Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Lezing: Twee keer naar Iran deel 2

Lezing: Twee keer naar Iran deel 2

Deze lezing hoort bij een tweeluik over Iran, de twee delen horen bij elkaar.
deel 1: het pre-islamitische Iran (23 november 2018)
deel 2: het islamitische Iran (30 november 2018)
In deze twee lezingen wordt de aandacht gericht op de veelzijdigheid van Iran en haar bijzondere geschiedenis.

Twee keer onderweg in Iran
Iran roept vaak hele verschillende associaties op. Zoals de Meden, de Perzen, de Perzische oorlogen, Alexander de Grote die Darius III verslaat, en de resten van de woestijnstad Persepolis. Of: de komst van de Arabieren en de Islam. Je kunt denken aan de steden langs de Zijderoute(s); de plunderingen van Dzjenghis Khan en Timur Lenk en de ruïnesteden die zij achterlieten. Of je ziet de prachtige gedecoreerde paleizen voor je, paradijselijke tuinen en klassieke Perzische interieurs zoals ze afgebeeld staan op zeer verfijnde miniaturen, miniaturen die verhalen illustreren over de koningen van Perzië en beroemde liefdesparen. Het is ook het land van gedecoreerde koepels van moskeeën die schitteren in de zon zoals in Isfahan, met talloze variaties op blauwe en turquoise patronen. Dan is er nog de poëzie, want beroemd werden de Iraniërs om hun denkers en dichters, met diepzinnige gedachten en prachtige teksten.

Het huidige Iran, het oude Perzië, omvat een groot gebied. Een land van woestijnen en vruchtbare streken, bergen en vlaktes, met een indrukwekkende culturele erfenis die teruggaat tot een van de oudste beschavingen ter wereld. Het is een land vol grote contrasten, met verschillende nationaliteiten, want de grenzen zijn vaak verschoven. Het is een gecompliceerd land, deels in zichzelf gekeerd door de huidige stand van zaken.

In de twee lezingen wordt de aandacht gericht op de veelzijdigheid van Iran en haar bijzondere geschiedenis.

Deze lezing kost € 17,50 p.p.  Aanmelden via de website

Wanneer?
30 november 2018 van 11.00 tot 13.00 uur
Organisator
Bloei
078 - 681 33 55
info@bloeicursussen.nl
Locatie:
Gerard Alewijnsstraat 18
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.