aan het vinden van adequate huisvesting voor de vertrekkende partner. Als laatste roept de SGP-ChristenUnie fractie op om kinderen te betrekken bij preventie, door bijvoorbeeld in samenspraak met alle basisscholen in Hendrik-Ido-Ambacht een programma te maken en om steungezinnen te faciliteren waar kinderen tijdelijk en incidenteel een veilige basis kunnen vinden. Het gehele manifest is te vinden op de website van deze fractie.

Op de foto: Gemeenteraadsleden Martine Kamphuis en Jeroen van der Laan overhandigen hun manifest over (v)echtscheidingspreventie aan wethouder Steven van Die (rechts). Foto: SGP-ChristenUnie Hendrik-Ido-Ambacht

Meer over:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.