zaterdag 29 januari 2022

Alles over Ambacht

De Kristallnacht met Wolfgang Kotek en Klaas de Jong (Online)

De Kristallnacht met Wolfgang Kotek en Klaas de Jong (Online)

09 november 2020
Van 19:30 uur tot en met 20:30 uur

Vandaag is er een online thema-uitzending over de Kristallnacht met Wolfgang Kotek en Klaas de Jong.

In de nacht van 9 op 10 november 1938 vond in heel Duitsland een door de nazi's georganiseerde aanval op het Joodse leven plaats. Meer dan 1400 synagogen werden in brand gestoken, 7500 winkels van Joden werden vernield en ook Joodse huizen, scholen, begraafplaatsen en ziekenhuizen werden aangevallen. Honderden Joden werden op straat vermoord of tot zelfmoord gedreven. Deze nacht is de geschiedenis ingegaan als de 'Kristallnacht', verwijzend naar de vele gesneuvelde ramen van Joodse gebouwen.

We interviewen Wolfgang Kotek, die als 7-jarig Joods jongetje vanuit het Duitse Wuppertal in Nederland terecht kwam. Hij werd op straat al langere tijd bespuugd, uitgescholden en geslagen door volwassenen en leden van de Hitlerjugend, maar na de Kristallnacht namen zijn ouders de moeilijkste beslissing uit hun leven: hun kind alleen naar Nederland sturen in de hoop dat hij daar kon overleven. Dat lukt de jonge Wolfgang, door op maar liefst veertien verschillende adressen onder te duiken. Hoe heeft hij deze periode ervaren en hoe heeft hij na de oorlog zijn leven opgepakt?

Daarnaast spreekt auteur Klaas de Jong over het thema 'Kristallnacht en Kamp Westerbork'. Hij schreef een boek met deze titel, waarin hij uitlegt hoe Nederland reageerde op Jodenhaat en -vervolging in aanloop naar de Tweede Wereldoorlog. Wisten we echt van niks, of hadden kunnen we zien aankomen dat donkere wolken zich samenpakten boven het Joodse volk? En hoe berichtten Nederlandse kranten over de Kristallnacht?

De uitzending is te bekijken via de website of het YouTubekanaal.

Info

Organisator:

Adres:

Website:

Christenen voor Israel

Online

www.youtube.com/user/christenenvisrael
Deel dit bericht met je vrienden!