Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Tentoonstelling Kunstoepassing voor Cascade

In 1997 is cultureel centrum & bibliotheek Cascade opgeleverd. De beeldend kunstenaar Akelei Hertzberger werd gevraagd om een kunsttoepassing voor het gebouw te maken. Haar idee voor het entreeplein van Cascade bestaat uit twee elementen die elkaar versterken. Enerzijds ziet zij de bestrating van het plein als een grote bladzijde; drager van 10 zinnen, samen een nieuw gedicht vormend. Anderzijds zijn de twee fietsenstallingen op het plein drager van 152 mozaïeken. Deze mozaïeken zijn o.l.v. Akelei Hertzberger met bewoners en betrokkenen bij de bouw gemaakt binnen het thema het oog. Deze individuele werkstukken zijn in de ronde lage muurtjes van de fietsenstallingen als een aaneengesloten lint in cement aangebracht en vormen uiteindelijk één beeld.

Akelei Hertzeberger:
"De 152 ogen die rond de fietsenstallingen over het plein rondkijken, vormen een teken van verbondenheid van de Ambachters met hun gebouw. Met het maken van de mozaïeken werd het hun plek, waren ze betrokken en kreeg een stuk geschiedenis zijn plaats. Geen stukje steen is zomaar neergelegd, iedere kleur is bewust gekozen, zoals de stenen uit het hooggebergte, de sleutels, het flesje met een briefje erin, de flessenopener die uit een steen steekt en de hele oude scherven uit de dijk. In elke mozaïek zit iets eigens."

Dichtregels
In totaal liggen er 10 zinnen, uitgehakt in natuurstenen banden, in het trottoir op het plein voor Cascade. Akelei Hertzberger sprak bij de onthulling van het kunstwerk hier het volgende over: "Een cultureel centrum is in essentie een ruimte waar het hart kan ademen. Als je het gebouw binnen gaat, beroeren je voeten de woorden Poëzie danst op de maat van het ogenblik van Hugo Claus.

Dag en nacht bewaken en beschermen de 10 zinnen het gebouw. Ze verheugen zich over hetgeen er allemaal binnen de muren van dit gebouw zal gaan klinken de komende honderd jaar, aan taal en muziek, hoe de harten zullen zuchten, ogen knipperen, tenen samenknijpen."

In de bibliotheek is een tentoonstelling over de 10 zinnen in het trottoir samengesteld en vindt u meer informatie over deze dichters en schrijvers

Wanneer?
Van 2 juli 2011 00.00 uur tot 25 september 2011 00.00 uur
Locatie:
in de Mobex, aan de Hoge Kade 52
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.