Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Basso continuo-sectie voor het eerst in actie tijdens Bachfestival

Basso continuo-sectie voor het eerst in actie tijdens Bachfestival

Met inleiding door Jan Van Den Bossche, directeur Nederlandse Bachvereniging. Het Bachfestival is niet compleet zonder De Nederlandse Bachvereniging. In deze vierde editie van het festival zetten ze zwaar geschut in: alleen het laagste van het laagste. De basso continuo-sectie (dus alle lage instrumenten) van de Bachvereniging voert u mee de diepte in tijdens ‘Back to Basses’, op vrijdagavond 23 september in de Dorpskerk van Hendrik-Ido-Ambacht. Samen met de Canadese bariton Drew Santini vertolken zij de onderste registers van het klankspectrum door de eeuwen heen: de muziek loopt van renaissancetoondichter Clemens non Papa via (hoe kan het ook anders) Bach tot ver in de twintigste eeuw, met muziek van onder anderen Paul Hindemith en Sofia Gubaidulina.

Dit concert is één van de echte aanraders van Marieke Grotenhuis, artistiek leider van het Bachfestival. De Nederlandse Bachvereniging is bij alle edities van het Bachfestival Dordrecht aanwezig geweest. Ook nu dus, maar deze keer dus wel in een hele bijzondere, frisse bezetting.

Marieke Grotenhuis, artistiek leider Bachfestival –“Een van de speerpunten van het festival is het combineren van oude en nieuwe muziek. Natuurlijk wilde ik met de Nederlandse Bachvereniging ook deze uitdaging aangaan en kijken hoe ik hen op een bijzondere wijze een plek kon geven in het festival. Ik heb gekozen voor een kleine bezetting en de cross-over met hedendaags repertoire.

De spelers zijn ieder afzonderlijk, naast ensemble speler, tevens solist. Dit wil ik uitkristalliseren en ze in een kleine bezetting, plùs de prachtige toevoeging van Drew Santini, meer solistisch inzetten. Er is wat betreft repertoire veel mogelijk met de spelers van de Nederlandse Bachvereniging. Zij zijn ook zeer bekwaam in het spelen van hedendaags werk. Het is mooi om de muzikale rijkdom en de veelheid aan mogelijkheden eens op een andere manier in een concert te mogen beluisteren. Terwijl het publiek de prachtige gebrandschilderde ramen van deze mooie, kleine, Gotische kerk onder de loep neemt, bekijken zij deze musici van de NBV van dichtbij en luisteren naar hen als individu. En toch smelten ze ook weer prachtig samen wat ze al zo goed kunnen.”

Jan Van Den Bossche, directeur Nederlandse Bachvereniging over het concert “De continuo-sectie vangt minder licht dan de dirigent, de solisten en de concertmeester, maar eigenlijk zijn zij de motor van het barokorkest. In dit concert staan ze zelf in de spotlights. Het is een zeer diverse en bevlogen groep musici die elkaar door en door kennen. Hun veelzijdigheid blijkt ook uit het gemak waarmee ze van de 17e naar de 20e eeuw springen. Drew is een van de meest beloftevolle jonge zangers van het moment. Volgend seizoen zal hij bij de Bachvereniging soleren in de Johannes-Passion.”

Uitvoerenden
De continuo sectie bestaat uit: Lucia Swarts cello, Benny Aghassi fagot, Siebe Henstra klavecimbel en orgel, Fred Jacobs theorbe, Robert Franenberg violone. Zij spelen op vrijdag 23 september twee keer. De eerste uitvoering is om 17.00 uur (met inleiding om 16.15), de tweede uitvoering volgt om 20.00 uur (met inleiding om 19.15).

Kijk voor meer informatie over het programma op www.bachfestivaldordrecht.nl/nederlandse-bachvereniging-veelzijdig/

Over Bachfestival
Negen dagen lang komt de rijke wereld van Johann Sebastian Bach (1685-1750) tot leven in vele concerten op binnen- en buitenlocaties in de historische binnenstad van Dordrecht en in de Drechtsteden. Deze festival editie schakelt soepel van traditie en herkenning naar vernieuwing en verrassing met steeds de rijke muziek van Johann Sebastian Bach als uitgangspunt. Dit jaar staan oude en hedendaagse muziek evenredig naast elkaar. Naast het klassieke Bachrepertoire door o.a. The Amsterdam Baroque Orchestra (met Liza Ferschtman), Sette Voci, Harmonie Universelle en het Tulipa Consort met Johannette Zomer, kunnen we met trots zeggen dat er drie nieuwe composities in première gaan en maken gerenommeerde musici en ensembles als o.a. Lunatree, Bart Schneemann, Lucia Swarts, BRISK en Ivo Janssen een mooie verbinding van nieuwe naar oude muziek. Het thema Waterwerken klinkt in vrijwel alle programma’s door. Water is zeer kenmerkend voor de regio en door de eeuwen heen een belangrijke inspiratiebron voor componisten geweest. Kom en geniet ook van de muzikale, historische wandelingen en de muzikale literaire vaarroute door de binnenstad.

Een zinderend festival door fantastische musici op prachtige locaties.

Wanneer?
23 september 2016 van 17.00 tot 00.00 uur
Organisator
N.B.V.
Locatie:
Ned. Herv. Dorpskerk aan het Kerkplein 13
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.