Zomeruitvoering

11 juli 2006 door Willem Schneider

Hollands Glorie is vergaan. De dampen van het Oranjekruid zijn gelukkig weer opgetrokken, de vlaggetjes zijn verdwenen en het land gaat over tot de orde van de dag: in een periode van warmte massaal op naar het zwembad. Immers: de vakantie is weer in opmars! En dan valt de politiek weg, zo zou je denken. Inderdaad: de gemeentelijke en de regionale politiek zijn aan hun lange siësta begonnen. Hoewel: de fractie van Gemeentebelangen zorgde diep in de zomer voor een sierlijke theatervoorstelling: de een na de ander verliet deze fractie. De fractievoorzitter bleef als laatste der Mohikanen over als lid van deze fractie.

Dit Ambachtse  toneelstuk deed me weer denken aan  de landelijke politiek. U hebt deze soap ongetwijfeld gevolgd. Deze gebeurtenissen doen me denken aan een echt theater. Ik noem het maar een blij- of treurspel dat in de middeleeuwen vaak bestond uit vijf stukken. De locatie van het landelijke theater was het Binnenhof, een uitmuntende plaats om een middeleeuws toneelstuk op te voeren! Het thema: Na het zuur, het zoet!. Ondertitel: ter Vermaek ende niet ter Leringhe.

Opvallend is dat, evenals bij de zomeruitvoering van GB,  het getal drie een belangrijke rol plaats heeft in deze landelijke soap. De coalitie van Balkenende II bestond immers uit drie partijen, waarvan de linksbuiten D66 zichzelf buitenspel zette. Frappant is ook dat drie dames de hoofdrol hadden: ene Ayaan Hirsi Ali, dochter van Magan, enz, (u wel bekend), ene Lousewies van der Laan (net geen lijsttrekker van D66, een partij die bijna ter ziele is, getuige het feit dat Louseswies de Kamerfractie verlaat), en Rita Verdonk (de coming Iron Lady van de VVD en volgens opiniepeilingen goed voor 20 zetels.) Zij werd (even) geen lijsttrekker van deze keurige liberale partij.

De drie dames wilden een “daad stellen”. Dat was zeker het geval bij de laatste twee dames. Zij hadden blijkbaar –na hun nederlaag-  de sterke behoefte om zich te profileren. Vooral bij de D66-ster bestond de behoefte: na drie dreigingen (de nederlaag inzake het referendum; resultaat: het aftreden van minister De Graaf vorig jaar, de zwalkende opstelling bij de uitzending, met als resultaat een afgetreden fractievoorzitter) moest de kogel maar door het kabinet! 

De drie dames zullen ongetwijfeld de parlementaire geschiedenisboekjes halen!

Na Balkenende I, II, nu dus III, of misschien II,5 volgens de Belgen. In elk geval: Driemaal een doorstart! Balkenend III is een kabinet om “te oogsten”, zoals Maxime Verhagen het vertelde. En daarbij moet Balkenende nu wel een oud paard van stal halen om een meerderheid te behalen: de LPF, ook een partij die volgens de opiniepeilingen er niet goed voorstaat…..  En als dat niet leukt, heeft  Balkenende nog de SGP en mogelijk zelfs de CU achter de hand!

Na het zuur, het zoet, is het thema van dit theaterstuk. Wat nu het zoet is, is me nog niet duidelijk. Het “Happy-end” moet dus nog komen!! In november kunt u uw oordeel over deze soap geven.

Wat heeft dit alles met de plaatselijke en regionale politiek te maken? Ik geef toe: niets! Maar als je zo’n meer dan 15 jaar op het Binnenhof hebt rondgehangen, blijf je dat politieke bedrijf op deze vierkante kilometer intensief volgen!

Maar even naar de lokale politiek: het Ambachtse college en de gemeenteraad genieten van een zomerse vakantie, na een intensieve periode van “noeste” arbeid om een coalitieprogramma, collegeprogramma en de uitwerking van dit programma.

Edoch: ook de Ambachtse raad kende zijn zomeruitvoering. Steeg de hitte buiten tot tropische temperaturen, binnen  -ik bedoel de fractie van Gemeentebelangen-  steeg de termometer zodanig dat de fractie ontplofte!  Want ik begreep uit de media dat bij Gemeentebelangen de geschiedenis zich herhaalt: opnieuw heeft iemand deze fractie verlaten en is een eenmanszaak begonnen.  

