Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Lezing: Het fenomeen Caravaggio

Lezing: Het fenomeen Caravaggio

Het fenomeen Caravaggio
Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610) werd geboren in het plaatsje Caravaggio dichtbij Bergamo. Op elfjarige leeftijd werd hij wees en ging hij in Milaan in de leer bij kunstschilder Simone Peterzano. In 1593 vertrok Caravaggio naar Rome waar hij de maniëristische kunstschilder Giuseppe Cesari ging assisteren en begon zijn carrière als schilder van stillevens.

Al snel trok hij de aandacht van belangrijke opdrachtgevers, zoals kardinaal del Monte voor wie hij niet alleen religieuze werken maakte, maar ook zeer sensuele Bacchusfiguren. Caravaggio's korte leven was een aaneenschakeling van schandalen en hij kwam voortdurend in aanvaring met justitie. Na een vlucht uit Rome naar Napels en Malta, kwam hij uiteindelijk in Sicilië terecht, waar hij een jaar doorbracht.

Ten slotte stierf Caravaggio op de terugweg naar Rome, waarschijnlijk aan malaria of een griepvirus. De grote invloed van Caravaggio op schilders overal in Europa zit hem in het gebruik van: licht-donker (clair-obscur); dramatische, realistische, emotionele, toneelmatige scènes; donkere neutrale achtergrond waartegen de figuren afsteken als acteurs; gebruikmaken van `gewone` levende modellen, ook voor religieuze schilderijen.

In deze lezing komen de belangrijkste kunstwerken van Caravaggio aan de orde, alsmede werk van talloze kunstenaars die door hem beïnvloed zijn: de Utrechtse Caravaggisten, de jonge Rembrandt, Frans Hals, enz.

start: 27 februari 2014
docent: de heer Ben Hupkens
kosten: € 18,50

Opgeven kan via de website.

Wanneer?
27 februari 2014 van 19.30 tot 22.00 uur
Organisator
Volksuniversiteit Bouquet
681 35 43
info@volksuniversiteit-bouquet.nl
Locatie:
Witte de Withstraat 59
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.