woensdag 26 januari 2022

Alles over Ambacht

Duyschot Concert - Duo Dwars

Duyschot Concert - Duo Dwars

17 november 2012
Van 16:00 uur tot en met 00:00 uur

Vandaag treedt in de Duyschot Concertserie het Duo Dwars op. Het duo bestaat uit de fluitiste Judith Kuipers en de gitariste Gabi Vink. Ze brengen een programma dat begint met een transcriptie van een sonate van J.S. Bach (BWV 1084) en eindigt met de Histoire du Tango van Astor Piazzolla.

Na de sonate van Bach volgt een compositie van Heitor Villa-Lobos die uit respect voor Bach negen Bachianas Brasileiras schreef. Hij vond dat de muziek die hij hoorde in de Braziliaanse wildernis gelijkenis vertoonde met de polyfone muziek van Bach door de onafhankelijke muzikale lijnen die het kenmerkt. In het concert is deel 5 van deze compositie te horen. Vervolgens komt Béla Bartok, die zich ook liet inspireren door volksmuziek, aan bod.

De Histoire du tango is een suite in vier delen en is geschreven door een Amerikaanse Argentijn van Italiaanse afkomst: Astor Piazzolla. Geboren in Buenos Aires, als jonge man opgegroeid in de Bronx in New York. Hij begon als bandoneon-speler in dansorkesten. Met zijn kwintetten, bandoneon, viool, gitaar, contrabas en piano, werd hij wereldberoemd. In zijn muziek strijden melancholie, verdriet, en allerlei wilde passie, naast beheersing om de voorrang.

Onze Prinses Maxima is groot liefhebber van de tango, Piazzolla en muziek in het algemeen is. Voor haar speelde de Nederlandse bandoneon-speler Carel Kraaijenhof Adiós Nonino van Piazzolla. Wie zich dit stuk herinnert, heeft een idee van de muziek die van deze componist tijdens dit concert wordt uitgevoerd.

Gitariste Gabi Vink en fluitiste Judith Kuipers ontmoetten elkaar tijdens hun Masterstudie aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Op persoonlijk vlak was er direct een klik en daarom besloten Gabi en Judith om samen een programma in te studeren voor het examen Kamermuziek. De muzikale samenwerking verliep zo goed, dat het oprichten van een fluit-gitaar-duo voor beide musici een logisch gevolg was en zij in Brussel nog vele malen samenspeelden, onder meer in de prachtige Concertzaal van het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Op 17 november is het duo te beluisteren in de Dorpskerk van Hendrik-Ido-Ambacht die bekend staat om haar mooi gerestaureerde interieur. De concerten hebben een intiem karakter omdat de afstand tot de musici niet groot is en er vaak na het concert gelegenheid is om van gedachten te wisselen met de musici.

Toegang: € 10,00 / CJP/65+: € 9,00|
Kinderen t/m 12 jaar: gratis

Info

Organisator:

Adres:

Website:

Stichting Duyschot Concerten

Dorpskerk, Kerkplein

www.duyschot.nl
Deel dit bericht met je vrienden!