Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Expositie Jan Prinz in gemeentehuis

Expositie Jan Prinz in gemeentehuis

Tot eind juli 2009 is in de hal van het gemeentehuis van de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht een tentoonstelling te bezichtigen met kunstwerken van Jan Prinz. Zijn schildersstijl is magisch realisme.

Jan Prinz is geboren op 10 december 1930 in Rotterdam. Na zijn middelbare schoolopleiding heeft hij een beroepskeuzetest gedaan. Daaruit bleek uit dat hij veel fantasie heeft en er werd hem dan ook geadviseerd een beroepsopleiding te volgen voor binnenhuisarchitect op de Academie van Beeldende Kunsten te Rotterdam. Die opleiding heeft hij niet afgemaakt, omdat zijn interesse voor de luchtvaart groter was. Hij grootste gedeelte van zijn leven heeft hij dan ook bij vliegbedrijven gewerkt. Wel heeft hij op de academie de basis gelegd voor het tekenen en schilderen met de nadruk op het perspectief.

Hoewel hij zo nu en dan wel eens schilderde, heeft hij pas na zijn pensionering echt passie voor schilderen gekregen. Eerst heeft hij aquarellessen gevolgd bij de volksuniversiteit Bouquet en daarna is hij gaan acrylschilderen. Dat evolueerde in een Masterclass, in een groep mensen met jarenlange ervaring. In het bijzonder is hij geïnspireerd door Marjon den Engelsman, een vrouw met veel inzet, die mensen kan aanzetten steeds nieuwe wegen te bewandelen en andere technieken te onderzoeken. Tussendoor heeft hij etsen geleerd in Dordrecht en modeltekenen in Barendrecht en Frankrijk.

Zijn fascinatie ligt bij het magisch realisme. Een wonderlijke wereld waar indertijd zijn voorbeeld
Carel Willink mee is begonnen. Zijn lichtende leidraad is tegenwoordig Herman Smorenburg. Net als deze schilders die mens of dier in een vervreemdend landschap zetten, geeft dat hem de meeste voldoening. Iets op het doek te zetten wat eigenlijk niet kan, het onmogelijke mogelijk maken. Iedere schilder heeft zijn of haar eigen signatuur, een eigen manier van schilderen. Hij vindt het belangrijk dat er wat werk is besteed aan het schilderij. Als het realistisch is, dan zijn licht en schaduw, diepte, kleur, structuur, fantasie en veel meer dingen belangrijk. Bij abstractie gelden natuurlijk andere wetten. Toch moet hierbij ook een zekere uitstraling zijn. “Beauty is in the eye of the beholder.”
 
De expositie van Jan Prinz is op werkdagen tijdens de openingstijden van het gemeentehuis te bezichtigen (maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 12.30 uur en van 13.30 uur tot 16.00 uur).

Wanneer?
Van 12 juni 2009 08.00 uur tot 31 juli 2009 16.00 uur
Organisator
Gemeete H-I-Ambacht
682 00 93
gemeente@h-i-ambacht.nl
Locatie:
Weteringsingel 1
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.