Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Lezing: Van Boedapest naar Boekarest rond 1900

Lezing: Van Boedapest naar Boekarest rond 1900

De weg van Boedapest naar Boekarest is een klein stukje op de kaart van Europa (ca. 840 km), maar rijk aan historie en unieke architectuur. De weg loopt door het hart van het oude Europa, waar zich rond 1900 grote veranderingen voltrokken. Technologische en industriële ontwikkelingen hadden maatschappelijke verschuivingen tot gevolg en er ontstonden nieuwe machtsverhoudingen. Zo werden door het uiteenvallen van het Habsburgse Rijk letterlijk en figuurlijk grenzen verlegd die tot op de dag van vandaag spanningen veroorzaken. Bijvoorbeeld tussen Hongarije en Roemenië. Het zijn dan wel buurlanden, maar ze verschillen meer dan veel mensen denken.

De ontstaansgeschiedenis van beide landen is anders, hun religieuze achtergrond verschilt en de natiestaten, zoals ze eind 19e eeuw werden gecreëerd, vormen de basis voor uiteenlopende nationalistische gevoelens die tot in onze 21ste eeuw worden gekoesterd.

In deze lezing bekijken we hoe het ‘nieuwe’ Hongarije en Roemenië zichzelf zagen rond 1900 en wat we daarvan kunnen terugvinden in de kunst en architectuur van die periode. Wat betekenden de conservatieve bouwstijlen als classicisme en neo- gotiek binnen de historische context van deze landen, en wat was de plaats van de avant-garde architectuur als Art Deco en Jugendstil? De visie van originele, veelzijdige architecten en vormgevers als Odön Lechner en Károly Kós is overal langs de route van Boedapest naar Boekarest terug te vinden, net als de kleurige keramiek van Vilmos Zsolnay.

De lezing kost € 18,50. Er zijn geen extra kosten verbonden aan deze lezing.
Aanmelden via de website

Wanneer?
30 november 2017 van 10.15 tot 12.15 uur
Organisator
Bloei
078 - 681 33 55
info@bloeicursussen.nl
Locatie:
Gerard Alewijnsstraat 18
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.