Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Expositie André van der Hoeven

Expositie André van der Hoeven

In het gemeentehuis is op dit moment een aantal nooit eerder vertoonde opnamen te zien. Het zijn opnamen, gemaakt vanuit Hendrik-Ido-Ambacht, van gasnevels, sterrenstelsels, de zon en de maan. De expositie is gratis te bezoeken en loopt tot en met eind oktober.

De maker
De maker van deze opnamen is André van der Hoeven. André woont in Hendrik-Ido-Ambacht en is fervent amateur astronoom. Hij publiceerde o.a. al foto’s op de websites van de NASA, spaceweather.com en een aantal grote Amerikaanse astronomie sites. Verder verschenen er o.a. al foto’s van André in het Britse Skyatnight magazine van de BBC. Op zijn website zijn nog veel meer opnamen te vinden van zon, maan, planeten en sterren.

Van der Hoeven: “De sterrenhemel is kleurrijk en boeiend, maar dat wordt pas echt goed zichtbaar als je heel veel geduld hebt. Een gemiddelde opname van een kleurrijke gasnevel vraagt toch meestal wel zo'n 10-30 uur aan opnamen om de details zichtbaar te maken!”

Uniek
Hoogtepunt van de expositie is een opname gemaakt door de Hubble ruimtetelescoop van een sterrenstelsel, M106, die in de archieven van de NASA verborgen lag. André heeft deze opnamen opgediept en verwerkt tot een gigantische opname van dit stelsel, die zo uniek is dat hij zelfs op de NASA site als wereldwijde astrofoto van de dag heeft gestaan. Deze opname is in het gemeentehuis te zien in een gigantische afdruk van wel 1,5 x 0,8 m! “De sterrenhemel lijkt een statisch geheel, maar er is zeer veel boeiends te zien. Dit gaat van ontploffende sterren, prachtige kleurrijke gasnevels, reusachtige sterrenstelsels bestaande uit honderden miljarden sterren, planeten, explosies op de zon tot verschijnselen als het noorderlicht ten gevolge van deze explosies.”

Een bijzondere zonnekijker
André is daarnaast actief bij sterrenkundige vereniging Christiaan Huygens in Papendrecht, waar hij mee heeft gewerkt aan de bouw van een heliostaat, een bijzondere zonnekijker waar ook door het publiek twee keer per maand waargenomen kan worden.

Met de komst van de expositie vraagt van der Hoeven tevens aandacht voor de lichtvervuiling in de Randstad, die het vaak moeilijk maakt om de sterrenhemel goed te zien. “Lichtvervuiling is eenvoudig aan te pakken. Ook u kunt uw bijdrage hieraan leveren door nodeloze verlichting zoveel mogelijk te beperken en bijvoorbeeld gebruik te maken van bewegingssensoren op uw verlichting.”

Wanneer?
Van 24 augustus 2012 00.00 uur tot 31 oktober 2012 00.00 uur
Locatie:
in de hal van het gemeentehuis, aan de Weteringsingel
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.