Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Lezing: De Utrechters dromen van Rome

Lezing: De Utrechters dromen van Rome

Deze nieuwe opstelling in het Centraal Museum in Utrecht met topstukken van internationale allure geeft weer hoe de Utrechtse Oude Meesters al vanaf de 16de eeuw werden geïnspireerd door hun Italiaanse collega´s. Op hun beurt vormden zij een inspiratiebron voor de 17de-eeuwse Hollandse Meesters als Rembrandt, Johannes Vermeer en Frans Hals. Voordat de typische Hollandse schilderkunst van de 17de eeuw in steden als Amsterdam en Haarlem tot bloei kwam, was Utrecht namelijk hét schilderkunstig centrum van de Noordelijke Nederlanden. ‘Utrechters dromen van Rome’ toont de ontwikkeling van deze unieke schilderstraditie. Jan van Scorel, de beroemdste Noord-Nederlandse schilder van zijn tijd, bereikte Rome al in 1522 waar hij Rafaël opvolgde als conservator van de Vaticaanse collecties. Na terugkeer beïnvloedde hij vele tijdgenoten maar ook latere generaties schilders uit Utrecht en daarbuiten. Alle topstukken van Scorel uit de collectie worden in de nieuwe opstelling getoond.  

Docente:  mevr. Monique Hanrath.  Kosten: € 16,50

Wanneer?
8 oktober 2009 van 20.00 tot 22.00 uur
Organisator
Volksuniversiteit Bouquet
681 35 43
info@volksuniversiteit-bouquet.nl
Locatie:
Witte de Withstraat 59
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.