Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Nationale Orgeldag

Vandaag is het Monumentendag. In het kader hiervan zal dan - voor de 11e keer- ook weer de Nationale Orgeldag worden gehouden. In het hele land zullen dan, behalve veel monumenten, ook kerken hun deuren openstellen, waar de orgels in het middelpunt van de belangstelling zullen staan.

In Hendrik-Ido-Ambacht zijn er die dag een drietal kerken open voor bezichtiging en kennismaking met hun fraaie orgels. Deze worden bespeeld door vakkundige organisten, die graag alles vertellen over de verschillende instrumenten. Een aantal vaste organisten uit de deelnemende kerken en uit de omgeving van H.I.Ambacht zal dit jaar rouleren over de verschillende orgels. Zelf achter de klavieren plaats nemen kan natuurlijk ook.

Alle hieronder genoemde 3 kerken zijn op deze dag geopend.
 

  • De Petrakerk ( Kerkstraat 10) is open van 13.00 tot 16.00 uur. Het door de firma Vierdag in 1976 gebouwde orgel wordt regelmatig bespeeld en is ook door belangstellenden te bespelen.

 

  • De Open Hof (Schildmanstraat 72a) is eveneens van 13.00 tot 16.00 uur geopend. Hier kunt u het in 1970 door Pels en Van Leeuwen gebouwde orgel beluisteren eventueel bespelen. De orgels van De Open Hof en de Petrakerk dateren uit de periode van de ‘neobarok’ en hadden aanvankelijk een vrij scherpe klank. Beide instrumenten zijn in 1990 opnieuw geïntoneerd, waardoor een ronder klankbeeld is ontstaan. Tijdens de orgeldag kunt u de klank van deze interessante orgels met elkaar vergelijken.

 

  • De middeleeuwse Dorpskerk (Kerkplein) is in het gelukkige bezit van het enige historische orgel van het dorp. Het uit 1696 daterende barokorgel van Johannes Duyschot verwierf grote bekendheid door de vele concerten. Het zal worden bespeeld door organisten uit verschillende kerken of door u als bezoeker. Folders met alle bijzonderheden van dit bijzondere instrument en van de nieuwe concertserie van de Stichting Duyschot Concerten zijn in de kerk beschikbaar.

Al met al weer een interessante dag voor muziekliefhebbers en een unieke kans om zelf eens te ervaren hoe het voelt om een pijporgel te bespelen.

Voor meer informatie kunt u ook de internetsite bezoeken. Hierop vindt u een lijst met alle deelnemende kerken in Nederland.

Daarnaast is er in het tegenover de Dorpskerk liggende gebouw De Brommert van het Historisch Genootschap de tentoonstelling “Groen van Toen” te zien. Deze unieke tentoonstelling gaat over parken, tuinen en andere groenvoorzieningen uit vroeger tijden, waar net als bij stenen monumenten veel van bewaard is gebleven.

Wanneer?
8 september 2012 van 13.00 tot 16.00 uur
Locatie:
Zie bericht
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.