Alles over Hendrik Ido Ambacht...
23jan 2011

Foto-expositie Jan Koningen

Van zondag 23 januari 2011 tot en met donderdag 31 maart 2011, vanaf 08:00,.

Tot eind maart is werk te bewonderen van Jan Koningen. Als thema voor zijn foto-expositie heeft Koningen gekozen voor de Kinderdijk.

De kunstenaar
Jan Koningen (Aalsmeer, 1943), sinds 1969 woonachtig te Hendrik-Ido-Ambacht was werkzaam in de stedenbouw als tekenaar en fotograaf. In die functie heeft hij in heel Nederland gefotografeerd: foto’s van steden, dorpen en landschappen. Meestal had hij de vrijheid om foto’s te maken wanneer het hem uitkwam. Het liefst maakte hij foto’s op mooie dagen, maar hij werd ook wel eens overvallen door donderbuien en ander klimatologisch ongemak. Later bleek dat juist de foto’s zonder strakblauwe luchten de mooiste waren. Rond 1980 heeft Koningen verschillende exposities gehouden in Rotterdam en later ook in Dordrecht. Hierbij ging het vooral om zwart-wit fotografie.

Thema’s
Als stedenbouwkundig fotograaf was Jan Koningen vaak met grote projecten bezig. Nu hij gepensioneerd is en bezig is als vrijetijdsfotograaf blijft het interessant om met thema’s bezig te zijn. De Kinderdijk is daar een goed voorbeeld van. Omdat Kinderdijk vlakbij Ambacht ligt, lijkt het niet zo spectaculair, maar het gebied is uniek genoeg om op de UNESCO-werelderfgoedlijst te komen. Omdat het zo dichtbij is, was het voor Koningen makkelijk om op de meest uiteenlopende momenten rond te lopen en verschillende sferen in beeld te brengen. Daarbij zoekt hij eerder dreigende luchten dan mooi weer op. Vooral bij opkomende en ondergaande zon, maar ook bij mist, sneeuw en ijs kunnen dynamische beelden gemaakt worden.

Waar en wanneer?
De schilderijen van Jan Koningen zijn te bezichtigen op werkdagen tijdens de openingstijden van het gemeentehuis: maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 12.30 uur en van 13.30 uur tot 16.00 uur.

Contactinformatie:
Locatie: in de hal in het gemeentehuis


Deel dit bericht met je vrienden!