Twee Nederlands Kampioenen voor Olympia

10 juni 2024 • 09:36
Op podium: Amélie en Mirjam

PAPENDRECHT / HENDRIK-IDO-AMBACHT - Op zaterdag 8 juni werd de bondsfinale voor de 2de divisie Ritmische Gymnastiek gehouden in Hendrik Ido Ambacht, Olympia Papendrecht was het grootste team van Nederland dat zich voor deze finale geplaatst had met maar liefst 14 individuele gymnastes, verdeeld over verschillende categorieën ingedeeld op geboortejaar.

De finale startte met de meisjes van de benjamins 2014. Daarbij lieten zij een oefening zonder materiaal zien. Julia van Stiphout werd door wat kleine zenuwen 5de, Liva Akpullukcu liet een prachtige oefening zien en werd 7de. Leah mocht de wedstrijddag openen en had last van een hele strenge starttende jury en werd 15de.

Daarna was het beurt aan de senioren 2007/2008. Alicia Lagewaard was reserve en heeft tot aan de start van de wedstrijd klaar gestaan om in te vallen, maar helaas viel er niemand uit, dus moest zij vanaf de kant haar clubgenootjes aanmoedigen. Mirjam Vroegindweij had een lastige start met haar hoepel oefening, maar maakte daarna alles goed met haar bal oefening. In het totaal klassement haalde zij een 5de plaats. Voor haar bal oefening mocht zij een mooie bronzen medaille in ontvangst nemen tijdens de onderdeelfinales.

We vervolgden de wedstrijd met de senioren van 2006 en ouder. Hierin Liet Amélie van der Burgh zien dat zij over twee onderdelen de sterkste was en mocht zij bij de prijsuitreiking de gouden medaille in ontvangst nemen. Op het onderdeel hoepel werd zij 3de en op het onderdeel bal mocht zij de zilveren medaille in ontvangst nemen.
Na de lunchpauze van de juryleden mocht Noémi Leihitu het spits afbijten met haar hoepel oefening. Ze was zichtbaar zenuwachtig en durfde niet voluit te gaan. Ze behaalde een mooie 13de plaats in het totaal klassement van de pre-junioren 2012.

Daarna was het beurt aan de pre-junioren 2013. Milou van Leeuwen en Liva van Orsouw maakten het de jury erg spannend met hun hoepel oefeningen. Met 0.100 verschil werd Milou van Leeuwen 1ste en mag zich het hele jaar kampioen van Nederland noemen. Liva van Orsouw werd 2de en mocht de zilveren medaille in ontvangst nemen.
Als laatste was het de beurt aan de junioren. Als eerst waren de junioren uit 2010 aan de beurt. Hierbij mocht Bo Paans als reserve gymnaste voor de finale invallen. Zij liet haar bal oefening en hoepel oefening zien. Door een foutje van de muziek gebruikte zij twee keer dezelfde muziek. Ze behaalde een mooie 8ste plaats in het totaal klassement. Isabel van de Ploeg, Sienna van Dordregt en Anneloes Wemmers maken het elkaar het hele seizoen alzwaar, want deze meisjes zijn echt aan elkaar gewaagd. Dit keer kwam Isabel als sterkste uit de strijd en eindigde op een 2de plaats in het eindklassement.  Bij het onderdeel hoepel werd zij 1ste en bij het onderdeel bal mocht zij nogmaals een zilveren medaille in ontvangst nemen. Sienna van Dordregt werd all-round 4de en Anneloes Wemmers werd 5de. Anneloes mocht nog een zilveren medaille in ontvangst nemen voor haar hoepel oefening.

Als laatste waren de junioren 2011 aan de beurt. Sophie van Leeuwen liet een mooie en stabiele hoepel en bal oefening zien. Zij mocht in het totaalklassement plaats nemen op de 2de plaats en zij kreeg voor haar baloefening een bronzen medaille en voor de hoepeloefening nog een zilveren medaille. Julia de Groot werd in deze categorie 4de en mocht voor haar hoepeloefening nog een bronzen medaille in ontvangst nemen.
Aan het eind van de dag stond de medaillespiegel van Olympia op 14 medailles. Een topprestatie voor dit team dat nog maar 5 jaar actief is binnen deze tak van sport.

Bron foto's: Olympia