dinsdag 18 januari 2022

Alles over Ambacht

Beethoven in de Ambachtse Dorpskerk

Beethoven in de Ambachtse Dorpskerk

09 november 2013
Van 16:00 uur tot en met 00:00 uur

Het programma van het eerstvolgende Duyschot-concert is geheel gevuld met muziek van Ludwig van Beethoven. Twee gehele sonates en enkele Bagatellen, ‘kleinigheden’, worden uitgevoerd. De pianiste Shuann Chai zal deze werken vertolken op een Rosenberger fortepiano, een instrument dat uit de tijd van Beethoven stamt en dat zij in bruikleen heeft gekregen van het Nationaal Muziekinstrumentenfonds.

De twee sonates die Shuann Chai uitvoert zijn de Mondschein- en de Waldsteinsonate.  De Mondschein is wel één van de meest beroemde klassieke stukken, romantisch van aard. Zo bekend dat je het kunt rekenen tot de ‘music voor de millions’. De Walsteinsonate is genoemd naar graaf Waldstein: hij was één van Beethovens weldoeners of beschermheren. We zouden wellicht nu van sponsors spreken.
Opmerkelijk is het dat Beethoven deze composities schreef nadat zijn doofheid steeds duidelijker vormen had aangenomen. De Waldsteinsonate (1804) schreef hij nadat hij in 1802 even had overwogen om een eind aan zijn leven te maken. Na dat dramatische moment heeft hij besloten zich alleen nog maar te wijden aan het componeren en het uitvoeren ervan te staken. Gelukkig maar, want dat heeft nog veel mooie muziek opgeleverd.

Op dit moment is Shuann Chai bezig om alle sonates van Beethoven uit te voeren. Ze mag dan ook als een ervaren vertolker van deze componist worden gezien.  Tijdens haar concert in Vredenburg imponeerde zij het publiek met haar spel. Ze trad op in Parijs en in China. Ze was voor verschillende radiostations te horen o.a. in het programma Avro Klassiek. Ook als docerend musicus is zij actief. In China gaf ze masterclasses en ze is aan het Haags Conservatorium verbonden om daar te doceren over het gebruik van oude (toets)instrumenten.

 

Info

Organisator:

Adres:

Dorpskerk

Dorpskerk, Kerkplein, Hendrik-Ido-Ambacht

Deel dit bericht met je vrienden!