Mijn eerste reactie was: a.u.b. niet meer van hetzelfde! Vervolgens vloog uit de vrouwspersoon van Gemeentebelangen uit de fractie, om daarna te melden dat zij een "eenvrouwszaak" gaat beginnen: een soort "Burgerfractie". Tsja, als niet-kiezer van GB en als toeschouwer heeft deze vertoning een hoge waarde van  amusement.  Als ik kiezer van GB was zou ik me de volgende keer in 2010 wel eens achter de oren krabben en me afvragen of ik opnieuw op deze partij ga stemmen. Dit theater levert namelijk alleen maar verliezers op: GB is gereduceerd tot één raadslid, en er zijn twee "Lijsten" van één persoon bijgekomen. Deze drie zullen het -ondanks de soms aanwezige deskundigheid en ervaring-  de komende tijd enorm druk krijgen. En: in zijn algemeenheid is de (gemeenteljike) politiek met dit soort afsplitsingen niet gebaat! De geloofwaardigheid van de politiek wordt er mee aangetast. 

Een en ander doet me denken aan partijen als de Boerenpartij, het Algemeen Ouderenverbond (AOV) en de LPF, partijen die vanwege het gebrek aan "cement" de ene na de andere afsplitsing kende. En uiteindelijk maakten de kiezers aan een einde aan deze "soaps". Interessant is overigens hoe deze afgescheiden personen in de Kamer en de Ambachtse raad worden aangeduid. Ze vormen veelal een éénpersoonsbedrijf, maar worden omschreven als "Groep" (dit woord verondersteld juist dat het om meerdere personen gaat) of als "Lijst" (ook bij een lijst wordt verondersteld dat deze uit meerdere namen bestaat).....  

Hopelijk komen dit soort eenmansfracties niet in de Drechtraad of in het Drechtstedenbestuur. Ik wil even bij deze - in de toekomst-  belangrijke organen stilstaan.

Het Drechtstedenbestuur kwam op 6 juli jl.  even bij elkaar om “met elkaar kennis te maken”, hoewel ze elkaar al lang kenden). De Drechtraad is ons “regioparlement in oprichting”, dat per kwartaal vergadert over “hamerstukken”. Maar ik geef toe: tijdens de Drechtraad van 28 juni jl. viel er inderdaad iets te bespreken. Het ging over de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Er werden zelfs moties ingediend, die overigens geen schijn van kans maakten.

Wel werd een motie aangenomen over de Zorg over en onafhankelijke controle van en informatie over het storten van de gifgrond uit de Zellingwijk van de gemeente Gouderak in de stortplaats de Derde Merwedehaven.  Een onderwerp, dat overigens los staat van de WMO

Ook deze bijeenkomst had enigszins het karakter van een toneelstuk, dat in een regionaal theater kon worden opgevoerd. De omgeving deed evenals het Binnenhof middeleeuws aan: de locatie was het oude Raadhuis in Dordrecht. Men sprak uitgebreid over participatie van de cliënt en van “de burger” bij de WMO, terwijl bij de bespreking van de WMO deze burgers niet op de publieke tribune zatenl. Als toeschouwer moest je overigens goed opletten bij de spreker. Want: sprak hij/zij namens de gemeentelijke fractie, namens de gemeenteraad of namens de fracties van zijn/haar partij in de regio? Een andere variant was: "ik spreek namens de regio CDA, behoudens CDA-Papendrecht"...    Tja, als ik de locatie van de bijeenkomsten van de Drechtraad zie, denk ik: waarom zouden we een  nieuw regionaal theater bouwen? Het oude Raadhuis lijkt me wel een geschikte locatie. De WMO is aan de voorkant (in de gemeenteraden) uitgebreid besproken, en dat zal nog een keer gebeuren in het najaar, zodat in december in de Drechtraad het “beleidskader WMO” wordt vastgesteld. Veel theater dus in dit politieke traject!

Over theater gesproken: na de zomer wordt er nog veel over gesproken. In Papendrecht is zelfs een heuse volksraadpleging daarvoor ingelast. En dat zie ik in Ambacht voorlopig nog niet gebeuren. Het wachten is zelfs nog op het eerste burgerinitiatief vanuit de Ambachtse bevolking.

 Misschien is een groter zwembad en met een prachtige parel van een glijbaan –die niet meer "stuk" kan-   een idee voor zo’n initiatief.  Op zich wel een sympathiek idee, maar dat zal u dan veel geld gaan kosten! Bovendien: u raadt het al, we moeten zo’n uitbreiding regionaal gaan bekijken. Zo leeft in  Alblasserdam ook de idee om een nieuw zwembad  te bouwen. Overigens: het is een wonder dat het incident met de glijbaan, die brak,  niet nog meer letsel heeft veroorzaakt. Gelukkig zaten de kleinere kinderen rond de tijd van het ongeluk nog op de basisschool! Hoet het ook zij, deze uitglijer heeft tot gevolg dat Ambacht en de regio tot september geen glijbaan meer heeft.

