Terugblik over het eerste jaar van onze ‘echte’ Ambachtse burgervader: “Er valt nog veel te leren”
HENDRIK-IDO-AMBACHT - Vandaag 23 november is ‘onze’ burgemeester Patrick van der Giessen één jaar in het ambt. Voor Ambacht.net is deze gebeurtenis aanleiding om met de geboren Ambachter terug te kijken op het afgelopen jaar.
Introductiejaar
Hoe blikt Van der Giessen nu terug op het eerste jaar? “Dit jaar was voor mij echt een introductiejaar. En ook als je in dit dorp helemaal gesetteld bent, je moet nog veel leren. Het bevalt in het algemeen goed. Natuurlijk: er zijn altijd wel wat hobbels, waarvan je denkt dat doe ik de volgende keer anders. Dat is een leerproces waarvan ik zeg: dat gaat jaren duren. Het eerste jaar bevalt zo goed dat hij resoluut zegt: “Ik word ook nooit ergens anders burgemeester. Waar ik een jaar geleden zei 'zeg nooit nooit,' zeg ik dat nu niet meer." Zijn wens voor de raad: graag wat meer humor(isten) en diepere discussies.
Burgemeester: milder
Van der Giessen geeft aan dat het burgemeestersambt beter bevalt dan wethouder. Ook beter dan het raadslidmaatschap? Verrassend: “Nee, niet als raadslid: het is zó leuk om raadslid te zijn.”
Is het dus leuker om raadslid dan burgemeester te zijn? Van der Giessen nuanceert dan zijn antwoord: “Laat ik het anders zeggen: het heeft allebei zijn voor- en nadelen. Als dertigjarige is het leuk om raadslid te zijn, als vijftigjarige is het leuk om burgemeester te zijn. Dat heeft inderdaad te maken met het leeftijdsverschil: als je 30 bent, heb je meer idealisme, wil je meer je eigen mening laten horen, heb je meer profileringsdrang. En als burgemeester denk ik: even van afblijven, want de politiek is niet van mij. Je bent ook milder en dat geeft ook meer rust, in de zin van: laat het maar gebeuren. Ik heb wel een mening, maar die doet er eigenlijk niet toe. Daar moet je wel een bepaalde senioriteit voor bezitten. De vraag is natuurlijk of ik die al heb. Ik moet nog verder groeien naar het niveau waarop ik zou willen zitten.”
Maar is deze insteek persoonsgebonden? “Zeker: 30-jarigen kunnen ook minder idealistisch zijn.” Lachend: “Dat ligt ook aan mij. Als ik dan 70 jaar mag worden, denk ik dan: op het juiste moment ging ik naar het burgemeesterschap! Je wordt tijdens het stijgen der jaren in ieder geval rustiger en reflectiever.”
Onder de Ambachters op het sportveld
‘Echte’ Ambachtse burgemeester
Heeft u als ‘autochtone’ Ambachtse burgemeester in vergelijking met burgemeesters ‘van buiten’ een voorsprong als burgemeester, omdat de inwoners u als Ambachter als één van de onzen beschouwen en daarom meer vertrouwen?
“In het algemeen weet ik niet of deze stelling opgaat. Een burgemeester die van buiten komt, kan de raad beter de spiegel voorhouden. Als ík de raad de spiegel voorhoud, ziet de raad meteen de persoon die de spiegel vasthoudt. Van buiten uit is dat gemakkelijker. Vreemde ogen dwingen natuurlijk, dat is ook weleens goed.”
Hij geeft toe dat de afstand tussen hem en de inwoners kleiner is. “Ik ben er nog niet over uit of dat een voordeel of nadeel is. Ik heb gelukkig nog geen echte crisis meegemaakt. Als dat wel gebeurt, denk ik dat het zijn van een authentieke Ambachtse burgemeester een voordeel is. Dan zijn ‘we eerder onder ons,’ en dat kan meeleven en gemeenschapsdenken helpen.”
Redelijk en dienstbaar
Vorig jaar hebben we u ook gesproken. U zei toen: “In mijn speech tijdens mijn installatie afgelopen donderdag heb ik aangegeven dat mijn belangrijkste uitgangspunten als burgemeester zijn: dienstbaarheid en redelijkheid.” Hoe heeft u deze punten in het eerste jaar verwezenlijkt? Zijn er een paar concrete resultaten aan te wijzen?
Van der Giessen: “Het is nog ‘on going’. Kijk, redelijkheid zit in mijn karakter en ik heb daar geen concrete voorbeelden van. Ik probeer bij problemen in elk geval te zoeken naar een compromis: ik stel me redelijk op en verwacht deze redelijkheid ook van de andere partij.”
“En als het gaat om de dienstbaarheid: dat is iets van de langere termijn. Dan gaat het om: kijken naar hoe kunnen we de samenleving van dienst zijn? Hoe kunnen we helpen? Wat kunnen we bereiken? Ik nodig daarom iedereen uit om met mij te praten als ze problemen hebben en dan kijken we of we kunnen helpen.”
Tot deze dienstbaarheid ziet de burgemeester ook het werven van nieuwe vrijwilligers. Hij noemt een voorbeeld. “We hadden onlangs een bijeenkomst van nieuwe inwoners van 30-40 personen. Ik wees toen op het vrijwilligerswerk. Na afloop van de bijeenkomst kwamen drie mensen naar me toe. Twee van de drie zijn inmiddels gekoppeld aan een organisatie. Dan moet je kijken naar hun interesse en niet naar functies. Ik denk dat je bij face-to-face gesprekken het meeste resultaat hebt. Dat blijf ik ook doen.”
