Avontuur Ambachtse piraten
![Avontuur Ambachtse piraten](/storage/121936/conversions/Giel-van-de-Boor-M.jpg)
HENDRIK-IDO-AMBACHT - Veel lezers zullen zich de periode van illegale zeezenders (1964-1974) herinneren. Radio Veronica, Noordzee, Atlantis en Caroline, namen waaronder deze zenders vanaf de Noordzee muziek uitzonden. Deze hype kwam in de periode 1982/3-1993 dichter bij huis. Ambacht kende in die tijd veel illegale radiostations: Carrousel, Radio Ambacht, Tamara, Paradijs, Flame Star, Radio Bianca en Radio Boro. Radio Paradijs was de eerste piraat, die in de jaren tachtig (1981) begon.
Boro: meer dan radio
Boro was volgens ingewijden de meest beluisterde zender. Boro (vernoemd naar de eigenaar Giel van der Boor) startte in 1983. “Hans van Wingerden van radio Ambacht haalde me over,” herinnert Giel zich. De studio was gevestigd aan de Reeweg 56. Aanvankelijk in het duivenhok in de tuin achter het huis. Later kwam de studio in een slaapkamer, omdat men dan gemakkelijker de handhavers vanuit de verte kon zien aankomen. Giel en zijn vrouw Kitty hadden een enorme verzamelgrammofoonplaten (circa 6000). Dit werd betaald vanuit de contributie van vele leden van radio Boro. Zij betaalden jaarlijks 5 gulden. Ook de zendapparatuur werd hiervan betaald. Rond Radio Boro ontstond een vriendenkring, die allerlei reisjes organiseerden. “Ik denk dat we wel 20 keer met de bus naar Groesbeek zijn geweest en altijd naar optredens van The Sunstreams,” aldus Giel. “Soms met 54 mensen.” Later ging men zelfs naar Parijs!
‘Piratenmuziek’
De voorbereiding van deze uitzendingen kostte veel tijd. Er waren veel telefonische aanvragen. Het was Thoop van Driel die de telefoon aanpakte. De organisatoren maakten radiospelletjes, die tussen het draaien van de platen werden gedaan. Daarnaast zochten ze naar ‘plaatjes’ van Nederlandstalige muziek. “Dat was ‘piratenmuziek’, muziek die de Hilversumse zenders niet draaien. Het was voor ons een sport om plaatjes te draaien die andere piratenzenders niet hadden,” aldus Giel. “Ik ging daarom naar Sprundel, Sint-Willibrord en Dedemsvaart!” De ‘Moonlights’ maakten zelfs een ‘singletje’ voor radio Boro, bijvoorbeeld ‘De Boro-wals.’ Giel zond geen reclames uit.
![](/storage/121942/telefoontjes_edited.jpg)
Thoop van Driel nam de telefoontjes aan
Politie: vriendelijk gezind
Deze uitzendingen waren illegaal, zodat de Radio Controle Dienst (RCD) in samenwerking met de lokale politie deze zenders probeerden op te sporen: met wisselend succes. Bij vier geslaagde invallen namen ze de zendapparatuur in beslag. “Dat was geen probleem: ik had altijd twee zenders, reed de politie de straat uit met de ene, installeerde ik direct de andere zender,” vertelt Giel trots. Meestal tipte één of meerdere luisteraars Giel, omdat deze Ambachter de RCD hadden gezien,. Volgens hem waren de agenten Boro goed gezind: “Toen ik mijn hond uitliet, zei een politieagent tegen mij: ‘Giel je kan vandaag beter niet uitzenden.”
RCD: “volgende keer”
Het tegendeel kwam ook voor: “De Ambachtse agent Jan van Holstijn was meestal aanwezig als de RCD in het dorp was om je op te sporen. Hij was fanatiek,” weet Giel. “Toen hij bij een inval de grammofoonplaatjes opstapelde om ze mee te nemen, zei de RCD-vertegenwoordiger: ‘Laat die maar liggen, we nemen ze volgende keer als we weer komen wel mee!” Holstijn was volgens Leo Stolk, zijn oud-collega, fanatiek en gevreesd bij de Ambachtse bromfietsjeugd…
Giel kreeg diverse boetes. In juli 1985 veroordeelde de Dordtse politierechter hem tot 500 gulden boete. De rechter verwierp de eis van de officier van justitie van een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken.
Navraag bij toenmalige raadsleden leert dat de gemeenteraad geen aandacht besteedde aan deze etherpiraten. “Dat was voor de burgemeester, die gaf toen geen terugkoppeling hierover,” aldus enkele raadsleden. Zij luisterden toen overigens ook naar de Ambachtse piratenzenders.
Einde piratenavontuur
Begin negentiger jaren stopten Giel en Kitty, omdat de luisterkring minder werd en de boetes hoger. “Niemand kan ons de herinneringen aan deze gouden tijd afpakken,” vinden Giel en Kitty.
![](/storage/121940/draaitafel-van-caroussel.jpg)
De draaitafel, die Giel van radio Caroussel had gekregen
De tekst van de Boro-wals was:
![](/storage/122356/boro-33.jpg)
Foto's: Privecollectie Giel van der Boor