Ik had het over theater, zwembad, enz. onderwerpen die vallen in de categorie “regionale recreatie”. En daar bemoeit de politiek zich ook mee. U weet het: de Fast Ferry en de waterbus en fietspaden zijn de speerpunten in de regio en bij de provincie. Prima!

Bij mooi weer ging ik daarom even een rondje “waterfietsen”. Eerst even met de fiets naar de Zwijndrechtse halte en vandaar naar Dordrecht en vervolgens van de Merwekade  in Dordrecht naar Rotterdam, en natuurlijk weer terug. Ik dacht aan een strippenkaart  -u weet wel zo kaart waar je met het Openbaar Vervoer in het gehele land per bus/tram kunt reizen- genoeg had. Wel, met zo’n strippenkaart kom je wel met de waterbus van Zwijndrecht naar de Hooikade of de Merwekade in Dordrecht. Echter: voor de Fast Ferry van Dordrecht –via Ambacht- naar Rotterdam geldt zo’n strippenkaart weer niet! Vreemd maar waar! Met eenduidigheid lijkt me de klant het best gediend te zijn. Overigens: "waterfietsen" tussen Dordrecht en Gorinchem  -u weet wel: de stad van de stegen en de paden-  kan ik zeker aanbevelen. Een lange trip, maar u leert ook de kleine stranden aan de oevers van de Merwede kennen waar vele badgasten vertoefden!

Tja dan denk ik: waar is de goede oude tijd gebleven? Voor 12 Eurocent kon men toen al naar Rotterdam…  Ik geef toe: het was voor mijn tijd, en het was allemaal veel goedkoper. Toch kon het verblijf tijdens de vaartochten  op de “Lekboten”   aangenamer zijn geweest dan tijdens  de Fast Ferry. De voorlopers van de Fast Ferry waren de radarstoomboten die tussen Culemburg, later Schoonhoven, en Rotterdam voeren. En soms ook tussen Rotterdam en Dordrecht. De “Reederij  Op de Lek”  bouwden tussen 1857 en 1911 zes schepen, die tussen de 1000 en 1200(!)  passagiers konden meenemen. In 1948 werden deze vaardiensten gestopt vanwege de concurrentie met de bussen……

Een “recreatieve attractie” is een oversteek met de veerpont tussen Zwijndrecht en Puttershoek. Het betreft een vooroorlogs pontje met de naam “Neptunus”. U hebt dan niet het comfort zoals in de (gesubsidieerde) Fast Ferry. Uw fiets wordt op dit kleine pontje door de beheerder over de kleine loopplank geloodst en vervolgens wordt uw en andere fietsen met een touw aan de railing vastgemaakt. Dit voorkomt dat ze niet omvallen. Met een haak wordt deze loopplank opgehaald. Vervolgens komt u in de Puttershoekse “haven” aan, de loopplank voor u wordt uitgelegd. Zo kunt u  het eiland IJsselmonde eens vanaf de Hoeksche Waard bekijken. En na de winkelboulevard in Puttershoek te hebben bezocht, gingen mijn vrouw en ik via hetzelfde voetveer terug om vaste voet te zetten op de grond van de Zwijndrechtse Waard. Deze overtocht is een fantastische beleving die u terug in de tijd brengt!

Nog  een tip: als u  een recreatieve Tour  D’Ambacht maakt op de fietspaden, kijk uit voor loslopende paarden. Het is toch een vreemde gewaarwording als je nabij de Pruimendijk niets vermoedend plotskap op de fiets rakelings wordt ingehaald door een op holgeslagen paard. Tsja, vroeger in een jongensboekje las ik ook weleens over een op hol geslagen paard, die de omgeving op stelte zette, en achtervolgd werd door ontdane kinderen. Dit avontuur leverde wel wat schaafwonden, blauwe plekken, etc  op!  Ja, de dader wordt in het boek van Pietje Bell gepakt door de veldwachter. In dit geval niet. Dit is zeker de prijs die we voor het "dorpse" karakter van Ambacht moeten betalen. Desondanks: dat je dergelijke avontuurlijke fietstochten bij Ambacht in ons gedigitaliseerd tijdperk nog mag meemaken!! !

Hollands Glorie op nationaal  niveau is weggegevallen. Zo niet Hollands Gorie in de regio. Biij de Drechtsteden staat de toeristische attractie Hollands Glorie hoog in het vaandel. Onder deze naam wordt het (fiets) toerisme tussen Dordrecht en Kinderdijk bevorderd. In deze column heb ik geprobeerd u er warm voor te maken. Ga een "Rondje Waterfietsen" in de Drechtsteden en u gaat terug in de tijd! 

Ik wens u een waterrijke recreatieve en (water)fietsende vakantie -al dan niet in de regio- toe !

Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.