Eerste Nieuwjaarsbijeenkomst als burgemeester
Drie belangrijke taken
Als burgemeester heeft u volgens de Gemeentewet verschillende taken: voorzitter van de gemeenteraad, voorzitter van het college en vertegenwoordiger in diverse bestuursorganen (bijvoorbeeld lid van het Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid). Ik loop ze even langs.
1. Voorzitter raad: meer inhoudelijke discussie
Als raadsvoorzitter pleitte u een jaar geleden voor meer discussie in de raad. U wilde daar op sturen Is dat ook gebeurd?
Van der Giessen vindt dit echt iets voor de lange(re) termijn. “Deze raad is wel mijn raad, maar deze raad heb ik nog geërfd van Jan Heijkoop. De echte scheidslijn is de uitslag van de komende verkiezingen. Daarna wordt het echt mijn raad. Dan zou ik dit punt meer kunnen uitdragen.”
Hij benadrukt dat hij graag meer discussie op de inhoud wil. “Dat is lastig in de huidige maatschappij, want dat doet men niet vaak meer. De twee platte kanten gaan tegen elkaar en de diepte wordt gemist. Het is vaak: ik ben het niet met je eens, dus jij hebt het bij het verkeerde einde. Mijn insteek is juist: kijk naar wat iemand ertoe beweegt om zo’n standpunt in te nemen. Dat is veel belangrijker en daar kan je in de toekomst ook iets mee. Als voorzitter van de raad is dat een grote uitdaging, maar het is belangrijk voor iedereen die wel eens een discussie heeft met een ander.”
“En kijk dat doorvragen hoef niet per se in het debat maar kan ook via informeel overleg (kopje koffie met elkaar drinken, etc.). Als raadslid deed ik dat ook regelmatig. Alhoewel dat toen vaker een biertje was dan een kopje koffie.”
Voorzitter van de gemeenteraad
2. Voorzitter B&W: wethouderswisseling
U bent ook voorzitter van het college. In het college was er in het afgelopen jaar een nogal moeizame wethouderswisseling. In hoeverre hebt u daar ook een rol vervuld?
“Nee, ik heb in deze kwestie geen rol vervuld. De betrokken fractie heeft dat intern zelf opgelost. Ik geloof dat er verder geen blijvende schade in de raad aanwezig is. Er komt te zijner tijd nog wel een keer gesprek over de gang van zaken. Ik geef daar prioriteit aan. Maar Ik denk dat komende verkiezingen hier ook hun dienst zullen bewijzen. Dat is namelijk het moment waarop je idealiter het verleden achter je laat en kijkt naar de toekomst.”
3. Vertegenwoordiger regiobesturen: Alice in Wonderland
Vertegenwoordiger in diverse bestuursorganen (bijvoorbeeld lid van het Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid). Hoe is dat het afgelopen jaar ervaren?
“Deze taak is voor mij volstrekt nieuw! Nou, ik zit in het Regionaal Veiligheidsoverleg in een groep van 23 burgemeesters uit de regio: van Goeree-Overflakkee tot Hardinxveld-Giessendam met als voorzitter de burgemeester van Rotterdam. Ik heb er (nog) weinig invloed op en ik leer vooral." Lachend: “Dit is echt Alice in Wonderland! Aan deze taak moet ik echt wennen!”
Samen met de wijkagenten
Burgervader: mooiste taak
Naast deze taken benadrukt Van der Giessen dat hij het “Burgervader zijn” het mooiste vindt. “Denk bijvoorbeeld aan de 4 mei toespraak. Dat heeft voor mij veel betekenis. Dit heeft het meeste indruk op me gemaakt. Dat ik dat mocht doen! Maar het uitreiken van onderscheidingen is ook heel leuk. Dat geldt ook voor het bezoeken van echtparen die bijvoorbeeld 50 jaar of meer zijn getrouwd.”
Hij vertelt dat hij in het eerste jaar 43 echtparen heeft bezocht. “Er zijn veel mensen die mij kennen en dat ook zeggen. Al die gesprekken zijn ook heel leuk! Altijd geanimeerd en de mensen zijn ook vaak blij. Dan voel je je de burgervader!” Wat hem van deze 43 bezoeken op het netvlies bleef hangen was het bezoek aan een echtpaar, waarmee zijn ouders bevriend waren.
Toespraak bij de 4 mei herdenking
Wens: meer humor in de raad
In 2014 had u als oud-raadslid een column. U schreef toen: “Van raadsvergaderingen word je niet vrolijk over het algemeen en er wordt ook niet veel gedaan om dat imago te verbeteren. Terwijl dat volgens mij wel mogelijk is. Humor zit vaak in kleine dingen…als je die benadrukt, is de vaak serieuze inhoud makkelijker te verteren.” Hoe kijkt u na 10 jaar na het schrijven van deze column en na één jaar burgemeester tegen deze uitspraak aan?
“Als 30-jarige was ik veel dynamischer, maar ik sta er nog steeds achter dat er meer humor in de raad zou moeten komen. Maar ook dit geldt voor de hele samenleving. Ik hoor en zie in Nederland veel boosheid en dat we onszelf heel serieus nemen. Dat mag wat minder hoor. Het leven is in Ambacht goed. Ik geef toe dat het humoristische je ook gegeven moet zijn. Ik denk nog met veel genoegen terug aan raadsleden als Ad Dogger (CDA), die dat met een kwinkslag wel lukte. Of aan Teun Stehouwer (VVD), die dat ook op een fantastische manier kon. Denk ook aan Martin van Dijk (VVD), die prachtig kon oreren. Dat was een echte senior, die met gezag sprak. Ik kan het niet sturen, maar ik zou nog twee of drie humoristische leden in de raad erbij willen hebben. Lachen is gezond.”
Burgemeester Van der Giessen: "Graag een kwartet humor(isten) in de raad"
Foto's: Cees van Meerten