Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Pieter van Dijk bespeelt Duyschotorgel

Pieter van Dijk bespeelt Duyschotorgel

Op uitnodiging van de Stichting Duyschot Concerten bespeelt Pieter van Dijk op 8 november het Duyschotorgel. Hij brengt werken van Franz Tunder, Jan Pieterszoon Sweelinck en Johann Sebastian Bach ten gehore.

Pieter van Dijk (1958), is organist van de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar en stadsorganist van deze plaats. Zijn orgelopleiding ontving hij van Bert Matter aan het Conservatorium in Arnhem. Hij vervolgde zijn studie bij Gustav Leonhardt, Marie-Claire Alain en Jan Raas. Op de internationale orgelconcoursen in Deventer (1979) en Innsbruck(1986) behaalde hij prijzen.
Pieter van Dijk maakte verscheidene cd’s op de orgels van de Alkmaarse Laurenskerk.

Franz Tunder (1614-1667) was een belangrijke vertegenwoordiger van de Noord-Duitse orgelschool en de voorganger van Friedrich Buxtehude in Lübeck, de plaats waar hij ook werd geboren. Van hem wordt o.a. Praeludium in G uitgevoerd. De muzikale ontwikkeling van deze orgelschool mondde uiteindelijk uit in het werk van Johann Sebastian Bach. Van hem zijn tijdens dit concert drie werken te horen w.o. Praeludium et Fuge in G-dur BWV 541. Hiermee wordt het concert afgesloten. Het middendeel van het concert bestaat uit drie composities van de Nederlander Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621)van wie de Hexachord fantasia en Mein junges Leben hat ein Endt wordt vertolkt. Sweelinck was organist van de Oude Kerk in Amsterdam. Doordat tal van jonge Duitse musici naar de Amsterdamse meester trokken, oefende Sweelinck grote invloed uit op de ontwikkeling van de orgel- en klavecimbelmuziek, met name in noordelijk Duitsland. Zijn invloed zou zelfs reiken tot aan de jonge Johann Sebastian Bach, die in de orgelmeesters Johann Adam Reincken uit Hamburg en in Dieterich Buxtehude uit Lübeck - zelf leerlingen van Sweelincks oud-leerling Heinrich Scheidemann - inspirerende voorbeeldfiguren vond.

Datum:  8 november 2014
Aanvang: 16.00 uur
Toegang: € 10,00 / CJP/65+: € 9,00
Onder de 18 jaar: gratis
Plaats: Dorpskerk, Kerkplein, Hendrik-Ido-Ambacht
Nadere informatie: www.duyschot.nl
Twitter: @DuyschotConcert
Facebook: Duyschot Concerten

Bijschrift bij de foto
Pieter van Dijk concerteert in de Dorpskerk van Hendrik-Ido-Ambacht

Wanneer?
8 november 2014 van 16.00 tot 00.00 uur
Organisator
Duyschot Concerten
Locatie:
Dorpskerk aan het Kerkplein 13
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.