Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Bernard Winsemius in Hendrik-Ido-Ambacht

Bernard Winsemius in Hendrik-Ido-Ambacht

Vandaag bespeelt Bernard Winsemius het Duyschotorgel in Hendrik-Ido-Ambacht. Twee keer eerder bespeelde hij dit instrument dat hem dus niet onbekend is. Voor deze keer heeft hij werken geprogrammeerd van Jan (Giovanni) de Manque een Zuid-Nederlander, Sweelinck en J.S. Bach.

Van J.P. Sweelinck speelt Winsemius een intavolatie op Psalm 86. Hierbij wordt het lied gebruikt als uitgangspunt voor een instrumentale compositie, waarbij de oorspronkelijke versie rijkelijk wordt omspeeld. Van J.S. Bach worden enkele delen uit de Kunst der Fuge ten gehore gebracht.

Onder organisten geniet Bernard Winsemius een grote reputatie. Als organist van de Nieuwe Kerk in Amsterdam werd hij onder een groter publiek bekend doordat hij het orgel bespeelde tijdens de trouwdienst van Willem-Alexander en Maxima.

Bernard Winsemius studeerde orgel bij Anthon van der Horst en Albert de Klerk aan het Amsterdams Conservatorium, waar hij tevens koor- en orkestdirectie studeerde. Daarnaast studeerde hij beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort.
Zijn studies werden bekroond met de Prix d’Excellence voor orgel (1970) en beiaard (1971). De Vereniging Vrienden van het Concertgebouworkest verleende hem in 1971 de Zilveren Vriendenkrans.
 
Bernard Winsemius was tot voor kort als docent voor orgel verbonden aan het Rotterdams Conservatorium en als docent beiaard aan de Nederlandse Beiaardschool. Als gastdocent gaf en geeft hij geregeld cursussen met name op het gebied van renaissance- en barokmuziek. Zo was hij gastdocent in o.a. Londen, Toulouse, Leuven en Praag en doceerde hij geregeld aan de Internationale Zomeracademie voor Organisten in Haarlem.
 
Tot 2012 was hij stadsbeiaardier van Haarlem en Amsterdam. In 1981 werd hij samen met Gustav Leonhardt benoemd tot organist van de monumentale historische orgels in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. Bernard Winsemius geeft concerten in de hele wereld. Hij maakte vele opnamen voor radio, televisie en CD-producties.

Toegang: € 10,00 / CJP/65+: € 9,00
Kinderen t/m 12 jaar: gratis
Plaats: Dorpskerk, Kerkplein, Hendrik-Ido-Ambacht
 

Wanneer?
16 februari 2013 van 16.00 tot 00.00 uur
Organisator
Stichting Duyschot Concerten
078 – 677 1767
Locatie:
Dorpskerk op het Kerkplein
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.