Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Delen avond 3: Deeleconomie: duurzaam en nog leuk ook

Delen avond 3: Deeleconomie: duurzaam en nog leuk ook

Delen
Alles zullen we samen delen. Voor de grap zeggen we daar vaak achteraan: ik een beetje meer dan jij. Want we ervaren dagelijks dat
het geluk slecht verdeeld is in deze wereld. En het ongeluk dus ook. Alles wat leeft, deelt. We geven onze genen door, we ademen samen dezelfde lucht. We hebben ons werk verdeeld: de meeste mensen bakken niet zelf hun brood, niemand haalt zelf de krant bij de drukker en de drukker schrijft zijn krant niet zelf vol. Aan deze folder heeft zelfs een houthakker ergens ver weg een bijdrage geleverd.
Als we straks een collecte voor de onkosten voor dit project houden, gaat langs ingewikkelde wegen ook een cent van de opbrengst naar die houthakker. Dus delen doen we onwillekeurig al. Maar soms kies je er ook voor. Door met een taart die je kreeg, naar de buren te stappen om er samen van te genieten. Of door geld dat je missen kunt, te geven aan goede doelen. Door je verhaal aan een ander te vertellen, of tijd te maken om naar een ander te luisteren. Door van je auto een deelauto te maken. Door donor te worden.

Hoe werkt dat? Ben je daar vrij in?
Is het een kwestie van wel of geen zin hebben? Word je gelukkig van delen of is dat een sprookje? En: je mag zelf weten met wie je deelt, maar wat nu als sommigen daardooruitgesloten worden?

Eenzaamheid geldt als een van de grootste noden van onze samenleving. Hoe kan dat, als we met z’n allen op een hoop wonen en
zoveel met elkaar delen? Is iemand eenzaam omdat de buren te weinig delen, of omdat zij/hij zelf niet deel-neemt? Nee, zo simpel ligt het vast niet, maar het zijn wel belangrijke vragen. Vandaar dit project van vier avonden, ter bevordering van een goede kwaliteit van leven in onze leefomgeving. Kom deelnemen!

Dinsdag 15 november, thema-avond 3: Deeleconomie: duurzaam en nog leuk ook
Over de nieuwste mogelijkheden om samen te doen. Na een tijd waarin allerlei dienstverlening gebundeld werd in steeds grotere
bedrijven, is er nu een tendens om via nieuwe technologie gebruik te maken van elkaars diensten, dicht bij huis. Autodelen, couchsurfen, onderlinge hulp, uitwisseling van spullen, een maaltijd afhalen bij een buurtbewoner die wat extra heeft gekookt – en dat allemaal vooral via apps. Het klinkt paradijselijk, maar ook in het paradijs zat er een addertje onder het gras. Kunnen we elkaar een soort gebruiksaanwijzing bieden, om niet in valkuilen te trappen maar wel te genieten van deze nieuwe ‘democratische’ dienstverlening?

Op alle 4 de thema-avonden zijn er gesproken bijdragen door ervaringsdeskundigen en mensen uit de betreffende werkvelden. Meestal zullen dat mensen uit de naaste omgeving zijn, mensen die u tegenkomt. Telkens is er ook ruim gelegenheid tot uitwisseling van gedachten en gevoelens. We houden het dicht bij huis, dicht bij de praktijk en dicht bij ons hart.

Wie zijn wij?
De vier organiserende kerken maken deel uit van de Protestantse Kerk in Nederland. Sinds 2012 maken de predikanten van deze kerken ieder jaar samen een programma rond een actueel maatschappelijk onderwerp. In hun pastorale werk horen zij als
vertrouwenspersonen wat mensen bezig houdt en zoeken zij samenwerking met tal van instanties en vrijwilligers in het belang van een herbergzaam maatschappelijk klimaat.

Praktische informatie
Let op: de  1e en 2e avond vinden plaats in Zwijndrecht, de 3e en 4e in Hendrik Ido Ambacht!
De toegang is vrij en aanmelding is niet nodig. De vier avonden zijn elk los te bezoeken. Aan het einde van elke avond is er wel gelegenheid om een vrijwillige gift te geven als u het programma hebt gewaardeerd. De organisatoren hopen op die manier een gedeelte van de kosten te kunnen terugwinnen. De organiserende kerken zijn:

  • De Open Hof, tel. 078-6813809 (Hendrik Ido Ambacht)
  • Bethelkerk, tel. 078-6128868 (Zwijndrecht)
  • De Hoeksteen, tel. 078-6122065 (Zwijndrecht)
  • De Ark, tel. 078-6820648 (Hendrik Ido Ambacht)
Wanneer?
15 november 2016 van 20.00 tot 00.00 uur
Organisator
Bethelkerk | De Hoeksteen | De Ark | De Open Hof
Locatie:
De Open Hof, Schildmanstr. 72
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.